Psikolojik destek ihtiyacı olan çocuklara `Gündüz Kliniği`
Kocaeli Üniversitesinde kurulan "Gündüz Kliniği"nde, psikolojik desteğe ihtiyacı olan çocuklar sosyal yaşamlarını sürdürerek tedavi olma imkanı buluyor.
KOCAELİ -
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı'nda kurulan "Gündüz Kliniği"nde, psikolojik desteğe ihtiyacı olan çocuklar, sosyal ortamlardan kopmadan tedavi ediliyor.
Çocuklarda dikkat eksikliği, otizm, şizofreni, obsesif kompulsif bozukluk gibi çok sayıda hastalığın tedavi edildiği klinik, Türkiye'de sayılı merkezlerden biri olma özelliğini taşıyor.
Psikolojik desteğe ihtiyacı bulunan çocuklar, gün boyunca hekim ve öğretmenlerin gözetiminde çeşitli etkinliklerle tedavi edilerek, günlük yaşamlarındaki gereksinimleri gerçekleştirme imkanı buluyor.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik, yaptığı açıklamada, 10 yıl önce kliniğin kurulduğunu belirterek, özellikle ayakta tedavide zorlanılan hastaların kabul edildiğini söyledi.
"Yaşam alanı içerisinde çocukları değerlendirebiliyoruz"
Yatacak şekilde ağır olmayan hastaların klinikte tedavi edildiğini kaydeden Memik, şunları konuştu:
"Gündüz Kliniği tedavi yöntemi özellikle çocukları her gün görebilmemiz, kendimizin bireysel gözlem yapabilmemiz açısından çok önemli. Hemen her gün hastamızla görüşme yapabiliyoruz, terapi uygulayabiliyoruz. Yaşam alanı içerisinde çocukları değerlendirebiliyoruz. Aynı zamanda anne ve babalarıyla hatta yakın çevreleriyle daha sık görüşme olanağımız oluyor. Haftada mutlaka bir gün aileyle görüşüyoruz."
"Gündüz Kliniği'nin Türkiye'ye yayılmasını istiyoruz"
Memik, hastalarda başlatılan ilaç tedavisideki etkileri klinik sayesende gözlemleyebildiklerini belirterek, "Gündüz Kliniği tedavi yöntemi çok yararlı ve önemli bir tedavi yöntemi. Türkiye'de sadece bir tane olması aslında bir yandan üzücü bir durum, bütün Türkiye'ye yayılmasını istiyoruz. Nüfusa baktığımızda, Batı'ya oranladığımızda aslında Kocaeli'de bile 4 tane bu klinikten olmasını istiyoruz. Türkiye'de yanlızca bir tane olması biraz üzücü. Umarım giderek Türkiye'ye yayılır." ifadelerini kullandı.
"Tedavi için buraya gelen çocuklar sosyal ortamlarından kopmuyor"
Kliniğin, hastaları gözlem açısından bir fırsat olduğuna değinen Memik, şunları kaydetti:
"Tedaviyi hızlı yapabilmemiz açısından bu çok önemli. Tedavi için buraya gelen çocuklar sosyal ortamlarından kopmuyor. Yataklı ortamda çocuk, kendi yaşadığı ortamdan kopmuş oluyor. Çocuklar akşam buradan ayrıldıklarında sosyal aktivitelerine devam ediyorlar. Biz burada okulu da çok önemsiyoruz. Birebir öğretmenlerden eğitim alma fırsatları oluyor. Çocuğun bulunduğu seviye itibarıyla ders veriyor. Özellikle ruhsal anlamda zorluk yaşayan çocukların burada tedavi olup, daha sonra işlevselliği artmış çocuklar olarak tekrar hayatlarına devam etmesini sağlıyoruz. Ruhsal bozukluklar çocuklarda ciddi anlamda işlev kaybı yapabiliyor. Bu nedenle bunu düzeltmek en temel amacımız." (AA)