• DOLAR 34.54
  • EURO 36.44
  • ALTIN 2877.225
  • ...
Açlık sınırı arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 2017 yılının kasım ayına ait  "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmalarının sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  bin 567 lira 45 kuruş olarak belirlendi.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5 bin 105 lira 71 kuruş oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 948 lira 56 kuruş olarak gerçekleşti. 

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 33 TL, yılbaşına göre 135 TL ve geçen yılın aynı ayına göre 151 TL artış gösterdi. Yoksulluk sınırı tutarı ise son bir ayda 75 TL, yılbaşına göre 441 ve geçen yılın Kasım ayına göre 491 TL arttı.

Aile bireyleri dikkate alınmadan, tek bir işçi için hesaplanan aylık net asgari ücret bin 404 TL olmasına karşın, TÜRK-İŞ tarafından bekar bir işçi için hesaplanan yaşam maliyeti günümüzde aylık net bin 949 TL'ye yükseldi.

TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında "mutfak enflasyonu"ndaki değişim 2017 Kasım ayında şu şekilde gerçekleşti:

"Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,50 oranında arttı. Yılın ilk onbir ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 9,45 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 10,63 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 8,35 olarak hesaplandı.    

TÜRK-İŞ'in açıkladığı araştırmada, gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin Kasım 2017 fiyatlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi.

 "Süt, yoğurt, peynir grubunda; geçtiğimiz ay yapılan fiyat artışı sonrası bu ay ürün fiyatlarında kayda değer bir değişiklik tespit edilmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; beklenen ithalat gerçekleşti ve "belirli marketlerde" etin kilogram fiyatı üç-beş lira civarında geriledi. Ancak kasap ve bazı marketlerde etin fiyatı -kıymada yapılan düşük tutardaki indirim dışında- aynı kaldı. Hesaplamada dikkate alınmayan biftek kilogram fiyatı 58,80 TL ve bonfile 72,90 TL olarak tespit edildi. Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) ile tavuk fiyatı bu ay değişmedi. Balık fiyatı da -hamsi fiyatındaki gerileme dışında-genelde aynı kaldı. Yumurtanın tane fiyatı 9 kuruş arttı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatı aynı kaldı."

Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay ortalamada yükseldiği belirtilen açıklamada, " Ortalama sebze-meyve fiyatı geçen ay 3,65 TL iken bu ay 3,72 TL olarak hesaplandı. Geçtiğimiz ay 3,61 TL olarak hesaplanan sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,98 TL oldu. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 3,70 TL'den 3,24 TL'ye geriledi. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; gramajını düşürerek ekmek fiyatını belirleme tartışmaları devam etti ve fakat fiyat -henüz- değişmedi. Pirinç fiyatında artış görülürken un ve irmik fiyatı değişmedi. Makarnada fiyat ayarlamaları bu ay devam etti." denildi.

Tereyağı ve margarin fiyatının geçen ay görülen artışın ardından değişmediği aktarılan açıklamada, zeytinyağı fiyatının arttığı, ayçiçekyağı fiyatının ise aynı kaldığı belirtildi.

Zeytinin ortalama fiyatının da değişmediği kaydedilen açıklamada, "Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden fındık hariç diğerlerinin fiyatı arttı.  Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri fiyatı ise aynı kaldı. Pekmez, bal, reçel ve şeker ile çay ve ıhlamur fiyatı da değişmedi. Salça fiyatı yine aynı kaldı." diye belirtildi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir