Katalonya`da son durum. Dünya Bağımsızlığa Karşı
Katalonya`nın bağımsızlık ilanına dünyanın dört yanından tepki geldi. AB, ABD, NATO, Türkiye, Kanada ve İngiltere Katalonya`yı tanımayacaklarını deklare etti.
Mustafa Karakaş / Doğruhaber
Katalonya`ya tek destek İskoçlardan geldi. Katalonya`da süren sancılı bağımsızlık sürecine neredeyse hiçbir ülke destek vermedi. Bağımsızlık kararının ardından ülkelerden peş peşe açıklamalar geldi
Herkes karşı: ABD, AP, AB, NATO
ABD Dışişleri Bakanlığı ABD`nin Katalonya'yı İspanya`nın bir parçası olarak gördüğünü ve ABD`nin tek muhatabının İspanya olduğunu açıkladı
Bir açıklama da Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani`den geldi. Tajani AB üyesi ülkelerin Katalonya'nın bağımsızlık ilanını tanımayacağını bildirdi.
Katalonya'nın bağımsızlık ilanının ardından sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB açısından değişen bir şey olmadığını kaydetti ve "İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor." ifadesini kullandı.
NATO açıklamasında ise daha diplomatik bir dil kullanıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "İspanya NATO için önemli bir müttefik ve ortak güvenliğimize katkıda bulunuyor. Katalonya konusu İspanya'nın iç işleriyle alakalı bir konu ve İspanya'nın anayasal düzeni çerçevesinde çözümlenmeli." ifadelerini kullandı
İngiltere, Almanya…
Batı dünyasının 2 büyük gücü İngiltere ve Almanya`da yaptıkları açıklamalarda Katalonya'nın bağımsızlık ilanını tanımayacaklarını ifade etti.
Bağımsızlık hakkında bir açıklamada Fas`tan geldi.
Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Birkaç yıldır ayrılıkçı bir tehdit ile karşı karşıya olan Fas Krallığı, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını tanımıyor ve tanımayacak." ifadelerine yer verildi.
Türkiye: Bölge halkının iradesini yansıtmıyor
Katalonya`nın bağımsızlığı konusunda açıklamada bulunan Türkiye Dışişleri Bakanlığı Katalonya`nın toprak bütünlüğüne dikkati çekti. Açıklamada: “Parlamento'nun tek taraflı kararının İspanya Anayasası ve kanunlarıyla bağdaşmadığını, İspanya ve bölge halkının iradesini yansıtmadığını değerlendirmekteyiz. Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz. Türkiye, dost ve müttefik İspanya`nın hükümet ve kurumlarının bu sınamayı aşabileceğinden kuşku duymamakta ve bu yöndeki çabalarını desteklemektedir.” denildi
Tek destek İskoçya`dan
Katalonyanın bağımsızlığına destek olarak yorumlanabilecek tek açıklama İskoçyadan geldi.
İskoçya bölgesel yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon yaptığı açıklamada, "Duruma saygı duyuyoruz. Katalonya halk kendi geleceğine karar verme yetisine sahip olmalı." ifadesini kullandı.
İspanya`dan Katalonya`ya bir darbe daha
Öte yandan Bağımsızlık ilanından sonra İspanyol devleti de yaptırımlarını ağırlaştırdı.
Yapılan açıklamada Katalonya bölgesi Başkanı Carles Puigdemont`un görevinden azledildiği; yetki ve sorumluluklarının İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria'ya verildiği belirtildi.
İspanyol hükümeti ayrıca Katalan bölgesindeki üst düzey polis müdürlerini de görevlerinden aldı.