"İyi bir öğretmen öncelikle kendisine öğretebilendir"
MŞÜ`de gerçekleştirilen Geleceğin Öğretmenlerine Öğretmenlik Vizyon Programı`nda, iyi bir öğretmenin öncelikle kendisine öğretebilen olduğu vurgulandı.
Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Derneği (EBSAD) ile İlim Yayma Cemiyeti tarafından "Geleceğin Öğretmenlerine Öğretmenlik Vizyon Programı" düzenlendi.
MŞÜ Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte Eğitimci-Yazar Ahmet Çağlayan, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Otrar ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Avcı birer sunum yaptı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan MŞÜ Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf Kenan Atılgan ve İlim Yayma Cemiyeti Muş Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kenan Atılgan, 19 Ekim 2003 tarihinde vefat eden Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in "Doğu ve Batı Arasında İslam" adlı kitabındaki bir cümlesini alıntılayarak, "Aliya, 'Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.' diyor. Ben de her birinizin ölene kadar gökyüzünün öğrencisi olmanızı ve öğrencilerinize öğretmen olmanızı temenni ediyorum." dedi.
Daha sonra katılımcılara hitap eden Eğitimci-Yazar Çağlayan, "Etkili Öğretmenlik Tecrübeleri" başlıklı bir sunum yaptı.
Öğrencilerin hayatındaki ilk deneyimlerin, ilk adımların öğretmenlerin davranış ve rehberlikleri ile oluştuğuna değinen Çağlayan, "Her öğrencinin zihninde, davranışında, bedeninde ve dilinde güzellikler, ruhlarında sığınacak yerler bulan ve önemli mesajları aktaran kimseler olarak öğretmenler, önder ve örnek insanlardır. Öğretmen görev yerini yani okulunu, öğrencisini, velileri ve çevreyi tanır. Öğretimi planlar, yani çalışma dosyasını hazırlar, materyal geliştirir. Mesleki ve kişisel gelişimini önemser. Öğretmenlerin okulu yöneten, faaliyetleri planlayan, kurum politikasını belirleyen, organizasyonları geliştiren, çalışanları denetleyen nitelikli okul idarecilerinin zoru mümkün, mümkünü kolay, kolayı zarif ve zevkli hâle getirmeleri gerekir." ifadelerini kullandı.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Otrar, "Eğitimde Etkili İletişim" başlıklı sunumunda, öğrencilerle sağlıklı iletişimin nasıl kurulması gerektiğini anlattı.
"Başarılı olmanın yolu iletişim becerilerini etkin bir şekilde kullanmaktan geçer"
Öğretmen adaylarına, öğrencilere yaklaşımlarında vücut, göz ve beden dili kullanımının önemini anlatan Otrar, şunları söyledi: "Çevremizle kurduğumuz iletişim, ruh sağlığımıza olumlu veya olumsuz yönde tesir eder. Başarılı ve mutlu olmanın yolu iletişimin ne olduğunu, önemini ve iletişim becerilerini bilmekten ve onları etkin bir şekilde kullanmaktan geçer. Daha sonra oturduğu semt, gittiği okul, dostları ve çalışma hayatında iş arkadaşları ile çok yönlü ilişkiler geliştirir. Bütün bu farklı ortamlarda kuracağımız sosyal ilişkilerde iletişim kurma yeteneklerimizin etkisi vardır. İletişimin kalitesini olumsuz yönde etkileyen bazı hatalı davranışları emir vermek, yönlendirmek, uyarmak, gözdağı vermek, nutuk çekmek, yargılamak, alay etmek, avutmak, oyalamak, konuyu saptırmak ve damgalamak olarak sıralayabiliriz. Bu davranışlar kişilerin bize olan güven duygusunu olumsuz yönde etkiler."
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Avcı ise "Öğretmenin İnsan ve Eğitim Felsefesi" başlıklı sunumunda, "Öğretmen kimdir, ne yapar? İnsan, eğitim ve felsefe nedir? Öğretmenin sahip olması gereken özellikler nelerdir? Öğretmenin eğitime ve öğrenciye bakışı?" gibi konuları ele aldı.
"İyi bir öğretmen öncelikle kendisine öğretebilendir"
Öğretmen için medeni cesaret göstermenin ve sorgulayıcı olmanın önemi üzerinde duran Avcı, "Eğitim, bilgi aktarmak değil, gönlün gönle dokunmasıdır. İyi bir öğretmen öncelikle kendisine öğretebilendir. İyi bir lider öncelikle kendisini yönetebilen bir insandır. Öncelikle kendimize faydamız olursa öğrencilerimize de faydamız olabilir. Geriye baktığımızda düne göre bir adım öne gidebildiysek bu başarıdır. Öğretmen, sürekli olarak öğrenen, kendini geliştiren ve bu şekilde öğrencilerine faydalı bir model olan insandır." şeklinde konuştu.
Programın ardından katılım belgelerini alan öğrencilere, "Felsefeden Tecrübeye Etkili Öğretmenlik" isimli kitap hediye edildi. (İLKHA)