• DOLAR 34.311
  • EURO 37.214
  • ALTIN 3021.904
  • ...
Diyarbakır`da "GAP bölgesi turizm ve markalaşma projesi" programı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde bulunan bir otelde bölge turizmin geliştirilmesinin tanıtımı amacıyla GAP bölge kalkınma idaresi tarafından "GAP bölgesi turizm ve markalaşma projesi" programı düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu toprakların insanlığa ait değerlerin, gelişmenin kültürel ekonomik ve sosyal bütün sürecin hem tanığı hem hazırlayıcısı hem de taşıyıcısı olduğuna işaret etti.

Diyarbakır'ın tanınmasının ve anlaşılmasının aslında insanlık tarihinin anlaşılması anlamına geldiğine işaret eden Güzeloğlu, "Diyarbakır Dicle ile bütünleşen 10 bin yıllık tarihin, bugün yaşayan ve canlı bir şekilde bizlere ulaştıran adıdır. Bu birikim bu köklü geçmiş bu zenginlik; taşında, toprağında ve suyunda kısaca Diyarbakır'ı Diyarbakır yapan her noktada karşımızdadır. Diyarbakır'ın tanınması ve Diyarbakır'ın anlaşılması aslında insanlık tarihinin, insanlığın bilinen bütün geçmişinden bugüne üretiminin ve şüphesiz geçmişinin de anlaşılması demektir. Bu noktada bu çalışmanın bir bütün olarak bölgede, özel olarak Diyarbakır'da kalıcı ve sürdürülebilirdir bir başlangıç olmasını diliyorum. Bizler bu kadim geçmişin ve zenginliğin bugün hem korunmasını hem de doğru anlaşılarak geleceğe taşınılmasını sağlamakla zorunluyuz. Bu gün dünyada bu zenginliği sunabilen ve buna sahip olabilen çok az ülke ve kentler var." dedi.

Diyarbakır'ın 10 bin yılı aşkın geçmişten bugüne gelen bir görkemi,  heybeti, derinliği ve bir zenginliği olduğunu söyleyen Güzeloğlu "İl genelinde ve bütünlüğünde gerek kamu yatırımlarımız gerekse belediyelerimiz çalışmalarında önceliğimiz ve şüphesiz bu noktada gayretimiz var. Bu noktada bunu tamamlayıcı ve zenginleştirici bir çalışma olmasını bekliyorum. Dikkat ederseniz son yıllarda Diyarbakır'ın sahip olduğu bu zenginlikleri bir bütün olarak ele alma yolunda hükümetimizin ve şüphesiz bütün Diyarbakır meselelerinde olduğu gibi bu noktada sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çok önemli ilgisi ve desteği var." şeklinde konuştu.

"Sadece Diyarbakır ve ülkemiz için değil tüm dünya için bir çekim merkezi olmasına dönük projelerimiz var"

Güzeloğlu, "Sadece bir tarihi geçmişi değil kentin geleceğe taşınmasında Sur'u bir merkez olarak alan, tarihine tanıklık eden ve o zenginliğini yaşatan bir bölge olarak yeniden kazanılması ve bu anlamda devam eden çalışmalarla sadece Diyarbakır ve ülkemiz için değil tüm dünya için bir çekim merkezi olmasına dönük projelerimiz var. Kültürün, inancın ve medeniyetin her boyutta karşımıza çıktığı bir Diyarbakır'ı üzerindeki bu ağırlıklardan ve şüphesiz yapılması gereken ama eksik kalan noktalardan arındırdığınız zaman her noktasıyla insana dokunan ve herkesin bir şeyler bulacağı bir çekim merkezidir. Bizim amacımız çabamız ve gayemiz de tam da bu noktada bu buluşmayı en kısa zamanda ve en sağlıklı olarak gerçekleştirmektir." ifadelerini kullandı.

2014 yılı eylül ayında bölge turizminin geliştirilmesi amacıyla GAP bölgesi turizm odaklı tanıtımı ve markalaşma projesini başlattıklarını söyleyen GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise turizmin ulusal ve uluslararası ölçekte ürettiği değerlerle hem ekonomik hem de diplomasiye kadar değiştirici etkisi olan sektörlerin başında geldiğin dikkat çekti.

"Projemizde bölgeyi Mezopotamya markası altında görünür bir restorasyon haline getirmek istiyoruz"

Turizmin birçok sektörü geride bırakarak toplam gelirinin yüzde 10'unu, üretilen hizmetlerin de yaklaşık üçte birini oluşturduğunu ifade eden Karahocagil, "Eskiden şehirler, oteller turizm odağındayken hızı önceleyen yaşam tarzı restorasyonları, rotaları, tematik turizmi öne çıkardı. Biz de projemizde bölgeyi baştan başa mezopotamya markası altında görünür bir restorasyon haline getirmek istiyoruz. Projemizde sürdürülebilir turizm esas alınarak bütüncül bir yaklaşımla GAP illerinin tarihi arkeoloji kültürel, doğal dinsel, astronomik değerlerinin ulusal bölgesel ve uluslararası düzlemde tanıtılmasını turizmin, sosyal kültürel ve ekonomik etkilerinin yönetilmesini tarım sanayi ve hizmet gibi sektörlerle turizm arasındaki sinerjinin artırılmasını sanatsal faaliyetlerinin desteklenmesini turizm alt yapısının korunmasını ve iyileştirilmesini turizm yatırımlarının verimli biçimde yönlendirilmesini bölgesel olarak istihdamın artırılmasını hedefliyoruz." Şeklinde konuştu.

Program daha sonra yapılan sunumla devam etti. (Mehmet Çelik-İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir