Bingöl'de "Uyuşturucuyla Mücadele ve Üretim Merkezi" kurulacak
Bingöl'de bazı STK'lar tarafından "Uyuşturucuyla Mücadele ve Üretim Merkezi" kurulacağı bildirildi.
Yeşilay Bingöl Şubesi'nin hizmet binası yapılan törenle açılarak hizmete girdi. Program ilk olarak davetlilere verilen kahvaltının ardından, Bingöl Kadın Emek Çarşısı'nda bulunan Yeşilay hizmet yerinin açılışı yapıldı.
Programda konuşan Yeşilay Bingöl Şube Başkanı Ahmet Karaca, Yeşilay Şubesi olarak faaliyetlerinin yapılması için bir süredir yer arayışlarının olduğunu, geçici de olsa Kadın Emek Çarşısı'nda kendilerine ayrılan yerde faaliyetlerini sürdüreceklerini söyledi.
İnsanlarla bir araya gelmek diyalog kurmak için yerin önemine dikkat çeken Karaca, madde ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele uzmanlık isteyen bir durum olduğunu belirterek, "Madde ve uyuşturucu bağımlılığı mücadele kapsamında uzman arkadaşlarla çalışıyoruz. Öğrencilere yönelik seminerler verdik. Şu an cezaevinde bir seminer vereceğiz. Çalışmalarımız bu kapsamında mahalle muhtarları, paydaş kamu kurum ve basınla iş birliği içinde faaliyetler yürütüyoruz. Amacımız uyuşturucu madde bağımlısı kişileri bulup tedavilerine yardımcı olmaktır." ifadelerini kullandı.
Programda kısa bir konuşma yapan Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş da hizmet binasının önemine değinerek, "İnsanların buradan faydalanmaları için bu mekândan haberdar olmaları gerekiyor. Buraya gelecek kişilerin faydalanacağı kaynakları temin etmek, uyuşturucunun zararlarını anlatan donanımlı kişilere ihtiyaç olduğu gibi şu an mevcut yerin talepleri karşılamaması durumda yeni ve daha büyük bir mekân için çalışmalar yapılabilir." dedi.
"Uyuşturucuyla Mücadele ve Üretim Merkezi" kurulacak
Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Çelik ise, Yeşilay için daha kapsamlı bir bina ve proje çalışmalarının olduğunu söyledi. Çelik, "Kalkınma Ajansının 300 bin TL'lik bir bütçesi var. Uyuşturucuyla mücadele anlamında, Yeşilay Koruma Kurulu Başkanlığı, Valilikle birlikte bir projemiz var. Ayrıca 16 dönüm üzerinde ÖNDER ve bir takım STK'larla iş birliği kapsamında 'Uyuşturucuyla Mücadele ve Üretim Merkezi' diye bir projemiz var. Bu proje kapsamında; tedavi merkezi, hastaneler, Eğitim ve Rehabilitasyon bölümleri, sosyal tesisler ve üretim tesisleri kurma projemiz var. Burada uyuşturucu kullanan kişi gelip bir kefalet sözleşmesi yapacak, iyileştirme merkezine girecek ve tedavi olduktan sonra sosyalleşecek, sosyalleştikten sonra üretim yapacak ve ürettiği mallar için pazar oluşturulacak ve kendisine bir maaş ödenecek. Bu mantıkta böyle bir proje çalışmamız var." şeklinde konuştu.
"Sigara bıraktırma tamamen irade yolu ve beyinde bıraktırmadır"
Yaklaşık 8,9 yıl Yeşilay içerisinde faaliyetler yaptığını ifade eden Yeşilay Bingöl Şube Sekreteri ve Bingöl Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisi Bölümü Öğretim Üyesi Bayram Yurt, sigara bıraktırma kampanyaları kapsamında şu ana kadar 100'ün üzerinde kişiye sigara bıraktırdığını söyledi.
Sigara bıraktırma yolu ve yöntemleri hakkında da bilgi veren Yurt, "Sigara bıraktırma tamamen irade yolu ve beyinde bıraktırma. Sonuçta her insan bir kâinat. Bir insanı kurtarsak bile onun eşinden ve çocuklarından 'Allah razı olsun' duasını almak bizim için yeterlidir." dedi.
Açılış programına, Bingöl Belediye Başkan Yardımcısı Halim Sügü, Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Baro Başkanı Abdullah Alakuş, BİNTSO Başkanı Mahmut Alas, Yeşilay Şubesi Başkanı Ahmet Karaca, Yeşilay Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, Müftü Vekili Şemseddin Aydoğdu, Denetimli Serbestlik Müdür Mustafa Çelik ve davetliler katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)