• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Köyüne dönüp tarım ve hayvancılık yapmak isteyenler için köye dönüş projelerindeki yaş sınırının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Köye dönüş projelerinin önü açılmalı ki vatandaş köyüne dönüp hayvancılık çiftçilik yapabilsin. Bunun için dönüşler teşvik edilmeli ve mevcut projelerde uygulanan yaş sınırı kaldırılmalı. Ancak köyler eski şaşalı günlerine sınırların kaldırılması ile döner. En önemlisi yerli üreticiye destekler ne kadar artarsa ithalat azalır. İtalatın azalması ile dövizimiz kasamızda kalır' dedi.

Köyler Eski Şaşalı Günlerine Geri Dönmeli

Nüfusu her yıl azalan köylerin eski şaşalı günlerine geri dönmesi gerektiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı, 'Ülkemizde köylerin nüfusu her yıl ortalama 100 bin civarında büyükşehirlere göç sebebiyle azalıyor. Tarımsal üretime ve hayvancılığa hız kazandırmak için köye dönüş projelerinin önü açılmalı. Kentten köye göçü teşvik eden projelere katılımın artması sağlanmalı. Bunun için de maddeler güncellenmeli. Maddeler arasında bulunan yaş kıstası kalkmalı. Köyüne dönüp çiftçilik, hayvancılık yapmak isteyen herkes için bu yaş sınırı kaldırılmalı. Ülkemiz tarım ve hayvancılık için eşsiz bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli doğru kullanmalıyız. Köyler eski şaşalı günlerine döndüğünde dışarıdan hayvan, saman vs. almaya gerek kalmayacaktır' diye konuştu.

Yerli Üretici Desteklendikçe İthalata İhtiyaç Azalır

Küçük aile işletmelerinin desteklenmesinin hayvancılığa büyük canlılık kazandıracağına vurgu yapan Palandöken, 'Kırsal kesimdeki esnaf ve çiftçinin gelir seviyesinin yükselmesi tarım ve hayvancılığın canlanmasını etkiler. İthal et tartışmalarının da azalması için aile besiciliğinin önemini her zaman söylüyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 81 ilde uygulayacağı 50 başa kadar kapasiteye sahip küçük aile işletmelerine besi desteği bu noktada olumlu bir adım. 400 bin baş hayvanın kayıt dışı kesildiği tahmin ediliyor. Bu yeni teşvik uygulaması ile 88 bin ton karkas etin kayıt altına alınması demek. Kayıt dışılık da azalacağı için ekonomimize katkı sağlanacaktır. Bununla beraber yerli üretici desteklendikçe ithalata olan ihtiyaç da azalır. Son 7 yılda besilik, kasaplık, damızlık canlı hayvan ve et ithalatına 5 milyar doların üzerinde döviz ödendi. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda ithalatı yerli üreticinin desteklenmesi azaltacaktır' şeklinde söyledi.