• DOLAR 32.264
  • EURO 34.712
  • ALTIN 2397.634
  • ...
Uzlaşı ve üç senaryo
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin halkı, varılan uzlaşının başarıya ulaşmasını düşlüyor. Bu, Filistin vatanını önemseyen herkesin umududur. Ancak bu umudun Filistin ile ilgili üç senaryoyu okumadan gerçeğe dönüşmesi zordur.

Birinci senaryo

Uzlaşıda Filistin iradesinin kendini göstermesi, uzlaşı hükümetinin geçici dönemde Gazze`deki bütün sorumluluklarını üstlenmesi ve bütün grupların Kahire`de kaynaşmasıdır. Bunun bir sonucu olarak FKÖ çerçeve liderliğinin toplanmasını herkesin kabul etmesi ve ulusal birlik hükümetin kurulmasıdır.

Bu hükümet görevi gereği parlamento ve başkanlık seçimlerinin tarihini belirleyecek, seçimlere hazırlık yapacak ve denetleyecektir. Bunları Kahire`de varılan son uzlaşı anlaşmasına ve hazırlık komisyonunun tavsiyelerine uygun olarak yapacaktır.

Uzlaşı için gayet uygun ve basit olan bu senaryoya İsrail asla razı olmayacaktır. Çünkü işgal rejimi Gazze ile Batı Yaka arasında bir ilişkinin, görüşmenin, bağın olmasını istemiyor. Filistin siyasi davasının birleşmesini istemeyen odur. O nedenle işgalci İsrail bu senaryonun başarısız kalması için her yola başvuracak, çabalarını artıracaktır.

İkinci senaryo

Uzlaşı hükümeti Gazze halkına yönelik sorumluluklarını yerine getirmede isteksiz davranırsa, bakanlar bakanlıklar yerine otellerde kalmayı tercih ederlerse, hükümet sorumluluk almamak için bahane aramaya koyulursa; örneğin bazı bakanların görevleri başlarına geçmelerinde rahatsız edici ve dayatıcı bazı şartları öne sürerse, Gazze`nin elektriği ve memur maaşlarıyla ilgili karar gecikirse, Gazzeli vatandaş günlük hayatında hiçbir iyileşme görmezse… Bu durumda beklemekten bıkacak olan Gazze halkı uzlaşının garantörü olan Mısır yoluyla hayati sorunlarına çözüm bulmaya çalışacaktır. Mısır da durum karşısında kapıyı açma zorunluluğu hissedecek, Gazze halkıyla serbest ticaretin yapılmasına izin verecektir.

Bu senaryo Gazze için kurtuluş simidi olan Mısır`ın ipi, Gazze ve Batı Yaka arasındaki bölünmenin idam ipi olacaktır. İsrail`in yıllardır planladığı ve yapmaya çalıştığı da budur zaten.

Üçüncü ve son senaryo

Bu, uzlaşıyı büyük bir dikkatle takip eden direniş gruplarıyla ilgili senaryodur. Bunlar Gazze`nin daha da kuşatılmasına seyirci kalamazlar. Masayı devirip, denklemi değiştirerek Gazze`de herkesi dağlayan ateş topunu doğrudan İsrail`in kalesine atabilir. Bu senaryo oldukça tehlikeli olmasına rağmen, bunun sahada yeni gerçekleri yaratacağı, Filistinlileri direniş etrafında birleştireceği, İsrail-Arap savaşında yeni bir aşamanın kapısını açacağı kesindir.

Şu ana kadar durum uzlaşının başarıya ulaşacağını gösteriyor. Safları birleştirmek ve uzlaşı hükümetinin Gazze halkına yönelik sorumluluklarını yerine getirmesi için hâlâ fırsat önümüzdedir.

Dr. Fayiz Ebu Şemmale / Çeviri Makale

Filistin Enformasyon Merkezi

Bu haberler de ilginizi çekebilir