• DOLAR 32.384
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2394.693
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (EİT TSO) 23. Yürütme Kurulu Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu`nun ev sahipliğinde; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, EİT TSO ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Zubair Tufail, İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Gholamhossein Shafei ve EİT Genel Sekreter Yardımcısı Kanan Nazarov`un da katılımıyla TOBB İkiz Kuleler`de yapıldı.

Güneş Artık Yeniden Doğudan Yükselmeye Başlıyor

TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada öncelikle, İran-Irak sınırında meydana gelen deprem dolayısıyla İran Ticaret Odası Başkanı Golam Hüseyin Şafi'ye "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Hem ekonomik olarak hem de toplumsal açıdan doğu ile batı arasındaki köprüyüz. O yüzden buradaki 10 ülkenin kalkınması sadece bölge için değil, küresel ekonomi için de son derece önemli. Biz EİT bölgesini çok yakından takip ediyoruz." Dedi. Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin ve siyasetin kodlarının tamamen değiştiğini vurgulayarak, "Dünyayı etkileyen ekonomik ve siyasi gelişmelerin neredeyse tamamı da EİT coğrafyasının etrafında şekilleniyor. Güneş artık yeniden doğudan yükselmeye başlıyor. Bunun sancılarını yaşıyoruz. Süreci iyi okur, iş birliğimizi artırırsak, sadece bölgesel değil, küresel ekonominin yönünü tayin edecek müthiş bir coğrafyadayız. Bunun da tek bir yolu var; birlik. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var. Daha fazla bir araya gelmek ve daha fazla iş birliği yapmak zorundayız."

Kardeşler Birbirinin Evine Vize Alıp Değil, Selam Verip Girer

Hisarcıklıoğlu, EİT ülkeleri arasında vizelerin kaldırılması çağrısında bulunarak, şunları kaydetti: "Kültürümüzde kardeşler birbirinin evine vize alıp değil, selam verip girer ama biz burada da birbirimize engel koymaya devam ediyoruz. Bu anlamda, değerli dostlarımızdan ülkelerinde de bu konuyu her fırsatta gündeme getirmelerini istiyoruz. Dünya mal ticaretinin yarısı Asya ile Avrupa arasında yapılıyor. Bu coğrafyanın tam ortasındayız. EİT ülkeleri olarak ticaret yollarımızı şeffaf, güvenli ve hızlı hale getirirsek Asya ile Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geleceğiz. Bakanımız öncülüğünde yaptığımız gümrük modernizasyonları, güvenliği ve hızı sayesinde Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyaya örnek gösteriliyor. Bu tecrübemizi bütün bölge ülkelerine aktarmaya hazırız."

Bir An Evvel Ecota Yürürlüğe Girmeli

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, Türkiye olarak Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nın (ECOTA) işlevsel hale getirilmesi için gereken çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini belirterek, " ECOTA'nın yürürlüğe girmesi ülkelerimiz arasındaki iş birliği potansiyelinin harekete geçirilmesi adına önemli bir adım olacaktır. Bundan 10 yıl önce, ben siyasete girmeden hemen önce ECOTA aşağı yukarı tamamlanmıştı, o zaman bürokrattım. Aradan 10 yıl geçti, halen ECOTA'yı konuşuyoruz. Biz Türkiye olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız ama burada özellikle siz değerli iş adamlarının ülkelerinizde ECOTA'nın bir an önce yürürlüğe girmesi için girişimde bulunmanız gerekiyor… Bir an evvel ECOTA'nın yürürlüğe girmesi, EİT ülkeleri için hem ticaretin, hem de yatırımların artması için son derece önemli” dedi.

NOT: EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI(EİT) NEDİR?

7 Milyon Km2 Alan Üzerinde Yaklaşık 400 Milyon Nüfusa Hitap Eden Ekonomik Ağırlıklı Bölgesel Bir Örgüt

Türkiye, İran ve Pakistan Devlet/Hükümet Başkanları, bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 1964 yılında İstanbul'da biraraya gelerek bir bildiri yayınlamış ve Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (Regional Cooperation for Development) (RCD)'yi kurmuşlardır. 1977 tarihli İzmir Anlaşması ile yasal statüsü oluşturulan RCD, 1979 yılında İran'da meydana gelen İslam Devrimi sonrasında faaliyetlerinin çoğunu askıya almış ve Örgüt giderek işlevsizleşmiştir. 1980'li yılların başında Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişme kaydetmesi üzerine, üç ülke arasındaki işbirliğinin, RCD'nin hukuki zemini üzerinde, ancak bu kez değişik bir isim altında sürdürülmesi kararlaştırılmış ve 1985 yılında EİT kurulmuştur. RCD döneminde olduğu gibi, EİT'nin merkezi de Tahran olarak belirlenmiştir. Kurucu üyeler, Türkiye, İran, Pakistan Afganistan`ın dışında, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan`ın üye olmasıyla birlikte örgüt, 1992 yılında toplam 7 milyon km2 alan üzerinde yaklaşık 400 milyon nüfusa hitap eden ekonomik ağırlıklı bir bölgesel örgüt halini almıştır.

Teşkilatın Temel Hedefleri

Teşkilatın Temel Hedefleri: Üye Ülkelerin sürdürülebilir ekonomik kalkınması. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve bölge içi ticaretin teşvik edilmesi. EİT Bölgesinin artan dünya ticaretinde daha fazla rol alması. Üye Ülkelerin birbirleriyle ve dünya ile bağlantısını sağlayan ulaştırma ve haberleşme altyapısının geliştirilmesi. Ekonomik serbestleşme ve özelleştirme, EİT bölgesinin kaynaklarının harekete geçirilmesi. EİT bölgesinin tarım ve sanayi potansiyelinin etkin kullanımı; uyuşturucu ticaretinin önlenmesi, ekoloji ve çevrenin korunması ve EİT Bölgesindeki halklar arasında tarihi ve kültürel bağların güçlendirilmesi, Bölgesel ve uluslararası örgütlerle karşılıklı yararlı işbirliğinin tesis edilmesi. EİT, Türkiye`yi, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Güney Asya ülkeleriyle bir araya getiren önemli bir platform niteliği de taşımaktadır.