• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eski bakanlardan Adnan Kahveci`nin gayretleriyle Türkiye`ye getirilen ve üretimine başlanan kivinin, vitamin ve mineral yönünden zengin, düşük kalorili bir meyve olduğunu belirtti. Şemsi Bayraktar, potasyum yönünden zengin olan kivinin bir adedinde, 1 kilogram narenciyede bulunan kadar C vitamini olduğunu vurguladı.

Türkiye Kivi Üretinde Dünyada Altıncı Sırada

Dünyada üretilen 3,5 milyon ton kivinin yüzde 53,4`ünü Çin, yüzde 14,7`sinin İtalya, yüzde 11,9`unun Yeni Zelanda, yüzde 7,7`sinin Şili, yüzde 5`inin Yunanistan, yüzde 1,7`sinin Fransa`nın ürettiğini, bu yılki üretimle Türkiye`nin büyük bir olasılıkla altıncı sırada yer alacağına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: “1994 yılında 7 tonla başlayan kivi üretimi, 2000 yılında 1,4 bin tona, 2006`da 11 bin tona, 2009`da 23,7 bin tona, 2013`de 41,6 bin tona çıktı. 2014 yılında 31,8 bin tona gerileyen üretim, 2015 yılında 41,6 bin tona yeniden yükseldi.  2016`da 43 bin 950 tona ulaşan üretimin, bu yıl yüzde 21,7 artışla 53 bin 480 tona çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece 2000-2017 döneminde kivi üretimi 38,2 katına çıkmış olacak.”