• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Oto tamir ustaları: Kış bakımı önemli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araç sahiplerinin yaklaşan kış öncesi araçlarının bakımlarını yaptırmaları gerektiği hususunda uyaran Gaziantep'teki oto tamir ustaları, sürücülerin soğuk hava şartlarına hazırlanmasını, kışı rahat geçirmek için araçların mutlaka bakımlarının yapılması tavsiyesinde bulundular.

Havaların soğumaya başlamasıyla araçların lastik, motor ve fren sistemi gibi önemli olan aksamlarında bakım yapılması, sürücülerin kışın yolda kalmaması ve sonradan ortaya çıkacak yüksek maliyetli olası arızaların önlenmesi açısından önem taşıyor.

Sürücülerin kışın yolda kalmamaları için antifiriz seviye ve dereceleri, lastik diş derinlikleri, motor, aks ve ön takımlar başta olmak üzere detaylı olarak araç bakımının yapılmasının önemli olduğunu belirten oto tamir ve bakım ustası Mehmet Yılmaz, araç sahiplerinin, araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları noktasında uyarılarda bulundu.

Kışın araç kullanmanın zor olduğunu, bu nedenle araçların kış şartlarına göre hazırlanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Araçların kış bakımları mecbur yapılması gerekiyor. Araçların antifrizi, yağı, tekerlek kayışları, balata bakımları bunlar mecbur olan bakımlardır." dedi.

Kışlık bakımların yapılmadığı takdirde sabah aracı çalıştırmada zorlanma görülebileceği gibi yakıtın da artacağına dikkat çeken Yılmaz, antifrizin araçların kışlık bakımı için yeterli olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu bakımlar yapılmadığı zaman kış aylarında hem yolda kalmalar ve hem de olur, masraflar bir iken iki olur. Bu bakımdan kışlık bakım mecburi yapılmalıdır. Kış bakımında özellikle öncelik olan antifrizdir. Araca antifriz konulduğu zaman bazı şoför arkadaşlarımız kış aylarında ki bütün bakımlarının bittiğini zannediyorlar, ama öyle değil. Sadece antifriz de bakım yetmiyor. Yağ bakımı başta olmak üzere diğer bakımları da önemlidir. Ama önemli olanı antifrizdir. Antifriz kış aylarında hava çok soğuk olduğundan dolayı motordaki don olayını engelliyor. Bundan dolayı antifriz bakımı önemlidir. Antifriz sadece kış ayları için değildir arabanın hem yazlık hem kışlık bakımları içindir. Çünkü antifriz çürümeyi, motorun erken açılmasını engeller."

"Kış bakımları önemlidir"

Kış bakımında aracın baştan aşağıya bakım onarımının yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Bunun haricinde yağ bakımı, lastik bakımları, balata bakımları ve buna benzer periyodik bakımların hepsi kış girişinde elden geçirilmesi gerekiyor. Sürücülerin kış aylarında rahat bir şekilde araçlarını kullanması için bu bakımların yapılması lazım. Sürücülere kış bakımlarını ertelememelerini tavsiye ederiz. Çünkü kış ayında çıkacak en küçük bir masraf bugün 100 TL veya 200 TL gidiyorsa, yarın 3-5 bin TL gibi bir masraf olabilir, hem zaman kaybı olacak hem de aşırı masraf olmuş olacak." ifadelerini kullandı.

Araç bakım fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Yılmaz, bakım fiyatlarının araçtan araca değiştiğini belirterek, bu işlemler uygulanmazsa motorda gelebilecek zararlardan da bahsetti.

"Antifriz olmayan araçlarda donma olur"

Soğuk havalarda en çok dikkat edilmesi gereken konunun antifriz olduğunu dile getiren oto tamircisi Aziz Yılmaz ise, sürücülerin kışı rahat geçirmeleri için araçlarının mutlaka kış bakımlarını yapmasını istedi.

Kış şartlarında araçların verimli kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi ve lastik havalarının iyi ayarlanması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Öncelikle araçların antifriz bakımı yapılmalıdır.  Çünkü antifriz bakımı arabalarda çok önemlidir. Antifriz olmayan araçlarda donma olur. Bu da sürücülere büyük bir zarar verebilir. O yüzden de sürücülerimizin ilk yapacağı araçlarının antifriz bakımını yapmalarıdır." diye konuştu.

Sürücülerin araçlarını kışa hazır hale getirmesi gerektiğini belirten Yılmaz, kar ve kış lastiği değişiminin önemeni de değinerek, şunları aktardı:

"Kar ve kış lastiği dediğimiz bu lastikleri arabalarına takmalıdırlar. Kışın ilk etapta bu bakımların yapılması gerekiyor. Sürücülerimiz kış aylarında kar lastiği olmadan asla yola çıkmasınlar ve antifriz koymadan da kışın arabalarına bilmesinler. Antifriz olmayan arabalar kışın motor tapaları dediğimiz özellikle sabaha ilk marşa vurduğumuzda motor tapalarını patlatır. Ciddi maddi hasarlara neden olur. Şu anda antifriz koymaya başlarlarsa kış ayında kaygısız olurlar, arabalarını da rahat bir şekilde kullanırlar. Antifriz bakımı önemlidir. Antifriz bakımı kışın kesinlikle olması gereken bir bakım. Antifriz bakımı olmazsa maddi hasara yol açabilir. Antifriz bakımı 50 TL gibi bir ücrettir. Ama sürücüler bu 50 liralık antifrizi koymaz ise aracının bakım milyarlara mal olabilir."

Kış mevsiminin başladığını ve sürücülerin de havaların daha çok soğumasını beklemeden bir an önce antifriz, lastik ve diğer kış bakımlarını yapmalarını ve bakımlarını son güne bırakmamaları konusunda uyaran Yılmaz, kışlık bakımın masrafından kaçınmanın doğru olmadığını ifade etti.

"Araçların genel ve periyodik bakımların yapılması gerekiyor"

Aracının kışlık bakımını yaptıran taksici Halil İbrahim Çelik de "Aracımı kışlık bakımını yaptırmak için getirdim. Bizim insanlarımız genelde araç son evresine gelene kadar araçlarının genel bakımlarını yaptırmıyor. Araçların genel ve periyodik bakımların yapılması gerekiyor. Sürücü arkadaşlarımıza kış bakımlarının yapmalarını tavsiye ederim. Araçlarında daha iyi bir verim alırlar. Yaptırılacak bakımda antifriz ve yağıdır. Bu bakımlar toplam 250-300 liradır. Bu bakımı yaptırdığında kafan rahat olacaktır. Bu bakımı yaptırmadığında bir motor kitlese veya üst kapak arıza verse en basiti bin liradan başlar ve 3-5 bin liraya kadar masraf çıkar. Ama bakımını yapsan kafan rahat olur." diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir