• DOLAR 32.461
  • EURO 34.816
  • ALTIN 2442.774
  • ...
Çavuşoğlu Irak güçleri ve Peşmerge arasındaki ateşkesi değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gaziantep'teki temasları kapsamında Gaziantep Valiliğini ziyaret etti. Valilik binasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, Irak ordusu ile Peşmerge arasında ateşkes sağlandığı yönündeki haberleri değerlendirdi.

Bir dizi açılış ve ziyaret nedeniyle Gaziantep'te bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gaziantep Valiliğini ziyaret etti. Vali Ali Yerlikaya tarafından karşılanan Çavuşoğlu, Vali Yerlikaya'dan brifing aldı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Irak Ordusu ve peşmerge arasında ateşkes sağlandığı yönünde çıkan iddialara ilişkin sorulan bir soruyu şu şekilde cevaplandırdı:

"Zaten bugüne kadar böyle kapsamlı bir çatışma olmadı. Irak güçleri zaten Kerkük'te girdiği zaman da Peşmerge unsurları Kerkük'ü terk ettiler. Irak'ın, Suriye sınırı tarafından da Türkiye'ye doğru ilerleme olduğu zaman da ciddi çatışmalar olmadı. Esasen Irak Başbakanı İbadi de, 'Bizim amacımız Irak'taki Kürtlere savaş açmak değil, merkezi yönetime ait olan bölgeleri ele geçirmek. Bir de Türkiye ile olan ve İran'la olan sınır kapılarının kontrolünü geri almak.  Esasen sınırların kontrolü şimdi merkezi hükümete aittir. Şimdi tabii hangi kapsamda yaptılar, hangi sonuçları doğuracak bunları biz göreceğiz. Sadece başlık olarak haber geçti, bunların detaylarına bakmak lazım. Sınır kapılarının teslimi yapılacak mı hiçbir çatışma olmadan? Nasıl olacak bunları göreceğiz. Çünkü sınırın diğer tarafında kimin olduğu bizi ilgilendirir. Takip edeceğiz."

"Siyasi müzakere yapabilmek için sahadaki çatışmaları durdurmak lazım"

İdlip'teki çatışmazsızlık bölgesi ile ilgili sorulan soruyu da cevaplayan Çavuşoğlu, rejim ile muhalefet arasındaki çatışmayı durdurarak siyasi süreci hızlandırmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"İdlib, diğer dört bölgede biliyorsunuz ateşkesi tesis ettik. Gerginlikleri azaltıcı bölgeler, çatışmasızlık bölgeleri olarak adlandırılan İdlib'in yanında diğer alanlarda da bunu tesis ettik. Buralarda rejim ile muhalefet yani ılımlı muhalefet çatışıyordu. Rejim ile muhalefet arasındaki bu çatışmayı durdurarak siyasi süreci hızlandırmak istedik. Bir yıldan bu yana yapılan çalışmaların hedefi budur. Çünkü siyasi müzakere yapabilmek için sahadaki çatışmaları durdurmak lazım. Bir taraftan savaşırken diğer tarafta siyasi müzakere olmaz. Afrin'de teröristler var, PKK, YPG var. Bu teröristler hem rejimi hem İdlib'deki ılımlı muhalefete hem de Türkiye'ye tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla Afrin'deki olay terörle mücadeleye girer. Bu çatışmasızlık bölgesiyle ilgili bir konu değildir. Çatışmasızlık bölgesi rejim ile ılımlı muhalefet arasındadır. DEAŞ ile rejim arasında, bizler arasında da çatışmasızlık bölgesi olamaz. Terör örgütleri etkisiz hale getirilmelidir, amaç budur. Burada tabii yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için de her türlü adımı diğer yerlerde olduğu gibi itinayla atmak gerekiyor. Biz sınırımızın hemen ötesinde terör örgütlerinin koridorlarını ya da yuvalanmasını istemiyoruz. Mücadelemiz de bu yöndedir, bu yönde olacaktır."

Çavuşoğlu, Cenevre görüşmelerine ilişkin sorulan bir soru üzerine BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yeniden Cenevre görüşmelerini canlandırmak için çaba gösterdiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, "De Mistura Cenevre toplantısını tekrar gerçekleştirmek, bu süreci tekrar canlandırmak istiyor. Ama henüz bir sonraki toplantı için bir mutabakat sağlanmadı, bir kaç çabası oldu. Esasen Cenevre süreci siyasi çözümün merkezi olmuştur. Astana sürecinin oynadığı rol başkaydı. Sonuçları ortada. Cenevre süreci fonksiyonunu yitirirse siyasi süreç için alternatifler ortaya çıkar. Biz Cenevre'ye ilgi duyan süreci destekleyen herkese bunu anlatmaya çalışıyoruz. Siyasi çözüm olmazsa, çatışmasız bölgeler dahil bugüne kadar vardığımız mutabakatları ne kadar sürdürebiliriz. Ciddi bir soru işareti. Bir an önce de siyasi sürece geçmemiz lazım. Siyasi sürece geçebilmemiz için rejimin de gerçek anlamda müzakereye hazır olması lazım. Daha önceki Cenevre toplantılarında muhalefet Suriye'nin geleceği ve siyasi çözüm için ne istediğini net bir şekilde paylaştı ve müzakereye hazırdı. Ama rejim müzakereye hiçbir zaman yanaşmadı. Dönüşüm ile ilgili siyasi süreçle ilgili konuları tartışmaya bile açmadı. Rejime bu anlayışın getirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Astana toplantılarındaki sürecin tüm hızıyla sürdüğünü de belirten Çavuşoğlu, "Bu ay sonuna doğru bir toplantı yapılması planlanıyor. Astana toplantılarının arasında, bir toplantıdan diğerine kadar uzmanların teknik görüşmeleri devam ediyor. Bazen Türkiye, bazen Rusya'da bazen İran'da devam ediyor. Dönüşümlü oluyor. Uzmanlarımız bu toplantıları devamlı bir şekilde sürdürüyorlar. Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay ve askerlerimiz, istihbaratımız bu süreci güçlü bir şekilde yürütüyor. Zaman verirsek yanıltırız. Her şey Türkiye'nin elinde değil. Biz çok önemli bir aktörüz ama tek aktör değiliz. Bize kalsa 2-3 ay içerisinde bu iş biter. Geçiş yönetimi, anayasa, ülkenin seçime hazırlanması, geri dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması lazım. Burada arazide terörle mücadele, başka aktörler rejim var. Rejim ne kadar hazır? Birbirleri ile ilgili bu farklı aktörlerin bulunması, bu zamanı vermemizi zorlaştırıyor."diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir