Tüp bebekte çarpıcı ayrıntı! Kısırlık babadan oğula geçer mi?
Günümüzde her beş çiftten biri kısırlık sorunu yaşıyor. Belçikalı bilimadamlarının yaptıkları araştırmaların sonuçları kısırlığın babadan oğula geçtiğini gösteriyor. Belçika`da yapılan bir araştırmayla, erkekteki kısırlık sorununun yüksek oranda babadan oğula aktarıldığının kanıtlandığını belirten Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Kısırlık tedavisi gören babaların erkek çocuklarının sperm kalitesi, normal yollarla doğan erkek çocuklara kıyasla daha düşük oluyor" dedi.
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Seval Taşdemir, erkek kısırlığı ile ilgili yapılan son çalışmaları anlattı:
Araştırmalara göre, alkol ve sigara tüketimi spermler üzerinde DNA hasarına sebep olabiliyor. Sperm hasarı ise babadan oğula geçiyor ve dört kuşak devam edebiliyor.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalar gösterdi ki; tarımda kullanılan kimyasallara maruz kalınmasıyla oluşan sperm hasarı dört nesil sonrasına aktarılabiliyor.
Günümüzde her beş çiftten biri kısırlık sorunu yaşıyor. Fazla sigara ve alkol kullanan babaların, kendilerine ve aynı zamanda doğmamış çocuklarına zarar verdiklerini bilmeleri gerekir.
SPERMİN KALİTESİ BABAYA BAĞLI
Belçikalı bilimadamlarınca yapılan bir başka araştırmada da, erkekteki kısırlığın yüksek oranda babadan oğula aktarıldığı kanıtlandı. Human Reproduction adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) tedavisi gören erkekler incelendi. Araştırmacılar çalışmanın sonuçlarının, erkek çocuklarının zayıf sperm kalitesini babalarından aldıklarını kanıtladığını belirtti.
Brüksel Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yaşları 18-22 arasında olan 54 erkek incelendi. Bu grup, aynı yaşlardaki 57 erkekle karşılaştırıldı. ICSI tedavisiyle doğanların sperm sayısının ve hareketliliğinin, doğal yöntemlerle dünyaya gelenlere göre yarı yarıya daha düşük olduğu görüldü. Tedaviyle doğanların, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği normal değer olan 1 mililitrede 15 milyon spermin altında olma ihtimalinin üç kat daha fazla olduğu belirtildi.
Cinsiyet kromozomlarından Y kromozomu, bilindiği gibi erkek olma özelliğini kazandırıyor ve yalnızca babadan geçiyor. Dolayısıyla bu kromozomda oluşabilecek genetik özellikler babadan oğula geçiyor. Bilim adamları araştırmalarının sonuçlarında, eğer ailede kısırlık problemi varsa; bunun babada veya aile içinde erkek kardeşlerde görüldüğünü tespit etti.
SAĞLIKLI BEBEKLER MÜMKÜN
Yapılan tüp bebek tedavilerinde elde edilen embriyolara uygulanacak genetik teşhis yöntemleri ile sağlıklı nesillerin dünyaya gelmesini sağlamak artık mümkün. Teknoloji ve teşhis yöntemlerinin gelişmesiyle ileride infertilite konusunda gelecek nesillerin sıkıntı çekmeyeceğini öngörmek yanlış olmaz.
Şu anda olgun sperm yani spermatozoa bulunmayan erkeklerde tedavi yapamıyoruz. Bunun üzerinde kök hücre veya kopyalama yöntemleri gibi birçok deneysel çalışmalar yapılıyor.
Bilimadamları spermsiz embriyo üretmeye çalışıyor. İleride erkek kısırlığı tarihe karışabilir.
SAUNAYA DİKKAT!
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yetişkinler için haftada 150 dakika orta seviyede egzersiz yapılmasını öneriyor. Vücuttaki yağ oranının yükselmesi testosteron seviyesinde düşmeye sebep olur. Vücutta testosteron hormonu yağ hücrelerinin kimyasal formunu değiştirerek östrojene dönüştürür. Aşırı spor yapan erkeklerde kas artışı ile yağ oranındaki azalma kandaki testosteron artışına neden olur. Ancak ağır spor dallarıyla uğraşan erkeklerde testosteron hormonu düzeyi, sperm üretimi ve kalitesinde ciddi oranda düşüş gösterir. Aynı zamanda spor salonlarında her gün saunada zaman geçirilmesi, testislerin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
STEROİDLER SPERMİ AZALTIYOR
Vücuda dışarıdan testosteron alınması doğru bir yaklaşım değil. Birçok sporcu tarafından kullanılan steroidler vücutta testosteron seviyelerinde aşırı artışa neden olarak cinsel fonksiyonlarda ciddi performans artışına neden olur. Fakat uzun vadede kullanımlarda vücuttaki doğal testosteron normalin çok altına düşer ve testislerde küçülmeye sebep olur. Bu nedenle sperm üretimi etkilenerek azalır. İlaç bırakılsa bile ancak altı ay sonra sperm üretimi normale dönebilir.
SPOR YAPAN ERKEKLERDE 'KISIRLIK' TEHLİKESİ
Yoğun spor, uzun süre kullanılan steroidler ve sauna; sperm kalitesi üzerinde olumsuz etki göstererek erkeklerde kısırlığa yol açıyor North Carolina State Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma kapsamında bin 22 erkek incelemeye alındı. Bu erkeklere fiziksel aktiviteleri ve cinsel yaşamları hakkında sorular soruldu. Çoğunluğunu koşu yapan veya bisiklete binen katılımcıların oluşturduğu araştırma, Medicine and Science in Sports and Exercise dergisinde yayınlandı. Sonuç çarpıcıydı. Yoğun egzersiz yapanlarda azalmış libido ortaya çıkarken; hafif veya orta derecede fiziksel aktivite yapanlarda ise daha yüksek libido düzeyleri gözlendi. Yoğun sporun, fiziksel yorgunluğa ve buna bağlı olarak da düşük testosteron seviyelerine yol açtığı ortaya çıktı. Ancak orta seviyede yapılacak düzenli egzersizin ise doğurganlık açısından faydalı olduğu görüldü.
VİTAMİN DESTEĞİ ÜREME KAPASİTESİNİ ARTIRIR
Kullanılacak vitamin-mineral desteği ve bazı antioksidan ilaçlar üreme kapasitesine olumlu katkı sağlar. Doğru ve uygun dozlarda, uzun süre kullanıldığında sperm sayısı ve kalitesinin arttığı gözlenmiştir.
Kaynak: Sabah