• DOLAR 34.198
  • EURO 38.214
  • ALTIN 2921.63
  • ...
Bingöl Üniversitesi ilk patentini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kalite ölçütlerini geliştirmek üzere mesafe kaydeden Bingöl Üniversitesi, ilk patentini Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt'un "Yumurta ile Besin Değeri Zenginleştirilmiş Peynirler" adlı buluşuyla aldı.

19 Haziran 2015 tarihinde patent başvurusu yaptığını belirten Yurt, konuyla ilgili olarak 13 Kasım'da sonuç aldığını söyledi.

Bu patentin üniversiteleri adına gurur verici olduğunu belirten Yurt, "Bu patent ile görünürde fark edilmeyen pek çok teknik problem çözülecektir. Peynirler çok yağlı olduklarından dolayı 25-30 derecede dahi yumuşamaktadırlar. Bunu önlemek için üreticiler yağ oranını düşürmektedirler. Bu durum peynirin tekstürünü olumsuz etkilemekte ve tüketici tarafından duyusal olarak yağsız peynir imajı oluşturmaktadır. Ayrıca yağın alınmasıyla peynirlerin rengi açılmakta ve daha beyazımsı olmaktadır. Bu peynirlerin üretiminde yumurta kullanımı ile bu problemler (yumuşama, yağsızlık ve renk açılması) çözülmektedir. Yumurta sarısının içerdiği doğal renk maddelerinden dolayı üretilen peynirler daha sarımsı olmaktadır. Ayrıca, yumurtada mevcut olan ve emülgatör görevi gören lesitinden dolayı yağlılık hissi vermektedir. Yumurta, doğal lizozim enzimi kaynağı olduğundan bu peynirlerin üretiminde kullanılan sütlerde 'clostridium tyrobutyricum' bakterisi üzerine yumurtadaki lizozim enzimi antibakteriyel etki yapmaktadır." dedi.

Söz konusu buluş ile taze kaşar peyniri üretim maliyetlerinin düşürülebildiğini sözlerine ekleyen Yurt, "Blok tip eritme peyniri üretiminde beyaz peynir gibi zayıf dokulu peynirler kullanıldığı için peynirlerin yapısı daha çabuk dağılabiliyor. Bu peynirlerin formülasyonuna yumurta dâhil edildiğinde yapı daha sağlam olmaktadır. Bu patent buluşu ile kırık yumurtalara gıda güvenliği ön planda tutulmak suretiyle yeni bir değerlendirme alanı açılmakta ve blok tip eritme peyniri ve taze kaşar peyniri üretim maliyetleri yaklaşık yüzde 5 oranında düşürülmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir