Gripten su içerek kurtulabilmek mümkün
Gribe yakalananlara yönelik tavsiyelerde bulunan uzmanlar, mikropları vücuttan atmanın tek yolunun sudan geçtiğini belirtiyor.
Bugünlerde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişimler nedeniyle soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış yaşanmaya başladı. Gripten korunmak için birçok kişinin aklına ilk olarak portakal, kivi, havuç gibi sebze ve meyveler geldiğini söyleyen uzmanlar, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin besinleri tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmek doğru bir adım olsa da mikropları vücuttan atmanın tek yolunun sudan geçtiğini belirtiyor.
Bu yıl salgın halinde devam eden gribin iyileşme döneminin uzun sürdüğüne değinen Diyetisyen Canan Aksoy, yüksek ateş, soğuk ter, titreme, yorgunluk ve bitkinlik hissi, eklem ağrıları, ishal, bulantı ve kusma ile kendini gösteren hastalıkta suyun önemine dikkat çekti.
Aksoy, "Aldığımız antioksidanlar, vitaminler, mineraller mikroplarla savaşıyor, bize düşense bunların vücudumuzdan atılmasını sağlamak. Yeterli su tüketiminiz yoksa bağışıklık sisteminiz istediği kadar güçlü olsun mikropları ve virüsleri vücudunuzdan atamazsınız. Yeterli su tüketimi yapıp yapmadığınızı günde kaç kere idrara çıktığınızı kontrol ederek takip edebilirsiniz. Günde 6-7 defa, açık renk idrarınız varsa su tüketiminiz yeterlidir." dedi.
Çay, kahve ve asitli içecekler suyun yerini tutmuyor
Serin havalarda susamayı beklemeden su içilmesi gerektiğini belirten Aksoy, "Bazı bitki çayları da su yerine tüketilebilir ancak çay, kahve ve asitli içecekler suyun yerini tutmadığı gibi vücudun su ihtiyacını artırır." ifadelerini kullandı.
Vitamin ve mineral içeren besinlerin tüketilmesi tavsiyesi
Gripten korunmak için bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan vitamin ve mineralleri içeren besinlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Aksoy, şunları kaydetti:
"Demir, çinko, B6, B12 vitamini, magnezyum alımının düzenli ve yeterli olması güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemli. Sabahları bir yumurta tüketmeye çalışın. İster haşlayın, isterseniz tavada pişirin. Yumurtanın demirinden maksimum faydalanabilmek için çok uzun süre pişirilmemiş olması ve yanında C vitamini içeren meyve veya sebzeyle tüketilmesi faydalı olur. Kaliteli protein kaynakları olan et, tavuk ve balığa sofranızda yer verin. Günde 5-7 porsiyon meyve-sebze tüketin. İki öğünde salata, bir öğünde sebze, iki kere de yumruğunuz büyüklüğünde bir meyve yemeniz yeterli olacaktır. Salatalarınızda mutlaka birkaç renk malzeme olsun. Havuç, tere, roka, kırmızılahana, şalgam, turp, marul, kıvırcık, pancarla leziz ve sağlıklı salatalar yapabilirsiniz. Meyvelerinizi çeşitlendirin. Portakal, nar, kivi, elma, ananas, mango, armut ve ayva yemenin şimdi tam zamanı. Renkler arttıkça aldığınız vitamin ve antioksidan çeşitliliği de artacaktır." (İLKHA)