• DOLAR 34.212
  • EURO 37.888
  • ALTIN 2923.683
  • ...
Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te 538 üyenin talebi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kararı ile Gaziantep Koyun keçi Yetiştiricileri Birliği için alınan seçim kararının mahkeme kararıyla iptal edilmesine birlik üyelerinden tepki geldi.

Tepkilerini düzenledikleri basın açıklamasıyla ortaya koyan birlik üyeleri seçim taleplerini göz ardı etmeyeceklerini ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirttiler.

Birlik üyeleri adına açıklama yapan Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Adayı Osman Türkman, Gaziantep'te kurulu bulunan yaklaşık 4 bin 691 aktif üyesi olan ve köylerde yaşayan hayvancılık yapan 35 bin kişiyi direk ilgilendiren Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin 2014 yılında genel seçim yaptığını hatırlattı.

O dönemki seçimlerde adaylığını koyduğunu söyleyen Türkman, "2014 yılındaki seçim ilki yarıda iptal edildi ve ikinci seçim sürecinde AK Parti Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar tarafından baskı yaptırılarak 'Osman Türkman seçimden çekilsin ve mevcut başkana destek versin' dendi. Aday olarak her ne kadar seçime devam etmeye çalışsam da gelen baskılar neticesinde seçimlerden çekilmek zorunda bırakıldım." dedi.

Aradan 3 yıl geçtiğini ve söz konusu mevcut yönetimin birlik üyelerine faydalı olmadığını ve üyelerin sorunları ile ilgilenmediğini, üyelerin büyük ekseriyetinin yönetiminden memnun olmadığını savunan Türkman, şunları söyledi:

"Tarım Bakanlığımızın Islah Amaçlı Birlikler ile ilgili yönetmenliğin 17'inci ve birlik ana sözleşmesindeki 26'ıncı maddelerinde 'üyelerin yüzde 10'u noter aracılığıyla olağanüstü bir seçim talep etmesi halinde birlik yönetimi tarafından ve Tarım Bakanlığı tarafından olağanüstü seçime götürülür denilmektedir.' Mevcut birlik yönetimi ise üyelerin bu demokratik seçim taleplerini iptal ettirebilmek için kapı kapı dolaşarak 'seçim taleplerinizi geri çekin, seçim olmasın' diyerek üyelerin özgür iradelerini baskı altına almaya çalışmasına rağmen 538 birlik üyesi anayasal haklarını kullanarak Türkiye Cumhuriyeti birlikler tarihinde bir ilki başararak bu rakam Gaziantep'in genelinde 2016 yılında küçükbaş desteklemesi alan üyelerin de yaklaşık olarak yüzde 22'sine denk gelmekte noter aracılığıyla olağanüstü seçim talebinde bulundu."

Türkman, "Birlik yönetimi üyelerin yasa ve yönetmenliğe uyan, anayasal hakları olan seçim taleplerini 10.10.2017 tarihinde almış olduğu karar ile reddetmiştir. İlgili yönetmenliğin kendisine vermiş olduğu yetki ile Tarım Bakanlığının 12.10.2017 tarih ve Gaziantep Tarım İl Müdürlüğünün 17.10.2017 tarihli birlik yönetimine yazmış oldukları ve 538 üyenin talepleri gereği 15 gün içerisinde olağanüstü seçim kararının alınması ve 2 ay içerisinde de seçimin yapılmasını belirtmesine rağmen birlik yönetimi karar almamıştır. Buna istinaden Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü Bakanlığın kendisine vermiş olduğu yetkiye dayanarak 04 Aralık 2017 tarihinde yeterli çoğunluğun sağlanamaması durumunda ise 12 Aralık 2017 tarihinde seçim yapılmasına karar vererek söz konusu kararı Basın İlan Kurumu aracılığıyla 03 Kasım 2017 tarihli gazetede ilan ederek seçim sürecini başlatmıştır." ifadelerini kullandı.

Başlatılan seçim sürecinin seçime bir hafta kala anlaşılmaz bir şekilde idare mahkemesi tarafından 28 Kasım 2017 tarihinde durdurulduğunu belirten Türkman, "Üyelerin bu anayasal hakları olan ve Tarım Bakanlığı adına İl Müdürlüğü tarafından verilen olağanüstü seçim kararının durdurulması için de birlik yönetimi 07 Kasım 2017 tarihinde idari mahkemeye başvurmuştur. Yasalara, yönetmenliğe ve ana sözleşmeye uygun olarak birliğe üye 538 kişi tarafından noter kanalıyla ihtarname çekilerek talep edilen bir seçim süreci seçime bir hafta kala anlaşılmaz bir şekilde idare mahkemesi tarafından 28 Kasım 2017 tarihinde durdurulmuştur." şeklinde konuştu.

"Haklının haksız, haksızın haklı olduğu bir süreç yaşıyoruz"

Belediyelerin hayvan üreticilerine verdikleri yem desteğinin söz konusu birliğin kendi yardımları gibi gösterdiğini ileri süren Türkman, "Birliğin mevcut başkanına aynı milletvekili tarafından yine açık ve haksız, kanunsuz bir şekilde destek verilmektedir." diyerek şöyle konuştu:

"2014 yılında söz konusu mevcut başkan için baskı yapan milletvekili bu süreçte devreye girerek baskı yapmaya başlaması neticesinde severek çalıştığım 26 yıllık Tarım Bakanlığındaki Veteriner Teknikerliği görevimden istifa ettim. Adil bir seçim olsun ve üyeler dışında kimsenin bu işe karışmamasını talep ettik. Maalesef haklının haksız, haksızın haklı olduğu bir süreç yaşıyoruz. Bizler bundan sonra her ne şekilde olursa olsun bütün baskılara rağmen üyelerimizin seçim taleplerini göz ardı etmeyeceğiz ve Cumhurbaşkanımıza ulaşıncaya kadar sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

1990'lı yıllarda Gaziantep'in küçükbaş hayvancılıkta Türkiye'nin merkezi olduğunu belirten Türkman, "Gaziantep küçükbaş hayvancılıkta Türkiye'de söz sahibiydi. Çevre illerden de insanlar hayvanlarını yetiştirir Gaziantep'te satar ve buradan da Arap ülkeleri başta olmak üzere gemilerle, uçaklarla bu bölgeden oraya küçükbaş hayvan giderdi. Ama maalesef özellikle son 10-15 yılda sözde böyle birliğin içerisinde bu üyelerin sorunlarıyla ilgilenmesi gerekenler ilgilenmediği için insanlar dağ başlarında hayvanlarıyla köylerinde kaderlerine terk edildiği için gelmiş nokta ortadadır." diye belirtti.

Kentte bu alanda görev yapan birliklerin hayvancılığın daha çok gelişmesi için üzerine düşen görevleri yapmadığını savunan Türkman, özellikle köylerde hayvancılık yapacak genç bulamadıklarını sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir