Civanperçemi Nedir? Civanperçemi faydaları nelerdir?
Civanperçemi bitkisi şifa deposu olarak biliniyor. Peki Civanperçemi Nedir? Civanperçemi faydaları nelerdir?
Civanperçemi Nedir? Civanperçemi faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde...
İSİMLERİ:
Latince ismi: Achillea millefolium
Türkçe isimleri: Civanperçemi, Akbaşlı, Kandil Çiçeği, Barsama otu, Yara otu
Arapça ismi: Elfiyye, Kaysûm, Tabarin
Latince ismi: Achillea millefolium
Türkçe isimleri: Civanperçemi, Akbaşlı, Kandil Çiçeği, Barsama otu, Yara otu
Arapça ismi: Elfiyye, Kaysûm, Tabarin
ÖZELLİKLERİ
Civanperçemi, bütün dünyada kabul görmüş bir bitkidir. İtalya, Almanya ve Balkanlarda yaygındır. Türkiye’de ise Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir.
Civanperçemi, yol kenarları boyunca, eski alanlarda, çayır ve meralarda doğal olarak yetişir. Yıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Eylül aylarında beyaz ve sarıçiçekler açar. Güneşli havalarda çevresine aromalı (hoş kokulu) keskin bir koku yayar. Hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bu bitkinin 40’a yakın türü vardır ve bunların birçoğu kullanılmaktadır.
Civanperçemi TOPLAMA/KURUTMA
Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Bitki, çiçekleri tam olarak açmadan önce öğle saatlerinde toplanır; çünkü sıcakta bitkinin eterli yağları ve şifalı gücü daha fazla açığa çıkar. Demetler halinde gölgede kurutulduktan sonra güneş görmeyen yerlerde saklanmalıdır; aksi halde bozulur.
CİVANPERÇEMİ FAYDALARI NELERDİR?
1. Civanperçemi bitkisi, özellikle bayanlar için vazgeçilmez bir yardımcı bitkidir. Bayanların düzensiz, sancılı ve depresif geçen regl (adet kanaması) dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir.
1. Civanperçemi bitkisi, özellikle bayanlar için vazgeçilmez bir yardımcı bitkidir. Bayanların düzensiz, sancılı ve depresif geçen regl (adet kanaması) dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir.
2. Ayrıca bayanlarda üreme organları için de pek çok faydası vardır. Lohusa humması, rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlıdır.
3. Rahatsız edici vajinal kaşıntılar, miyomlar ve beyaz akıntılar için ise, yarım banyolar tavsiye edilebilir (banyo sırasında böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır.)
4. Yüz bakımı ve yüzdeki çöküntülere suyu sürülürse düzelir.
5. Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir.
6. Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedenimizden dışarı atabiliriz.
7. Civanperçemi, akciğer kanamalarının durdurulmasında etkilidir ve eğir kökü ile birlikte kullanıldığında akciğer kanserini iyileştirebilir. Buna göre eğir kökü gün boyunca ağızda çiğnenir ve sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak civanperçemi çayı yudumlanarak yavaş yavaş içilir.
8. Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir. Bu gücü sayesinde bitki, kemik iliği hastalıklarında, çay kürleri, banyolar ve tentür kullanımı yolu ile yardımcı olabilir.
9. Civanperçemi çayı, kramplar, ateşlenmeler, diş ağrıları için kullanılır.
10. Boğmaca, kızamık, çocukların kemik rahatsızlıklarında çok faydalıdır.
11. Ayrıca, safra akışını uyarıcı, kanı temizleyici; kanın kafaya sancılı biçimde basıncı, baş dönmesi, bulantı, göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları, göz sancıları, burun kanaması için kullanılabilir.
12. Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide yanmalarına karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir.
13. Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı elden geldiğince sıcak olarak içilmelidir.
14. Civanperçemi çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, gazları ve mide kramplarını, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ve bağırsak beze çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı kolaylaştırır.
15. Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkili olduğu için bitki çayını koroner yetmezliğinde de önerilebilir.
16. Basura karşı etkili bir merhem hazırlamak için ise civanperçemi çiçeklerinden faydalanılabilir.
17. Bir reçete; 10 gr. Civanperçemi, 10 gr. Anason 2-3 su bardağı su
Bitkiler su içinde 2-3 dakika kaynatılır, 3-5 dakika çay gibi demlemeye bırakılır, süzülür. Bu çay 24 saat içinde tüketilir. İsteğe göre bal ya da şekerle tatlandırılabilir. Şeker hastaları tatlandıramaz.
Bu reçete, damarları açar, yabancı maddeleri dışarı atar. İç organlara, dimağa (beyine) güç verir. Müzmin baş ağrısını, nezleyi, göz ağrısını giderir. Küçük dil ve dişeti hastalıklarına faydalıdır. Böbrek ve mesane taşlarını eritir. 15 gün devam edilirse siroza karşı şifa verir bi-iznillah.
Sirke ve bal karışımı ile birlikte içmek cilde ve yüze güzellik verir. Kavun, karpuz çekirdekleri ile kaynatılıp içilirse böbreklere fayda verir.
Nar kabuğu ile kaynatılıp içilirse kanamaları durdurur.
Civanperçemi pırasanın suyu ile içilirse basuru kurutur.
Kereviz suyu ile içilirse erkeklerin korkulu rüyası prostatı eritir.
Mafsal ağrıları ve siyatikte sarısabır ile birlikte ağrıyan yere lapa şeklinde uygulanırsa biiznillah faydası görülür.
Zehirlenmelerde civanperçemi suyu içilmelidir. Bir demet civanperçemi 1 litre taze süt içinde 12 saat demlenip içilirse, vücut zehirleyici maddelere karşı korunmuş olur.
Yüz bakımı için;
Bir çay bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı bitki konur, 20 dakika demlenir, pamuktan süzülür, akşamları temizlenmiş yüze pamukla sürülür. Kuruyunca tekrar sürülür. Bunu her gece birkaç kez tekrarlamak gerekir. Zamanla cilt düzelir.
UYARILAR/YAN ETKİLER
Civanperçeminin gebelik süresince kullanılması tavsiye edilmez.
Civanperçeminin gebelik süresince kullanılması tavsiye edilmez.
Aşırı dozda içilirse kabızlık yapabilir.
Bazı duyarlı kişilerde alerjik tepkilere; deride kızarıklık, kabarcık ve kaşıntılara yol açabilir. Alerjiler kokusu, suyu, çayına karşı olabildiği gibi aynı zamanda bitkiyle direkt temasla da olabilir.
Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur. Genel olarak tavsiye edilen ölçüler kullanıldığında herhangi bir yan etki yapmaz.
Faydalanılan Eserler:
1- Şifalı Bitkiler: Dr. Adil ASIMGİL, Timaş Yayınları
2- Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi: Arif PAMUK, Pamuk Yayıncılık
3- Bitkilerle Tedavi Reçeteleri: Tahsin PALAZ, Hikmet Neşriyat
4- Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler: Ahmet&Elmas MARANKİ, Mozaik Yayınları
5- Büyük Şifalı Bitkiler: Ramazan YILDIZ, Huzur Yayınevi
6- www. 50mucizebitki. Com
7- Dogalsaglık.blogcu.com
Fadıl ŞANİ / İNZAR DERGİSİ / MART 2012