• DOLAR 34.607
  • EURO 36.695
  • ALTIN 2917.407
  • ...
SKLERODERMA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fzt Sümeyra Çiftçi / doğruhaber

Skleroderma aslında vücudumuzun pek çok organını etkileyen bir hastalıktır. Kelime anlamı olarak cildin kalınlaşması anlamına gelebilen ve gerçekten de cilt problemlerinin ön planda görüldüğü bu hastalıkta, deri normal yapısını kaybeder. Hastalığın ilk yıllarında belirgin olarak cilt kalınlaşması varken zaman içerisinde etkilenen deri bölgelerinde incelme başlayabilir. Ellerdeki cilt kalınlığı dirsek altı ve dizlere kadar olan deri bölgelerinde yoğun olarak görülür. Yüz derisinde gelişen kalınlaşmalar hastaların en fazla rahatsız olduğu şikayetlerdendir. Ciltte çıkan kırmızı döküntüler, burada bozulan küçük kılcal damar ağlarıdır. Hastalığın en sorunlu yanlarından bir tanesi vücudumuzun normal damar yapısının bozulmasıdır. Bu bozukluk yüzeysel damarlarda daha erken dönemde fark edilir.

Erken dönemde tanı konamamış veya çıktığı andan itibaren tedavisi iyi yapılamamış kişilerde, damar hastalığı nedeniyle gelişen el ve ayak parmak yaraları zamanla kangrene dönüşebilir ve parmak, el veya ayak kayıplarına yol açar. Benzer bozukluk iç organlarımızda da gelişir ve kalbe gelen kirli kanı akciğere taşıyan damar da bozulmaya başlar. Özellikle geç tanı konmuş hastalarda böbreğe giden ince damarlarda da bozulmalar başlar. Tüm bu damarsal bozukluklar, tarif edilen bölgelerde tansiyonu yükseltir ve ağır kalp ve böbrek hastalıkları gelişebilir. Skleroderma sadece damar ve cildi etkilemez. Hastalığın temel mantığı normal bağ dokusu yapılarının da bozulmasıdır.
Skleroderma, tıbbi dikkat gerektiren önemli bir durumdur. Cilt değişiklikleri karakteristik belirtilerle birleştiğinde teşhisi kolaydır. Bazen teşhisi doğrulamak için cilt biyopsisi ve kan testleri uygulanabilir.

Doktorlar hafif belirtileri kontrol etmek için çeşitli girişimlerde bulunurlar. Örneğin; küçük öğünlerle beslenmek sindirim problemlerini rahatlatabilir ve ilaç kullanarak atardamarları açabilirler.

Tedavi

Hastalığın bilinen herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. İlaçlar aşırı kolajen üretimine etki etmemektedir. Bunun yanında hastalığın bölgesel bazı durumlarında kendiliğinden iyileşme gösterir. Değişik ilaçlar hastalığın belirtilerini kontrol altına almaya ve hastalığın komplikasyonlarını durdurmaya yardımcı olabilmektedir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir