• DOLAR 34.255
  • EURO 37.721
  • ALTIN 2888.43
  • ...
Avrupa`nın en uzun, dünyanın ise 2. en uzun tüneli olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran`a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli`nde kazı çalışmaları devam ediyor.

İlki 42 yıl önce temeli atılan ve 14 senede yapımı tamamlanan bin 700 metrelik 1. Zigana Tüneli`nin ardından toplam 29 km`lik 2. Zigana Tüneli`nin Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başar köyünden başlayan tünel kazı çalışmalarının Gümüşhane bölümü ise Torul ilçesine bağlı Köstereli mevkiisinde sürdürülüyor.

Yol 8 km daha kısalıyor
2x14.5 km`lik çift tüplü 2. Zigana Tüneli, bağlantı yolları ile birlikte 15.1 km`lik yeni güzergah projesi ile yol 560 metre daha düşük kottan geçerken, Gümüşhane-Trabzon arasındaki yolu 8 km daha kısaltıyor. Özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olduğu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmış olacak. Yapımı 4 yılda bitirilmesi planlanan yeni tünelin 29 Ekim 2019 tarihinde hizmete girmesi hedefleniyor. 1,5 yılda yüzde 30`luk bölümü kazılan tünel, bittiğinde yapımı tamamlanmak üzere olan Rize-Erzurum karayolu üzerindeki Ovit Tüneli`ni de geçerek Türkiye`nin en uzun karayolu tüneli olacak

400 işçi gece gündüz çalışıyor
580 milyon TL`ye bedelli projede Gümüşhane tarafından bugüne kadar her iki tüpte toplam 6 bin 554 metre, Trabzon tarafından ise her iki tüpte 2 bin 253 metrelik kazı çalışması gerçekleştirildi. Yeni Zigana Tüneli`nde bugüne kadar her iki taraftan çift tüpte toplam 8 bin 807 metrelik kaza çalışması yapılırken, 3 bin 241 metre de kaplama beton imalatı tamamlandı. Her iki taraftaki şantiyelerde yaklaşık 400 işçi 24 saat tünel inşaatında çalışırken, Ovit Tüneli`nden farklı bir havalandırma sisteminin yapılacağı Zigana Tüneli`nde şaft (doğal havalandırma) uygulanacak.



Yapımına 1,5 yıl önce başlanan tünelin temel atma töreni geçtiğimiz Mart ayında Başbakan Binali Yıldırım`ın da katılımı ile gerçekleştirilmişti. Tünel inşa edilince Trabzon`dan Gümüşhane`ye, Bayburt`a oradan Erzurum, Erzincan`a giden yol daha kısalacak. Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağlanmış olacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir