• DOLAR 34.359
  • EURO 36.384
  • ALTIN 2826.658
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Özbekistan İş Forumu, Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TMB Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, DEİK/Türkiye–Özbekistan İş Konseyi Başkanı M. Hayri Kartopu ve Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Yatırım Komitesi Başkanı Azim Ahmedhacaev'in katılımları ile 26 Ekim 2017 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.

İlk Yatırımcılara Devlet Olarak Destek Vereceğiz

Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov, "Türkiye'den Özbekistan'a yatırım çekilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Ziraat Bankası'nın yüzde 100 sermaye ile kendi bankasına sahip olmasını, işbirliğini tebrik ediyoruz. İstanbul-Semerkant direkt uçuşları Türk Hava Yolları ile yaz döneminde başlayacak. Türkiye'den her yıl yarım milyon turistin gelmesini öngörmekteyiz. Makine imalat sanayi bir diğer işbirliği alanı olacaktır. Hafif sanayi, elektrikli ev aletleri üretiminde de potansiyel olarak işbirliği öngörüyoruz. PPP sisteminin Türkiye'den öğreneceğimiz bir diğer alanı. Türk şirketlerinin Özbekistan'da BOT ve PPP projelerine katkı vereceğine inanıyorum" dedi. Planlama dahilinde Özbekistan'da hızlı tren, otoyol inşaatı, üç havalimanı inşaatının PPP sistemi ile yapılacağını açıklayan Özbekistan Başbakan Yardımcısı Kuçkarov, "Özbekistan devlet kaynaklarını kullandırmak üzere ilk yatırımcılara devlet olarak destek vereceğiz” dedi.

Özbekistan Fırsatı Önemsenmelidir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Özbekistan 35 milyon nüfusu ile coğrafyanın gelecek vadeden ülkelerden biri. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması da dün imzalandı. Özbekistan tarafında vizeler ile ilgili bir rahatlama dönemine gidiyoruz. Serbestiye doğru ilerliyoruz. Doğrudan seferler Türk Hava Yolları ile Mart ayından itibaren başlayacak. Dünyada Türkiye gibi hiçbir ülke yok ki elektrik üretimini 10 yıl içinde iki katına çıkaracak yatırımları yapsın. 10 yıllık süreçte sağlık teknolojileri, köprü, otoyol, eğitim ve sanayide bu kadar fırsatı vadeden başka bir ülke yok. Özbekistan da aynı koşullara sahip. Özbekistan fırsatı önemsenmelidir." dedi.

Kredi Sağlanması İşbirliği Anlaşması

TMB Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, "Özbekistan'da bugüne dek üstlenilen proje bedeli, iki kardeş ülke potansiyelinin oldukça altındadır.  Pazara ilk defa adım attığımız 1992 yılından bugüne Özbekistan'da 2.8 milyar ABD Dolarlık proje gerçekleştirilmiştir ki bu tutarın neredeyse üçte biri, geçtiğimiz yıl üstlenilmiştir. Özbekistan Cumhuriyeti'ndeki faaliyetlerimizi geliştirmek ve güzel ülkenizin refahına katkıda bulunmak amacıyla işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi. DEİK/Türkiye–Özbekistan İş Konseyi Başkanı M. Hayri Kartopu ise, "Özbekistan'da tekstil, gıda sanayii, otel işletmeciliği, perakende ticaret, inşaat malzemeleri üretimi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 600'den fazla Türk sermayeli şirketin faaliyet gösterdiği belirtilmektedir" dedi. İş Forumu'nun açış konuşmalarının ardından DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün ve Özbekistan Yatırım Komitesi Başkanı Azim Ahmedhacayev, Yatırımlar Alanında İşbirliği Anlaşmasını ve Türk EximBank ile Özbekistan Milli Bankası arasında Kredi Sağlanması İşbirliği Anlaşması imzaladı. Forumda ayrıca,  sağlık, tekstil, otelcilik ve ticareti geliştirmek amacıyla 4 ayrı işbirliği anlaşması da imzalandı.