Adalet Bakanı Gül`den Adil Öksüz açıklaması
Adalet Bakanı Gül, FETÖ`nün hava kuvvetleri imamı firari Adil Öksüz`ün Almanya`dan iltica talebinde bulunduğu ve bunun kabul edildiği iddiasıyla ilgili bir bilgi olmadığını belirtti.
TBMM - (AA) Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iadesi konusunda ABD'ye neden nota verilmediği eleştirilerine karşılık, "Nota dediğiniz şey zaten melodi notası ya da başka büyülü bir şey değil, gönderdiğiniz nottur, yazıdır, Dışişlerinin yazdığı yazıdır. İade talepnamelerinin hepsi de Dışişleri aracılığıyla ABD'ye notayla bildirilmiştir. Eğer hani o notanın büyülü bir şeyi varsa Gülen ile ilgili şeyler de notayla ifade edilmiştir, bildirilmiştir." dedi.
Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Türkiye'deki 16 bin hakim ve savcının yaklaşık dörtte birinin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi oldukları için ihraç edildiğini belirten Gül, Pensilvanya'ya bağlı karar veren bir yargı mensubundan, hukuk, yargı, vicdan yerine kendi sapkın anlayışıyla karar vermesinden başka bir şey beklenemeyeceğini ifade etti.
Cübbesini giymiş ama cübbenin içine 1 dolarını saklayan zihniyetin bu millete zulmettiğini vurgulayan Bakan Gül, "Hrant Dink davası, farklı birçok yargılamalar, Türkiye'nin sansasyonel birçok olayına, Danıştay saldırısından tutun, bunların yargılanmasına varıncaya kadar belli konularda FETÖ'nün nasıl talimatlar verdiği, nasıl diziler üzerinden yargıya müdahale ettiği açıkça belli. Kimlerin serbest kalacağını, tutuklanacağını oraya soruyor. Tüm bu müdahalelere karşı sessiz kalırken, bugün Türkiye'de yargı bağımsız ve tarafsız hale gelip, normalleşme sürecinde yargı mensuplarına yönelik haksız eleştiriyi, haksız saldırıyı kabul etmek mümkün değil." diye konuştu.
Bu örgüte karşı mücadelede herkesin yargı mensuplarının yanında yer alması gerektiğini dile getiren Gül, devletin içine nüfuz etmiş bu yapıyla mücadele edenlere her türlü desteğin verilmesini istedi.
Gül, yargıya güvenle ilgili bu travmanın tamiri noktasında çok önemli aşama katedildiğini, herkesin bu konuda yargı kurumlarına destek vermesinin de zorunluluk olduğunu ifade ederek, "Artık Türk yargısı, Anayasa'dan, kanundan ve vicdanından başka hiçbir yerden emir almadan karar verme noktasındadır." dedi.
"Olağanüstü bir gayret sarf ediliyor"
Hakim ve savcıların eğitimi konusuna yoğun şekilde öncelik vereceklerini aktaran Gül, ihraçlardan dolayı yaşanan eksiklikler nedeniyle yeni göreve başlayan hakim savcıların yanı sıra avukatlardan da göreve başlayanların bulunduğunu hatırlattı.
Yaşanan süreçte normalleşme, travmayı atlatma, rehabilite etme konusunda önemli adımlar atıldığının altını çizen Adalet Bakanı Gül, yargı mensuplarının, darbe girişimine ilişkin yargılamaları geç saatlere kadar yerine getirdiklerini, olağanüstü bir gayret sarf edildiğini söyledi.
Türkiye yargısına bütün milletin güvenmesi gerektiğini belirten Gül, kararlarda hata olsa dahi bunun yargı mekanizması içinde hukuki yollarla telafisinin mümkün olduğuna dikkati çekti. Gül, asla siyasallaştırılamayacak olan yargının, polemik konusu yapılmaması gereken kutsal kurumlardan olduğunu dile getirdi.
Hakkında adli takibat olmayanların da ihraç edildiği yönündeki eleştiriye yanıt veren Gül, memur disiplin hukukuyla ceza hukukunun birbirinden farklı işlediğini, bir kişinin ceza hukuku anlamında terör örgütü üyesi olmasa bile disiplin hukukunda bir iltisakı olduğu için kamunun bu kişiyle çalışmak istemeyebileceğini vurguladı.
Bakan Gül, olağanüstü hal komisyonunun müstakil bir yapısının bulunduğunu, vereceği kararların da son tahlilde yargıya konu olacağını belirterek, yargıya duydukları güvenin tam olduğunu söyledi.
Rıza Sarraf için ABD'ye nota gönderilmesine karşın FETÖ lideri Fetullah Gülen'e ilişkin neden nota verilmediği yönündeki soruyu yanıtlayan Gül, "Notalar Dışişleri Bakanlığıyla verilir. Nota dediğiniz şey zaten melodi notası ya da başka büyülü bir şey değil, gönderdiğiniz nottur, yazıdır, Dışişlerinin yazdığı yazıdır. İade talepnamelerinin hepsi de Dışişleri aracılığıyla ABD'ye notayla bildirilmiştir. Eğer hani o notanın büyülü bir şeyi varsa Gülen ile ilgili şeyler de notayla ifade edilmiştir, bildirilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
AİHM'de görev yapacak Türk yargıcın üyelik süreci
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görev yapacak yeni Türk yargıcın seçimi için Türkiye hükümeti tarafından Avrupa Konseyi'ne iletilen listenin reddedilmesine ilişkin soruları da yanıtlayan Bakan Gül, listenin reddedilmesi için aslında hiçbir sebep bulunmadığını söyledi.
Bakan Abdulhamit Gül'ün konuşmasının ardından komisyonda, Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Kurulunun bütçeleri kabul edildi.
Adil Öksüz açıklaması
Adalet Bakanı Gül, FETÖ'nün hava kuvvetleri imamı firari Adil Öksüz'ün Almanya'dan iltica talebinde bulunduğu ve bunun kabul edildiği iddiasıyla ilgili bir bilgi olmadığını belirterek, "Ama biz, 'Haberlerde Almanya'da olduğunu duyduk, bize iade edin' dedik. Mahkeme öyle bir karar verdi, biz de onu istedik." dedi.
Gül, bakanlığının bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinin ardından FETÖ'nün hava kuvvetleri imamı Öksüz'ün Almanya'dan iadesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gül, Öksüz ile ilgili iade, yakalama kararları hepsiyle ilgili talepte bulunulduğunu bildirdi.
Adil Öksüz'ün Almanya'dan iltica talebinde bulunduğu ve bunun kabul edildiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Gül, "Onunla ilgili bir bilgimiz yok. Ama biz, 'Haberlerde Almanya'da olduğunu duyduk, bize iade edin' dedik. Mahkeme öyle bir karar verdi, biz de onu istedik." diye konuştu.