Altının ATM`lerde satılması kuyumcuları tedirgin etti
Gaziantep`teki kuyumcu esnafı, önümüzdeki yıldan itibaren ATM`lerden bir gramdan 50 grama kadar altının satılacak olmasından dolayı tedirgin olduklarını söylediler.
Önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya geçirilmesi planlanan ATM'lerin bir gramdan 50 grama kadar altın satacak olmasını kuyumcular olumsuz karşıladı. Dövizde ve altın fiyatının değişikliğinden dolayı tedirgin olduklarını belirten kuyumcu esnafı, bu durumun işlerini daha da bir olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
Elektronet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaptana'nın geçtiğimiz günlerde "Sertifikalı altın veren ATM'den günün her saatinde para çeker gibi sertifikalı altın satın alınabilecek." açıklamasını İLKHA muhabirine değerlendiren kuyumcular, tedirgin olduklarını söyledi.
Gaziantep'te kuyumculuk yapan esnaf, ATM'lerden altını satışı ve artan altın fiyatları ile ilgili yaptıkları açıklamada, artan altın fiyatlarından dolayı iş yapamaz duruma geldiklerini, bu uygulama ile satışların daha çok düşeceğini belirtti.
Altının bankalarda satılmasının kendileri için çok ciddi bir sıkıntı olacağını belirten esnaflardan Seydi Yağlı, "Ülke olarak yaşanan krizlerden dolayı ayakta kalmamız altından kaynaklanıyor. Yastık altındaki altınlarla bir birbirimize yardımcı oluyoruz. Bu şekilde ihtiyaçlarımızı gideriyorduk. Ya da çocuğuna bir altın almışsa onunla bir eve yazılıp bir ev alabiliyordu, bu şekilde çark dönebiliyordu. Şimdi bu yastık altındaki altını çekseler, bankalara verseler, bankalarda altın satılırsa kendi ayaklarına baltayı vurmuş gibi olurlar diye düşünüyorum." dedi.
Artan altın fiyatlarından dolayı iş yapamaz duruma geldiklerini söyleyen Yağlı, devamla şunları söyledi:
"Şu anda ciddi bir kriz var. Altın çok ciddi bir şekilde yükseliş gösteriyor. Halkın da altın almaya gücü yetmiyor. Köylüde, çiftçide, esnafta bir şey yoktur. Gaziantep olarak halıda, trikoda ve ayakkabıda ilk sıralardayız. Ama şu an hiç biri çalışmıyor. Kentte bayağı da bir işsizlik var. Altının, doların ve euronun yükselmesi, dengelerin bozulması tabi ki insanları etkiliyor. Şu anda insanlar çok iyi bir durumda değil. Satışlarımızda şu anda ciddi bir durgunluk var. Genelde bir durgunluk var. Esnafımızın çoğu siftahsız kapatıyor. Altının yükselmesi, dengelerin bozulmasından dolayı bir durgunluk var. Sadece Türkiye'de değil dünya genelinde bir karışıklık olduğu için bu durum Türkiye'ye de yansıyor."
Vatandaşların genelde güvendiği kuyumcudan alışveriş yapmayı tercih ettiğini belirten Mehmet Galip Aytaç ise, altın fiyatının yüksek olmasından dolayı kuyumcu esnafının zaten zor günler geçirdiğini ve altının da kuyumcundan alınması gerektiğini belirtti.
Aytaç, "Yastık altındaki altınları da bankaya yatırıldığını duyuyoruz. Ama daha sonucunda hiç kimsenin bilgisi olmadığı için piyasayı pek etkileyeceğini düşünmüyorum. Altın fiyatlarının artmasından dolayı ve bir de kış sezonunun başlamasından dolayı işlerimiz çok durgun. Belli bir müddet de pek açılacak gibi görünmüyor. Çünkü fiyatlarda her gün yükselme var, bir düşüş olmuyor. Bundan dolayı piyasada bir durgunluk var. Vatandaş elindeki altını bankaya sadece çalma riskine karşı biraz güven hissedecek. Ne olacağını daha hiç kimse bilmiyor. Yılbaşından sonra neyin ne olacağı ortaya çıkar. Müşteri kartla alışverişini kuyumcudan yapabildiği için bankadan pek sağlıklı bir şey olacağını düşünmüyorum. Altın fiyatları yüksek her geçen günde yükseliyor. Fiyatlarda her gün yükselme var, fiyatlarında düşüş olacağını zannetmiyorum. Çünkü dünya karışık olduğu müddetçe altında düşüş olmaz." ifadelerini kullandı.
ATM'lerin altın satacak olmasının kuyumcu esnafını olumsuz etkileyeceğini belirten Mustafa Özkan da, "Altın fiyatları çok yüksek. Şu anda hareketli bir seyir izlemektedir. Fiyatlar bir gün düşüyor bir gün yükseliyor. Bu yüzden biz de bu durumda zarar ediyoruz. Kuyumcu esnafımızın zaten çoğunluğu satış yapamıyor. Bütün dükkanlar boş, vatandaşta alışveriş yapamıyor. Biz bile zarar edebiliyoruz ve altını alıyoruz 15 TL'ye aldığımız altını daha yerine koymadan 20 TL'ye yükseliyor. Bundan dolayı piyasanın durumundan pek memnun değiliz, satışlarımız olmuyor. Ancak mecburi olanlar veya düğünü olanlar altına alıyor. ya da borcu olanlar borcunu ödemek için altın alıyor. Bunun dışında satışımız olmuyor. altın eğer düzenli bir seyirde giderse o zaman biraz daha satışlarımız olur, piyasada hareketlenebilir. piyasaya biraz para sürülürse satış artabilir. Vatandaşın alım gücü yoktur. Bir düğüne hediye çeyrek altın götürecek vatandaş 260 lira altını parası çıkışmayınca tekrar almaktan vazgeçiyor. Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı vatandaş bir çeyrek altın dahi alamıyor. Altın almaktan imtina ediyor. Bu durumda bizi etkiliyor, satış yapamıyoruz. inanın dükkan kiramızı dahi bile çıkaramıyoruz bankalarda alışveriş olursa o zaman kuyumcu esnafı daha çok zarar edecektir, iş yapamaz duruma gelecektir."şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)