• DOLAR 34.549
  • EURO 36.64
  • ALTIN 2901.167
  • ...
Bingöl Balı Türkiye`de birinci dünyada ikinci oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

45'incisi İstanbul Harbiye Kongre merkezinde gerçekleşen Apimondia Dünya Arıcılar Kongresi'nde 120 ülke arasından Bingöl yayla balının kalitesiyle ikinci seçildiğini ifade eden Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, dünya birinciliğinin "nem oranı fazlalığı" nedeniyle kaçırdıklarını söyledi.

Üzer, Bingöl'ü temsilen kongreye Bingöl Arıcılar Birliğinden 70 arıcı ile katılım sağladıklarını söyledi.

Bal yarışmasına 120 ülkeden 600 bal üreticinin katıldığını aktaran Üzer, "Bingöl Balı her zaman kalitesini korumuştur.  Bingöl dağlarında çok çeşit çiçek florası olması münasebetiyle balımız çok iyi. 5 Ekim'de Dünya Arıcılar kongresi İstanbul Harbiye'de oldu.  Türkiye Merkez Arıcılar birliği ev sahipliği yaptı.  120 ülkeden 600 kadar bal üreticisi katıldı. Burada bal yarışması oldu. Bir üreticimizin 2 ay önce Karakovan balını göndermiştik. Yapılan yarışmada 40 jürinin yaptığı oylamada Bingöl Yayla Karakovan balımız Türkiye birinciliğini ve Dünya ikinciliğini aldı. Bunun için çok sevinçliyiz." dedi.

Bingöl balının öteden beri kalitesiyle ün yaptığını ifade eden Üzer, "Şuan ve geçmişte de Bingöl balına yoğun talep var.  Bir kez daha herkes öğrenmiş oldu ki, balımız kalitelidir. Bingöl Arıcılar Birliği ve üreticilerimiz adına herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Üzer, kongrenin 3 yılda bir yapıldığını, bir sonraki yarışmanın Rusya'da yapılacağını belirterek bu kez birinciliği hedeflediklerini ifade etti.

Dünya bal birinciliğini nem oranıyla kıl payı kaçırdıklarını aktaran Üzer, "Bu yarışma için balı zamanından önce alıp gönderdik.  Bal hasadımız biraz diğer yerlere göre geç oluyor. Daha nem oranını arı baldan almadan yarışma için alıp gönderdik. O nem oranından olmasaydı biz yüzde yüz birinci olurduk. Buda bize bir tecrübe oldu." diye konuştu.

Piyasada sahte Bingöl balının dolaştığı uyarısında bulunan Üzer, "Kimse aldanmasın. Bingöl balını almak isteyen, Bingöl Arıcılar birliği olarak kendilerine yardımcı olabiliriz. Bizim birlik olarak 'Bin Şifa' balımız var. Şuana Bingöl piyasasında bu bal var. Onun dışındaki ballara dikkat edilmesi lazım. Balımızda üretici numarası var; onun dışındaki balları almasınlar. Çünkü zaman zaman Bingöl dışından gelen ballar var ona dikkat edilmesi lazım." dedi.

Bingöl Üniversitesi ile iş birliği çerçevesinde markalaşma anlamında patent çalışmalarının olduğunu aktaran Üzer,  Bingöl balının patenti alınması halinde sahte ve kalitesiz balların önüne geçileceğini dile getirdi.

"Bal üreticileri emeğinin karşılığını tam alamıyor"

Bal üreticilerinin sorunlarına da değinen Üzer, şunları söyledi: "Bir kilo balın üreticiye maliyeti en az 13 TL. Bu hesap sadece bir maliyettir. Arıcının emeği var. Arıcılarımız genelde gezicidir. Akdeniz, İç Anadolu ve Ege gibi bölgelere gidince maliyetler artıyor. Üreticinin elde ettiği balın hakkı verilmesi gerekiyor."

Bingöllü Arıcı Mücdettin Çakan da yarışmada dereceye girmekten mutlu olduklarını aktararak, Bingöl balının daha iyi bir yere gelmesi için herkesten katkı beklediklerini ifade etti.

Balının kalitesini ve iyi bir balın püf noktalarını anlatan Çakan, şunları söyledi: "Arılarımı ilaçtan uzak tutuyorum. Arıyı yerleşim alanlarına 5 kilometre uzak tutuyorum. Yazın arı için yeterli olan çiçeklerden dolayı şeker şerbeti kullanmıyoruz ama kışın arının ölmemesi ve tedavi için şeker kullanıyoruz;o normaldir. Her nevi ilaçtan uzak duruyorum. İyi bir bal için herkese bu kuralları tavsiye ediyorum. Balımın kalitesini çok çeşit çiçeklere bağlıyorum. Arılara iyi bir bakım yapılması gerekiyor. Tüm bunlar yapılırsa bal kaliteli olur." (Nihat Kanat- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir