• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Emlakçılar, müşterileri adına online olarak evrak girişi yapıp, harçlarını yatırarak, ıslak imza aşamasına kadar olan işlemleri online olarak yürütebilecek. Emlakçılar, kimlik ve evrak fotoğraflarını cep telefonuyla da sisteme yükleyebilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (www.tkgm.gov.tr), gayrimenkul sahiplerinin tapu müdürlüklerine gitmeden taşınmazlarını internet üzerinden yönetebileceği sistemi hayata geçirdi. Böylece tapu sahipleri, işlemlerini artık Web Tapu adlı sistem üzerinden online yapabiliyor. Yeni uygulamada işlemler son aşamaya kadar sistem üzerinden tamamlanıyor. Vatandaşa ise tapu dairesine gidip imza atmak kalıyor.

Sistemin Avantajı

Web Tapu e-Devlet üzerinden kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılıyor. Vatandaşlar uygulamayla taşınmazlarına ait bilgileri görüntülerken, işlem de yapabiliyor. Sistemin en büyük yeniliklerinden biri de tapu sahibinin, artık emlakçısına da işlem yetkisi verebilmesi.

Pilot İl Kocaeli

Yeni uygulama sayesinde emlakçılar, hizmet verdikleri mülk sahiplerinin tapularını online portföyüne ekleyebiliyor. TKGM`nin, illerde tapu ve kadastro müdürlüklerinin yükünü azaltabilmek için yürürlüğe koyduğu Web Tapu sistemi, emlakçıların satış ve alış işlemlerini de ofislerinden yürütmesine imkan sağlıyor. Uygulama, 6 Ekim`de pilot il olarak Kocaeli`de başlatıldı. Tapu sahibi vatandaşlar için Türkiye genelinde başlatılan uygulama, emlakçılar için kademeli olarak yürürlüğe konulacak.

Yetki Artırılıyor

Yeni başlayan Web Tapu sisteminde, tapu sahiplerinin ve emlakçıların işlerini en pratik şekilde yürütebilmesi için geliştirme çalışmaları da sürüyor. Pilot uygulamanın başladığı 6 Ekim`den bu yana görülen aksaklıklar, sektör temsilcilerinin bildirdiği düzeltme talepleriyle geliştirilerek daha işlevsel hale getirildi. Böylelikle emlakçılara sistemi daha geniş çaplı kullanma yetkisi sağlandı.

Sektörün Tecrübesi Sisteme Yansıyor

TKGM ve sektör temsilcileri, 18 Ekim`de Ankara`da düzenlenen toplantıda, sistemin geliştirilmesine yönelik ihtiyaçları masaya yatırdı. TKGM Tapu Dairesi Başkanı Andan Kahveci başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, sektör temsilcileri ve STK yöneticileri katıldı. Toplantıda İTO Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Karabet Hemengül de yer aldı. Giderilmesi gereken aksaklıklar ile geliştirilebilecek hususların paylaşıldığı toplantıda hem sektörün hem de tapu sahiplerinin işlerini daha kolay yapmalarına yönelik adımlar atılması yönünde görüş birliğine varıldı.

Kayıt Dışılığı Önleyecek

İTO Meclis Üyesi Karabet Hemengül, tapu işlemlerinde yeni sistemi ve TKGM`deki temasları değerlendirdi. Hemengül, “Web Tapu toplantımız çok olumlu sonuçlar verdi. Emlakçı meslektaşlarımızın, tapu dairesine gitmeden, iş yerlerinden işlem yapmasının önü açıldı. Diğer yandan yeni sistem, kayıtlı emlakçılığa güç kazandırdı.

E-Devlet Şifresi Yeterli

Zira Web Tapu sistemini sadece kayıtlı firma sahipleri kullanabilecek. Böylelikle, emlakçı veya muameleci kisvesi altında kayıt dışı çalışan kişilerin faaliyetlerinin önlenmesi yönünde de önemli bir adım atıldı.” Emlakçıların, e-Devlet şifresiyle giriş yaptığı sistemde, online olarak müşterilerinin yetki verdiği tapu bilgilerini listeleyebileceğini belirten Hemengül, “Emlakçılar, müşterileri adına online olarak evrak girişi yapıp, harçlarını yatırarak, ıslak imza aşamasına kadar olan işlemleri online olarak yürütebilecek. Ayrıca emlakçılar ofis dışında olsa bile, kimlik ve

diğer evrak fotoğraflarını da cep telefonuyla sisteme yükleyebilecekler” diye konuştu.

Cep Numaranızı Kaydettiniz Mi?

Tapu işlemlerinin çoğunun online yürütülmesini sağlayan Web Tapu sisteminin vatandaşların hayatına getireceği bir diğer yenilik de dolandırıcılık ve sahtecilik girişimlerine karşı alınacak önlemler. Tapu sahipleri tapu işlemlerinin her aşamasında SMS ile bilgilendirilecek. Bu noktada mülk sahiplerinin, e-Devlet üzerinden cep telefonu numaralarını kaydetmesi kritik önem kazanıyor. Zira, tapuda yapılacak tüm işlemler SMS yoluyla anında malike bildirilecek. Böylece işlemlerden haberi olmayan tapu sahiplerinin mağdur olması önlenecek.

Adım Adım Web Tapu İşlemleri

·         Cep telefonu numaranızı e-Devlet sistemine kaydedin.

·         Mülk sahibi, Web Tapu üzerinden işlemleri kendisi yapabileceği gibi danışman emlakçıya tapu bilgisi görüntüleme ve tapu müdürlüğüne başvuru yapma yetkisi verebilir. İsterse verdiği yetkiyi kaldırabilir.

·         Emlakçı, gerekli belgeleri internetten göndererek başvurusunu yapar.

·         Web Tapu`dan gelen başvurular, tapu müdürlüklerindeki ilgili memura havale edilir.

·         Memur, gerekli kontrolleri tamamlar. Tapu harcı, döner sermaye hizmet bedeli ve alıcı ve satıcının imzaları atacağı günü ve saati SMS ile gönderilir.

·         Tapu sahibi ya da yetkili emlakçısı, gerekli ödemelerini internetten yapar, belirlenen saatte tapu müdürlüğüne gider ve işlemi tamamlar. Bu işlemler sırasında, tapu sahibi ya da emlakçı, başvurunun hangi aşamada olduğunu online olarak da sorgulayabilir.

·         https://www.tkgm.gov.tr/tr/icerik/web-tapu-islemleri

Kaynak İTO