• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

ANKARA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, sicil kayıtlarına göre son üç yılda kadın esnaf ve sanatkar sayısında yaklaşık 48 bin artış görüldüğünü belirterek, "Kadınların iş hayatında daha aktif olarak yer almaları için pozitif ayrımcılık yapılmalı." ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, kadın istihdamını artırmanın toplumsal ve ekonomik kalkınma için önemli bir unsur olduğuna işaret ederek, 15-64 yaş arası kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 38,4 olduğunu bildirdi.

Sicil kayıtlarına göre son üç yılda kadın esnaf ve sanatkar sayısında yaklaşık 48 bin artış görüldüğüne dikkati çeken Palandöken, kadınların iş hayatında daha aktif rol almaları için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirtti.

Palandöken, 15-24 yaş arası kadınların yüzde 27,5'inin işsiz olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İşsizliğin önlenmesi ve kadınların iş hayatına katılmaları için girişimcilik projeleri desteklenmeli. Ayrıca kadınlarımıza üst limiti 200 bin liraya çıkarılan esnaf kredisi kadın girişimciler için 250 bin lira olarak uygulanmalı. Kadın işsizliğinin önüne geçmek için kadınlara verilen girişimcilik ve KOSGEB desteklerinin yaygınlaştırılması ile ekonomide daha iyi gelişmeler olacaktır. Öte yandan bankalar, özellikle iş yeri açmaksızın evlerde üretim yaparak girişimci olma potansiyeli son derece yüksek olan kadınlara mikro kredi vererek kadın girişimci sayısının artmasına destek vermeli. "

AA