Almanya Büyükada tahliyelerinden memnun
Aralarında Uluslararası Af Örgütü yöneticilerinin de bulunduğu ve 11 kişinin yargılandığı davada sanıkların tahliye edilmeleri Alman hükümeti tarafından sevinçle karşılandı.
Aralarında Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner, Uluslararası Af Örgütü yöneticileri ile kimi STK temsilcilerinin bulunduğu ve 11 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında verilen tahliye kararları Almanya hükümetini memnun etti.
Aralarında, Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya yapılan baskında gözaltına alınıp tutuklanan Uluslararası Af Örgütü üyelerinin de bulundu 8 kişi hakkında "terör örgütüne üyelik" ve "terör örgütüne yardım" suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası talep ediliyordu.
Dün görülen davanın ilk duruşmasında tahliye edilen Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner (46) de ülkesine dönüyor. Steudtner, tahliye kararının ardından yaptığı ilk açıklamada, "Hepimiz son derece rahatladık. Bizi hukuki, diplomatik olarak destekleyenlere, dayanışma gösterenlere inanılmaz derecede müteşekkiriz." dedi.
Hakkında tahliye kararı çıkan bir diğer isim olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser yaptığı açıklamada mahkeme kararının büyük sürpriz olduğunu belirtti.
Alman hükümeti de tahliyeleri memnuniyetle karşılarken, halen cezaevinde bulunan başka tutukluların durumuna dikkat çekti.
Hükümet sözcüsü Steffen Seibert Twitter hesabından "Nihayet! Peter Steudtner ve diğer insan hakları savunucuları serbest bırakılıyor. Onlar için mutluyuz ve düşüncelerimiz hala hapiste olanlarla." paylaşımında bulundu.
Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım." dedi.
"Anlaşılamayan nedenlerle Türkiye'de hapiste tutulan başka Almanların da bulunduğunu" vurgulayan Gabriel, bu vakalar için de bir çözüm bulunması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için çabaları kararlı bir şekilde sürdürecekleri mesajını verdi.
5 Temmuz'da Büyükada'da bir otelde düzenlenen toplantıya yapılan baskından sonra tutuklanan 8 kişi hakkında savcılık tarafından "terör örgütüne üyelik" ve "terör örgütüne yardım" suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası talep edilmişti.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser'in de aralarından olduğu 8 kişi 5 Temmuz'da gözaltına alınmıştı. Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ise bu tarihten bir ay önce İzmir'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.
Taner Kılıç bugün İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "Fethullahçı Terör Örgütü üyeliği" suçlamasıyla ayrı bir davanın ilk duruşmasına çıkacak.
Kılıç, FETÖ'nün iletişim amaçlı kullanıldığı Bylock mesajlaşma uygulamasını telefonuna indirmek ve kullanmakla suçlanıyor.
Hatırlanacağı üzere Uluslararası Af Örgütünün tutuklu üyelerinin serbest bırakılması için Avrupa Komisyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı, BM yetkilileri, Angela Merkel ve Almanya Hükümeti, Avusturya, İrlanda ve Belçika hükümetleri çağrıda bulunmuştu. (Mustafa Kaynak - İLKHA)