• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çocukları yaşlıları Cingöz`le takip edin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mevlüt Kağan Balga'nın tasarladığı "Cingöz" isimli mobil cihaz, anne-babalara çocuklarının takibini kolaylıkla yapma imkanı sağlayacak.

Bebek, hasta ve yaşlıların zaman zaman maruz kaldığı "bakıcı şiddeti" gibi olaylardan yola çıkarak projesini geliştiren 21 yaşındaki Balga'nın hedefi, bu tip şiddet olayların önüne geçmek ve anne-babaların rahat bir nefes almasını sağlamak.

Üniversite öğrencisi Balga, cihazı Prof. Dr. Fatih Başçiftçi'nin danışmanlığında herhangi bir destek almadan bir yıllık çalışma sonucu geliştirdiğini söyledi.

Günümüzde anne-babaların çocuklarını birilerine emanet ederken kuşkuyla hareket ettiklerini belirten Balga, "Zaman zaman çocuk bakıcılarının neden olduğu birtakım sorunları haberlerde izliyoruz. Ebeveynler, işte veya dışarıda oldukları için çocuklarını başkalarına emanet ediyorlar. Bu tür olaylarda meydana gelebilecek zararları göz önünde bulundurarak böyle bir cihaz geliştirmeye karar verdim." diye konuştu.

Balga, cihaz üzerindeki çalışmaları tamamladıktan sonra, Uluslararası Elektrik, Elektronik Mühendisleri Enstitüsü'nün (IEEE) sponsorluğunda, geçen yıl Antalya'da düzenlenen Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı'nda tanıttığını dile getirdi.

"Cingöz" sayesinde ailelerin, çocuklarının bulunduğu ortamdan anlık görüntü alabileceğini ifade eden Balga, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Modülümüz 'Raspberry Pi' dediğimiz mikro bilgisayar tabanlı olarak geliştirildi. Ebeveyn, modüle kamera bağlayarak çocuğunun veya alzaymır hastası yakınının göğüs bölgesine takıyor. Daha sonra belirlenen sürelerde kaydedilen görüntüler, cihaz için geliştirilmiş web sitesine gönderiliyor. Kişi de kullanıcı adı ve şifresini girerek sanal ortamdan bu görüntüleri veya tanımlanan yüzleri görebiliyor. Aynı zamanda çocuk veya hastanın çevresinde tanımlanamayan bir yüz varsa 'tanımlanamayan yüz' bildirimi gönderiliyor. Aileler de bu sayede takip ettikleri bireyin ne koşullarda olduğunu görebiliyor."

Balga, geliştirdiği cihaza benzer diğer ürünlerin, evin birçok odasına sabit kamera yerleştirilmesi gerektiği için daha masraflı olduğunu, tasarladığı üründe ise modülün takip edilen bireyin üzerinde durduğunu anlattı.

Cihazın tamamen yerli tasarım olduğunu vurgulayan Balga, "Hedef kitlemizi bebekler, çocuklar ve alzaymır hastaları oluşturuyor. Alzaymır hastalığı belirli evrelerde gerçekleştiği için bir süre sonra bu hastaların takip edilmesi gerekiyor." dedi.

Hedeflerinde görme engeliler de var

Balga, yaptığı cihazı lisans bitirme programı süresince geliştirmeye devam edeceğini ve ürünün testlerinin sürdüğünü aktardı.

Cihazın çalışma süresini arttırmak için çeşitli bataryalar denediğine dikkati çeken Balga, şunları kaydetti:

"Özellikle batarya süresini arttırmaya çalışıyoruz. Ürün 7 saatten 13 saate kadar çeşitli bataryalarda aktif kalabilmekte. Görüntü işleme ve tanıma başarımız da yüzde 80'in üzerinde. Kimlik tespiti yaparken ortam çok önemli. Işığın gelişi, netlik, karanlık veya fazla aydınlık ortamlardan etkilenebiliyor. Önümüzdeki aşamalarda cihaz üzerine bir de sesli asistan koyarak görme engelli bireyleri de hedef kitlemiz haline getirmeye çalışacağız. Onların da hem hayatını kolaylaştırabilmek hem de takip işlemlerini yapabilmek için çeşitli özellikler ekleyeceğiz."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir