• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Diyabet kadınlarda dokuzuncu ölüm nedenidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaparak, diyabetle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Diyabet hastalığına yakalanmış 199 milyonun üzerinde kadın bulunduğu, bu sayının 2040 yılına kadar 313 milyona yükseleceğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada, "Sayıları dünya çapında 60 milyonun üzerinde olan diyabetli her beş kadından ikisi üreme çağındadır. Diyabet küresel olarak kadınlarda dokuzuncu ölüm nedenidir ve yılda 2,1 milyon ölüme neden olmaktadır. Tip 2 diyabetli kadınlar, diğer kadınlara göre 10 kat daha fazla koroner kalp hastalığı geçirmektedir. Tip 1 diyabetli kadınların erken düşük yapma ve sakatlığı olan bebek sahibi olma riski vardır." denildi.

Diyabette yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Sağlık sistemlerinde kadınların özel ihtiyaç ve önceliklerine yeterli önem verilmelidir. Diyabetli kadınların tümü ihtiyaç duydukları temel diyabet ilaçlarına ve teknolojilerine, kendi kendine diyabet yönetimi eğitimine ve bilgisine erişebilmelidir. Tüm diyabetli kadınlar gebelik sırasında riski azaltmak için gebelik öncesi planlama hizmetlerine erişmelidir. Diyabeti olan ve olmayan tüm kadınların sağlık durumlarını iyileştirmek için fiziksel aktivite imkanlarına ulaşmaları ve günlük yaşamlarında fiziksel aktiviteye yer vermeleri gerekmektedir. Sağlık çalışanları gebelik sırasında diyabetin tanılanması, tedavisi, yönetimi ve takibi konusunda eğitilmelidir."

Dünyada her 7 doğumdan biri gebelik diyabetinden etkilendiğinin vurgulandığı açıklamada, "Uluslararası Diyabet Federasyonu 2015 yılında 20,9 milyon (yüzde16,2) canlı doğumun gebelikte yüksek kan şekeri düzeyi ile gerçekleştiğini tahmin etmektedir. Gebelik diyabeti öyküsü olan kadınların yaklaşık olarak yarısında 5 ila 10 yıl sonrasında Tip 2 diyabet gelişmektedir. Gebelikte yüksek kan şekeri görülen vakaların yarısı 30 yaşın altındaki kadınlardır. Gebelikte yüksek kan şekeri düzeyi, anne bakımına erişimin genelde sınırlı olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olmaktadır." diye belirtildi.

Gebelik öncesi ve gebelik dönemi boyunca kadınların yapması gerekenler ise şöyle sıralandı: "Tip 2 diyabeti önleme çalışmaları gebelik öncesi ve gebelik dönemi boyunca anne ve bebeğin sağlığını koruma ve sağlıklı beslenmesi üzerine odaklanmalıdır. Sağlığın teşviki ve gebelik diyabetinin erken teşhisi için gebelik dönemine ek olarak doğum öncesi bakım hizmetleri optimize edilmelidir. Gebelik diyabeti için tarama; erken tespiti sağlamak, kadınlar için daha iyi bakım sağlamak ve anne ölümlerini azaltmak için birinci basamak sağlık hizmetlerinde diğer annelik sağlığı müdahalelerine ve hizmetlerine entegre edilmelidir. Sağlık çalışanları gebelik sırasında diyabetin tanımlanması, tedavisi, yönetimi ve takibi konusunda eğitilmelidir."

7'nci Diyabet Atlası'na göre; 2015 yılı sonunda 415 milyon olduğu tahmin edilen 20 yaş ve üstü erişkin diyabetli nüfusun, 2040 yılına kadar yüzde 55 oranında artarak 642 milyona ulaşacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, 2015 yılında her 11 erişkinden birinde diyabet olduğu buna karşılık 2040 yılında her 10 erişkinden birinin diyabetli olacağı öngörüldüğü kaydedildi. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri