• DOLAR 35.335
  • EURO 36.845
  • ALTIN 2999.02
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

KOBİ`lerin,  orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerine yönelik üretim yatırımlarının desteklenmesi amacı ile kurgulanan, KOBİ TEKNOYATIRIM  - Kobi Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı`nın basın lansmanı ve protokol imza töreni yapıldı. Ankara`da düzenlenen imza töreninde, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik; SSM Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi`yle, TAİ Genel Müdürü Temel Kotil`le, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Hezarfen Oruç`la ve SASAD Başkanı Hüseyin Baysak`la ortak protokole imza attılar.

KOSGEB Üretimin Ve Teşviklerin Amiral Gemisi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Teknoyatırım Programı" ile Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünleri ticarileştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bunu yaparken, ülke ekonomisine katma değer oluşturacak ürünleri destekleyeceğiz, işletmelerimizin yapacağı teknolojik ürün yatırımlarını teşvik edeceğiz." dedi. Çelik, KOBİ'lerin değerinin ve öneminin farkında olduklarını belirterek, "Bu yüzden, KOBİ'lerimize her anlamda destek olmaya devam edeceğiz. Bu desteğin en büyük aracı ise KOSGEB`dir. Kurum imalatın, üretimin ve teşviklerin amiral gemisi olmaya devam edecektir." diye konuştu.

KOBİ'lerle Çalışmak İstiyoruz

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise, KOBİ`lerin teknolojik yeteneklerini geliştirmeye, ülkemizin yüksek ve orta yüksek alanlardaki gücünü artırmaya yönelik olarak KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programını geliştirdiklerini ifade ederek, KOSGEB`in bugüne kadar olan başarılı çalışmalarını bundan sonraki dönemde de özellikle imalat sanayiindeki KOBİ`lerin teknoloji, ihracat, katma değer ve kârlılıklarını artırmaya yönelik destek programları ile taçlandırmak için çalıştıklarını söyledi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil`de, 5. nesil uçaklara ilişkin çalışmaları başlattıklarını söyleyerek, "Bu uçaklar 2023'te ilk uçuşunu yapacak, 2029'da teslimine başlayacağız. 2031 itibarıyla da dünyadaki 5. nesil en iyi uçaklardan birini bitirmiş olacağız. Bunun alt sistemleri, teknolojileri var. Bu tip teknolojileri artık yurt dışından alma şansımız kalmıyor. Bu sistemlerle ilgili KOBİ'lerle çalışmak istiyoruz." diye konuştu.Üzerinde çalıştıkları projelere ilişkin bilgi veren Kotil, "Bunların alt sistemlerini Türkiye'de yapmamız gerekiyor. TAI her şeyi yapar ama o uçağın ve helikopterin maliyetinin yüzde 60'ını yurt dışına verir. Biz bunları KOSGEB'in desteğiyle geliştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.