Mahkumların yaptığı ürünlere ilgi
Gaziantep`te bu yıl ilk kez düzenlenen "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı" yoğun ilgi görüyor. Mahkum ve tutukluların cezaevinde yaptığı ürünler satın alınarak adeta özgürlüğe kavuşuyorlar.
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunca Gaziantep'te ilk kez düzenlenen "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı"na vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Yaklaşık bir hafta boyunca açık kalacak olan fuarda cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında işyurtlarında üretmiş oldukları el emeği göz nuru ürünlerin tanıtımı ve satışı yapılıyor.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün katılımıyla dün düzenlenen törenle 15 Temmuz Meydanı'nda açılan fuarda 60 farklı cezaevinde bulunan hükümlü ve tutukluların mobilyadan gıdaya, tekstilden hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürünü sergileniyor.
Farklı il ve ilçelerdeki cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler tarafından iş yurtlarında üretilen ürünler yoğun bir ilgi görüyor. Fuarda, hediyelik eşyaların yanı sıra gümüş yüzük ile kolyelerden oluşan takı setleri yoğun ilgi gördü. Ayakkabı ve tekstil ürünleri de tercih edilen ürün yelpazesi arasında yerini aldı. Ziyaretçiler özellikle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü maketine büyük bir ilgi gösteriyor.
Giriş ve çıkışların cezaevi personeli tarafından kontrol edildiği fuar alanına giren ziyaretçiler ise sıkı aramadan geçirilerek alınıyor.
Fuara Balıkesir Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurt Müdürlüğü tarafından oluşturulan el dokuma kilim ve halı atölyesinde üretilen "Yağcıbedir Halıları"nın tanıtımını yapmak için katıldıklarını belirten Harun İman, ilgiden memnun olduklarını söyledi.
Balıkesir Açık Ceza İnfaz Kurumunda üretilen el dokuma halılarının İşyurtları Kurumunca düzenlenen fuarlarda sergilendiğini belirten İman, "Gaziantep'e fuar için geldik. Türkiye genelinde Bakanlığımızın düzenlediği ceza infaz kurumlarında hükümlülerin ürettiği malzemelerin tanıtımı ve satışını ile alakalı bir fuar. Fuara olan ilgiden çok memnun kaldık, halkımız yoğun bir ilgi gösteriyor." dedi.
Fuarın bir hafta boyunca açık kalacağını ve herkesi fuarı ziyaret etmesini beklediklerini belirten İman, "Ceza infaz kurumlarında hükümlülerin ürettiği ürünlerin kalitesini ve fiyatlarının cazipliğini halkımız gerçekten biliyor. İnfaz kurumlarında hükümlülerin ürettiği malzemelerin ne kadar değerli olduğunu, değişik tarzlarda ürünlerin çeşitliliğinin bol olduğunu bildikleri için çok istekliler. Cuma gününe kadar buradayız." ifadelerini kullandı.
"Yağcıbedir" halısı ile ilgili de bilgi veren İman, "Yağcıbedir" halısının 3 bin yıllık tarihi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Bizim getirdiğimiz ürün Balıkesir'e has 'Yağcıbedir' halısı. Bu halı Balıkesir'in bir kültür mirasıdır. Biz de ceza infaz kurumunda kültür mirası yok olmasın diye bir atölye açtık. Hükümlerimize öğretiyoruz. Bu konuda bilgisi olan hükümlü bilgisini tazeliyor veya geliştiriyor. Bilgisi olmayan hükümlüye de biz ceza infaz kurumundan tahliye olduktan sonra elinde bir sanat bulunması için öğrenmesini sağlıyoruz. Çıktığı zaman hiç yoksa elinde bir sanatı olur. Kendini geliştirecek ve geçimini sağlayacak geçim kaynağı olsun diye kendilerine bu mesleği öğretiyoruz. Halımız yüzde 100 koyun yününden imal ediliyor. Kök boyadır, yüzde 100 doğaldır."
Fuara ziyarete gelen göz doktoru İbrahim Halil Karaçay ise "Buradan tesadüfen geçiyordum. Baktım ki gerçekten de çok güzel eserler var. İnsanların topluma kazandırılması yönünde de önemli bir adım ve insanların dışlanmaması, yol gösterilmesi ve destek çıkılması lazım. Bunun devamının da gelmesini istiyoruz. Fuar çok güzel olmuş. Bütün ürünler de birbirinden güzel olduğu için ürünleri seçmekte zor oluyor." şeklinde konuştu.
Gaziantep'te ilk defa böyle bir fuarın düzenlendiğini ifade eden fabrika işçisi Polat Şahin de "Fuar çok güzel ve düşünceli olmuş. Fuarda el sanatları, tekstil ürünleri ve diğer el sanatları, ne arıyorsak o var. Bu çok önemli bir fuar olmuş. Fuarı çok beğendik. Fuara ilgi duyuyorlar. Aslında bu fuar çok geç düşünülmüş. Böyle bir fuarın daha önce açılması lazımdı. Cezaevlerinde ki mahkûmlarımız bu kadar iş yapıyorlar. İlk defa böyle bir şey gördük. Bu fuarların devamını istiyoruz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)