• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Elektrikli araçlar hammadde yarışını hızlandırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elektrikli araçlar hammadde yarışını hızlandırıyor

Otomobil üreticilerinin elektrikli araç üretimine ilişkin iddialı hedefleriyle artacak olan batarya üretimi ve hammadde talebinin, doğal kaynaklar üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Elektrikli araç bataryalarının üretimi; lityum, nikel, kobalt ve grafit gibi birçok hammaddeye bağımlı bulunuyor. Söz konusu hammaddelerin fiyatları geçtiğimiz yıl içinde hızlı biçimde artış gösterdi. Son 18 ayda %190 gibi bir artışla en hızlı yükseliş ise büyük ölçüde Demokratik Kongo Cumhuriyeti`nde bulunan kobaltın fiyatlarında yaşandı.

Otomobil ve batarya üreticileri, elektrikli araçlara yönelik tüketici talebinin yükseleceğine yönelik öngörülerin artması ve Hükümetlerin içten yanmalı motorların kullanımını azaltmaya yönelik politikaları neticesinde, madencilik firmalarıyla tedarik anlaşmaları imzalama yarışına girdiler.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl içinde yollarda 2 milyon adet elektrikli araç bulunurken, bu rakamın 2040 yılı itibarıyla en az 40 milyona çıkmasının beklendiği belirtildi. Bazı büyük madencilik firmaları da lityum-iyon batarya pazarına tedarik sağlayabilmek amacıyla operasyonlarını tekrar şekillendirmeye başladılar. BHP Billiton, 2017 yılının elektrikli araçlar için dönüm noktası olacağını bildirdi.    

Bu haberler de ilginizi çekebilir