• DOLAR 35.485
  • EURO 36.192
  • ALTIN 3064.53
  • ...
"Tütün yasağı tekrar gözden geçirilsin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Kozluk (Hazo) ilçesinde tütün üreticileri, tütüne yönelik yasağa tepki göstererek, bu durum nedeniyle mağdur olduklarını söylediler.

Verdikleri emekten sonra bu yasağın gelmesinin haksızlık olduğunu savunan üreticiler, tütün yasağının kaldırılmasını talep ettiler.

Tütün üreticilerinden Nevzat Yıldırım, dedelerinin ve babalarının zamanında tütünün Türkiye'den başka ülkelere ihraç edildiğini dile getirdi.

Yıldırım, "Şimdi ise bazı kısıtlamalar yapılarak, kota sistemi getirildi. Ardından şirketlere bağladılar, sonra 'Serbesttir.' dediler. Milletin hepsi ekti. Şimdi de kalkıp yasakladılar. Madem yasaklayacaktın neden serbest bıraktın? Biz, yine serbest olmasını istiyoruz. Tütün kaçak değildir, yerli malıdır. Dıştan kaçak olarak Türkiye'ye getirilecek bir mal değil." dedi.

"Esnafımız da bizimle beraber mağduriyet yaşıyor"

Yasağın kaldırılmasıyla bölgede olduğu gibi Kozluk'ta da tütüne ciddi dönüş yaşandığını anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Yapılan bunca emekten sonra tütünün tekrardan yasaklanması bizi mağdur etti. Esnafımız da bizimle beraber mağduriyet yaşıyor. Zincir gibi birbirimizden etkileniyoruz. Görüyorsunuz, tütünlerimizin hepsi elde kaldı, yasaktır. Bir kilogramını dahi bir yere götüremiyoruz. 100 dönüm ektik, hepsi elimizde kaldı. 100'e yakın insan 5-6 ay bununla uğraştı. Kimisi öğrenciydi, kimisinin de durumu iyi değildi. Ameleydi ve yevmiye ile çalışıyordu. Bu sebeple geçimini sağlıyordu. Bugün hepsi elimizde kaldı. Yaptığımız masraflar ve ödemelerimiz var. Esnaflara ödeme yapmamız gerekiyor fakat yapamıyoruz. Bu yüzden çok mağduruz. Biz devletten istiyoruz ki bu kanunu değiştirerek yeni bir düzenlemede bulunsun."

Tütün eken kişilerin genellikle fakir olduklarını sözlerine ekleyen Yıldırım, "Zengin insan bu çamurda eline kürek alıp çalışmaz. Tütün de tarıma dayalı bir üründür. Devlet; pamuk, buğday ve mısıra destek veriyor. Tütüne de destek vermesi gerekir ki tütün dışarıdan ithal edilmesin. Ülke dışından tütünü getiriyorlar, kilogramı 100-120 TL'dir. Burada ise vatandaş ekecek, geçimini sağlayacak ve uygun bir fiyata verecek. Tütün umuduyla evlerinin temelini atan çok insanımız var ama şimdi tamamlayamıyor." ifadelerini kullandı.

"Tütünle ilgili kanunun tekrardan görüşülmesini talep ediyoruz"

Kavaklı (Hartallo) Köyü Muhtarı Ebedin Hamarat, tütünün, yıllardan beri bölgenin önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirterek, "Ben de bir vatandaş ve tütün üreticisi olarak çok mağdur durumdayım. Hem yasaklayıp hem ceza vermek bizi mağdur ediyor. Gerçekten tütün bölgenin çok büyük bir geçim kaynağı. Buğday, arpa ve pamuk gibi çok büyük bir geçim kaynağımızdı ama onu da elimizden aldılar. Biz devletten ve yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Bu yasağın kalkmasını istiyoruz. Tütünü yabancı ülkeden alacaklarına gelip buradan alsınlar. Biz burada da üretim yapıyoruz. Çiftçilerimiz çok mağdur durumdalar. 6 aydır bu tütünleri ekip emek harcamışız ve gecemizi gündüzümüze katmışız. Serbestlikten sonra yapılan yasakla birlikte gelen mağduriyetin bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Tütünün yasaklanmaması lazımdı. Tütünün bir geçim kaynağı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Yetkililerden tütünle ilgili kanunun tekrardan görüşülmesini, çiftçilerin mağduriyet yaşamayacağı bir şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Mağduruz ve bu konuda yardım bekliyoruz"

Yıllardır uğraştıkları tütün üretiminden başka bir iş bilmediklerini söyleyen Ünal Kırdağ ise şunları söyledi:  "Tütünden başka bir iş bilmiyoruz. Kendimizi bildik bileli tütünle uğraşıyoruz. Köyün çoğu tütün desteklenmediğinden dolayı batıya göç etmiş. Eğer bu tütünle ilgili bir şeyler yapılmazsa biz de göç etmek zorunda kalacağız. Çünkü başka yapacak bir iş yok. İşimiz tütündür, biz tütünle uğraşıyoruz ama şimdi devlet bu yeni yasaları çıkarttığı için daha çok mağdur oluyoruz. Devletten istiyoruz ki tütünü serbest bıraksın. Tütün serbest olursa Kozluk halkı geçimini bu şekilde sağlayacak bir hale gelir. Nasıl ki başka ürünler destekleniyorsa tütün de desteklensin. Biz mağduruz ve bu konuda yardım bekliyoruz." (Muhammed Said Aksoy - İLKHA)




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir