• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
`Abluka kalkmazsa dünyanın en büyük kıtlığı yaşanır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yemen önce iç savaş, sonra koalisyon vurdu. Savaş sadece şehirleri yıkmıyor, aynı zamanda insanları büyük zorlukların eşiğine sürüklüyor. Açlık, onlardan en çetin olanı.

Suudi Arabistan ve koalisyon ülkelerinin Yemen'e yönelik uyguladığı abluka kalkmazsa, milyonlarca kişinin açlıktan öleceği uyarıları yapılıyor...

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suudi Arabistan'ın tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı abluka kaldırılmazsa ülkede dünyanın en büyük kıtlığının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen'den Riyad'a füze fırlatılmasının ardından Suudi Arabistan'ın Yemen'de hava ve deniz limanlarını kapatması ve BM'nin yardım uçuşları dahil insani yardım operasyonlarının bloke edilmesi üzerine İsveç'in talebiyle ülkedeki insani durumu görüşmek üzere toplandı.

Suudi Arabistan, Yemen'den Riyad'a füze fırlatılmasının ardından Yemen'e hava ve deniz limanlarını kapatarak insani yardımların ulaştırılmasını engellemişti.

BMGK'daki kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Lowcock, Suudi Arabistan'a yapılan füze saldırısını kınadı.

Suudi Arabistan'ın Yemen'e uyguladığı ablukayı ise derhal kaldırması çağrısında bulunan Lowcock, şunları söyledi:

"Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri birtakım önlemler aldı ve Yemen'deki hava ve deniz limanlarını kapattı. Abluka kaldırılmazsa Yemen'de kıtlık yaşanacak ve bu kıtlık Güney Sudan'da on binlerce kişiyi etkileyen kıtlık gibi ya da Somali'de 2011 yılında 250 bin kişinin ölümüne neden olan kıtlık gibi olmayacak. Dünyanın son yıllarda gördüğü milyonlarca kişiyi etkileyecek en büyük kıtlık yaşanacak."

Mart 2015'te iç savaşın patlak verdiği Yemen'de halkın çektiği zorluklar gün geçtikçe daha derin bir hal alıyor. İnsanların fakirlikten yiyecek bir şey bulamadıkları ülkede her gün onlarca kişi açlıktan dolayı hayatını kaybediyor. Tedavi şartlarının oldukça kötü olduğu hastanelerde de durum iç açıcı değil. Yemen krizi, hastaneleri de büyük ölçüde etkilediği için zor durumdaki çocuklara tedavi imkanı sunulamıyor.

Yemen'de sürekli yaşanan çocuk ölümlerine dikkati çeken Lowcock, "Yemen'de 9 yaşında Nora isimli bir kız çocuğu ile tanıştım, 11 kilogram; bu iki yaşında bir çocuğun olması gerektiği ağırlık. İnsanlar kıtlık nedeniyle soğuk algınlığından bile hayatını kaybediyor." dedi.

BMGK'daki toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan İsveç'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Carl Skau ise Yemen'de dünyanın en büyük insani krizlerden birinin yaşandığını ve 7 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu vurguladı.

Yemen'de son yıllarda tırmanışa geçen yoksulluk ve işsizliğe bağlı düşük gelir en çok çocukları etkiliyor. Çocuk nüfusunun 2.5 milyonunun açlıkla mücadele ettiği ülkede, yetersiz beslenmeden doğan hastalıklarla mücadelede yetersiz kalınıyor. Konunun odağındaki Sana Çocuk Hastalıkları Hastanesi yetersiz beslenme sorununu gözler önüne seriyor. Hastanede tedavi gören çocuklarda yetersiz beslenmeden kaynaklanan solunum hastalıkları, vitamin eksikliğine bağlı kemik hastalıkları ve organ yetmezliği gibi hastalıklar tedavi edilmeye çalışılıyor.

Yemen'de her 10 dakikada bir çocuğun önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Skau, ülkede kolera vakalarının ise bir milyona ulaştığını, 21 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti.

İngiltere ve Fransa da Yemen'e insani yardımların önündeki bütün engellerin kaldırılması çağrısı yaptı.

Aden Limanı açıldı

Yemen'de iki gün önce tüm sınır kapılarıyla birlikte geçici olarak kapatılan Aden Limanı, ticari ve insani yardım gemilerine açıldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Aden Limanı salı akşamı Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin talimatı üzerine ticari ve insani yardım gemileri için istisnai olarak açıldı.

Kaynak: Yenişafak

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir