• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1910 - Meksika Devrimi başladı. 1876-1910 arasında Meksika'yı yöneten Porfirio Díaz`ın diktatörlüğünü devirmek amacıyla başlayan hareket ilk başta burjuvazi devrimi gibi görünse de sol görüşlü Zapata`nın da işin içine girmesiyle olay tersine döndü. Zabata belli bir başarı elde ettiyse de ülkede kontrolü tamamen ele geçiremedi ve burjuvazi güçleri tarafından mağlup edilip öldürüldü.

1936 - İspanya İç Savaşı'nda faşist ayaklanmaya karşı Cumhuriyetçiler safında mücadele eden anarşist liderlerden Buenaventura Durruti öldürüldü.

1940 - Macaristan, II. Dünya Savaşı`nda Almanya ve İtalya`nın yer aldığı Mihver Devletleri bloğuna katıldı.

1945 - II. Dünya Savaşı'ndan sonra Nürnberg duruşmaları başladı. Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi Ekim 1945 'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı ünlü dava...
Mahkemede Nazi Partisi "insanlık suçu, savaş suçları, dünya barışına karşı işlenen suçlar ve savaşa sebep olmak" suçlarından yargılandı. Dünya barışına karşı işlenen suçlar tanımından ilk kez bu davada söz edildi.

1961 - Türkiye'de ilk koalisyon hükümeti, Başbakan İsmet İnönü tarafından Adalet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne mensup bakanlarla kuruldu.

1962 - Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği`ne ait nükleer silah tesislerinin varlığından dolayı Küba`ya uyguladığı askeri ablukaya son verdi.  ABD ve Sovyetler nükleer tesisler konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

1967 - Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye-Yunanistan gerginliği tırmanmaya devam ediyor. ABD Başkanı Johnson gönderdiği bir mektupla, NATO'ya ait silah ve teçhizatı kullanmayın uyarısında bulundu.  Yunanistan Ada'ya asker yığmaya devam ediyor. Türkiye'nin her yerinde mitingler düzenleniyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin göze çarpan hazırlıkları var.

1989 - Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi kabul edildi. 41 maddelik bu sözleşme, her uluslararası anlaşmada olduğu gibi Avrupa ve batı toplumlarının dışındaki dünyada gereği gibi uygulanmamakta ve toplumlar arasında ayrımcılık yapılmaktadır.

1998 - İtalya 12 Kasım'da Roma havaalanında yakalanan PKK lideri Abdullah Öcalan'ı serbest bıraktı. Türkiye`nin tüm uyarılarına rağmen İtalya, Öcalan`ı serbest bıraktı. Roma İstinaf Mahkemesi, Öcalan`ın zorunlu ikametine karar verdi. Türkiye`de İtalya`ya yönelik kimi gruplar  tepki gösterdi. İtalya`dan ithal edilen mallar sokaklarda çiğnendi, tüm İtalyan mallarına karşı sürdürülen boykot daha da sertleşti.

2002 - NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Doruk Toplantısı`na katılmak üzere Prag`a eşi Semra Sezer ile giden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`i, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve başörtülü eşi Münevver Arınç uğurladı. Konu, laikçi çevrelerce başörtüsü üzerinden rejim tartışmalarına çekildi.

2003 - İstanbul'da yine kamyonetli ikiz intihar saldırıları düzenlendi. Levent'teki HSBC Bankası Genel Müdürlüğü ve Beyoğlu'ndaki İngiltere Başkonsolosluğu'na yapılan saldırılarda Başkonsolos Roger Short'in de aralarında bulunduğu 33 kişi öldü, 450 kişi yaralandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir