• DOLAR 35.386
  • EURO 36.592
  • ALTIN 3014.97
  • ...
Deprem Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, ilgili daire başkanları ve kurul üyelerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Akdağ, kurulun gündeminde üç başlığın bulunduğunu belirterek, bunlardan ilkinin "Türkiye deprem tehlike haritası" olduğunu, bu konuda değerlendirmeler yapılacağını ve kurul üyelerinin önerilerinin görüşüleceğini aktardı.

Bu konudaki çalışmaların daha önce başladığını bildiren Akdağ, bu çalışmayla deprem haritalarının, halk arasında daha çok birinci derece, ikinci derece, üçüncü derece deprem bölgesi olarak tarif edilen özelliklere ait haritaların, çok daha detaylandırıldığını kaydetti.

Akdağ, bu konudaki çalışmanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Riski ve riskin büyüklüğünü belirlemek açısından önemi var. Pratikte mühendislerimizin bina yaparken kullanabilecekleri mükemmel bir araç oluşturmuş oluyoruz. İyi hazırlanmış bir yazılımı da var. Böylece herhangi bir bölgede bina yapılacağı zaman bu binayla ilgili mühendislik ihtiyaçları, mühendislik hesaplama ihtiyaçları hususunda çok önemli bir araç oluşturmuş oluyoruz. Neredeyse pafta seviyesinde bir araç haline geliyor bu." diye konuştu.

Türkiye bina deprem yönetmeliğinin de bir diğer başlık olarak ele alınacağını aktaran Akdağ, "Bu da uzunca bir zamandır çalışılan bir konu. Deprem yönetmeliğini yenilemiş oluyoruz. Yakın bir zamanda bunu da Bakanlar Kuruluna sunarak, kamuoyumuza da ifade edeceğiz." ifadesini kullandı.

AFAD'ın yeni deprem yönetmeliğiyle alakalı ülke genelinde eğitim çalışmaları yapacağına işaret eden Akdağ, böylece AFAD'ın, paydaş kurumların yapacağı çalışmalara da koordinasyon sağlayacağını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Kurulun üçüncü gündem maddesini ise "Türkiye genelinde örneklem alınarak riskli yapı analizi çalışmaları"nın oluşturacağını kaydetti. Akdağ, hangi binalar daha riskli, depremsellik riskini azaltma çalışmasının nerelerde yoğunlaştırılacağı gibi konuların da bu kapsamda tartışılacağını belirterek, AFAD'ın ülke genelinde bu doğrultuda bir araştırma yapacağını vurguladı.

"Karşımızdaki riskin büyüklüğünü doğru teşhis etmek lazım ki onu küçültmek için de doğru bir yerden başlayalım." diyen Akdağ, şunları söyledi:

"Hepimiz biliyoruz, İstanbul ilimiz başta olmak üzere büyük bir risk var ancak İstanbul üzerinde geçmişte de oldukça çalışıldı. Ama başka iller de bu şekilde çok fazla çalışılmış değil. İstanbul'da da yine eldeki çalışmaları gözden geçirerek yeni verilere ihtiyaç var. Süratle bunları temin edip, buna göre eylem planlarımızda odaklanacağımız noktaları belirlemiş olacağız." (İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir