Sahte bal üreten 25 firma teşhir edildi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2015-2016 yıllarında sahte bal ürettiği tespit edilen 25 firmanın teşhir edildiğini belirtti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2015-2016 yıllarında sahte bal ürettiği tespit edilen 25 firmanın 36 parti ürününe el konulduğunu ve firma isimlerinin teşhir edildiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüketici sağlığını tehdit eden bal üretimiyle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba'ya soru önergesi yöneltti.
Türkiye'de yılda 10 bin tondan fazla bal üretildiğini kaydeden Gürer, "Tüketici sağlığını direkt etkileyen sahte bal üretimiyle ilgili denetim mekanizmasının yetersizliğinin önlenmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır? Denetim yapılıyorsa son 2 yılda ne kadar sahte bal ele geçirilmiş ve bunlarla ilgili nasıl bir cezai işlem uygulanmıştır? Gerçek arıcılığı bitirme noktasına gelen sanayi balı üretimiyle ilgili bir tedbir alınması düşünülmekte midir? Bal diye satılan aromalı şurupların satışının durdurulması için bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Gerçek bal üreticisinin desteklenmesi için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?" şeklindeki soruları sordu.
Soru önergesini yanıtlayan Fakıbaba, arıcılık sektörünün 2003 yılından bu yana bakanlık tarafından desteklendiğini belirtti.
Fakıbaba, "Arıcılık yapan üreticilere 2003-2008 yıllarında ana arı ve süzme bal desteklemesi yapılmış olup, 2008 yılından itibaren arılı kovan başına destekleme uygulamasına geçilmiştir. 2017 yılından itibaren arılı kovan desteğine ilave olarak arıcılarımızın kullandıkları ana arı ve damızlık ana arı başına destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, 2017 yılı için arıcılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması, yetiştiricilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi, üretimin artırılarak kalitenin yükseltilmesi için belirlenen 34 ilimizde yüzde 60 indirimli arıcılık malzemesi hibe desteği uygulanmaktadır." dedi.
25 firma teşhir edildi
Bakanlık tarafından, Türkiye'de satışı yapılan ürünlerin gıda güvenilirliği ve halk sağlığını korumak amacıyla risk esasına göre yıllık denetim programı hazırlandığını bildiren Fakıbaba, şunları söyledi:
"Söz konusu program 81 il müdürlüğümüz ve 41 il gıda kontrol laboratuvar müdürlüğümüz marifetiyle yürütülmektedir. Yıllık gıda kontrol denetim programının yanı sıra; BİMER, CİMER ve 'Alo Gıda 174' bildirimleri, ihbar ve şikâyet dilekçeleri kapsamında da denetimler gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda; 2015-2016 döneminde arıcılık ürünlerinde 26 adet toplatma kararı alınmış olup, 25 firmanın 36 parti ürünü için 5996 sayılı Kanun'un 40'ıncı maddesinin birinci fıkrasının birinci bendi 'Gıdada taklit ve tağşiş yapanlara 10 bin Türk Lirası idari para cezası verilir, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlere el konulur ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.' kapsamında idari yaptırım uygulanmış ve 5996 sayılı Kanun'un 31'inci maddesinin 6'ncı fıkrası kapsamında taklit ve tağşiş yapan işletmeler ve ürünleri bakanlığımızın resmi internet sitesinde kamuoyuna duyurulmuştur."
Aromalı şurup üretimiyle ilgili tebliğin değiştiğine de değinen Fakıbaba, "Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliği'nin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının 'k' bendinin 'Bal aroması ilave edilerek aromalı şurup üretilemez' hükmü, Danıştay 10'uncu Dairesinin kararı ile iptal edilmiştir. Bu kapsamda bal aromalı şurup üretimi yapılabilmektedir. Ancak etiket bilgilerinin mevzuat hükümlerine uygun olması ve (....aromalı...) ifadesine yer verilmesi gerekmektedir." ifadelerine yer verdi.
Türkiye genelinde arı kovanı varlığının 7 milyona yaklaştığını bildiren Gürer ise sahte bal üretimiyle ilgili denetimlerin daha sıkılıkla ve düzenli yapılması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)