• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Kasap Lakaplı Libya İstihbarat Şefi İade Ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan yardımcısı, devlet başkanı Ould Abdül Aziz`e görüştükten sonra Moritanya`nın Senussi`yi iade etmeyi kabul ettiğini sosyal paylaşım sitesi Twitter`dan duyurdu. Bununla beraber Moritanyalı yetkililer, herhangi bir iade anlaşmasına henüz varılmadığını söylüyor. Öte yandan Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol, Libya`da Muammer Kaddafi dönemindeki istihbarat şefi Abdullah Senussi hakkında "kırmızı bülten" çıkardı. Fransa cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 63 yaşındaki eski istihbarat şefinin resmen iadesini isteyeceği bildirildi.
 
İade tartışması
Senussi, 1989 yılında Fransız UTA yolcu uçağının bombalanması olayında rol aldığı gerekçesiyle Fransa`da gıyabında yargılanmış ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Fransız uçağı Batı Afrika ülkesi Nijer üzerinde havaya uçurulmuş ve 170 yolcu ölmüştü. Uluslararası Ceza Mahkemesi`nin (UCM) hakkında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yakalama emri çıkardığı Senussi, haftasonunda Moritanya`nın başkenti Nuakşot`taki havaalanında tutuklanmıştı. Libya hükümeti, Moritanya`dan Senussi`nin iadesini istemişti. Muammer Kaddafi`nin kayın biraderi olan Senussi, devrik liderin en güvendiği yardımcılarından ve yeğeni Seyfülislam Kaddafi`nin de yakın danışmanlarından biriydi.
 
Senussi, geçen yıl Kaddafi iktidarının çöküşü sırasında Libya`dan kaçmıştı. BBC muhabiri Sebastian Usher, Abdullah el-Senussi`nin Kaddafi yönetiminin içyüzü hakkında en ayrıntılı bilgilere sahip kişi olduğuna işaret ediyor. "Kasap" lakabı takılan Senussi, Kaddafi yönetiminin hala firarda olan en önemli isimlerinden biriydi. Senussi, 1980 ve 1990`larda yönetim içindeki muhaliflerin temizlenmesinden ve 1996 yılında Trablus`daki Ebu Selim cezaevinde 1200 siyasi tutuklunun öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Senussi, geçen yılki ayaklanma sırasında fazla öne çıkmamıştı, ancak 2011 Şubat`ında Bingazi`de başlayan isyanın bastırılması çabalarında önemli rol oynadığı düşünülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir