• DOLAR 32.542
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2444.345
  • ...

İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, misafirleri "İstanbul'a hoşgeldiniz." diyerek selamladı.

Erbakan`a Vefa

Üç kıtada temsil edilen D-8 Teşkilatı'nın 7 saygın üyesini, kıtaları, kültürleri, gönülleri birleştiren yedi tepeli İstanbul'da misafir etmekten bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Erdoğan, "1997 yılının kasvetli atmosferinde D-8'in kuruluşuna liderlik eden merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı rahmetle tazimle yadediyor, Rabbim mekanını cennet eylesin diyorum." diye konuştu.

Niyetimiz Hayır, İnşallah Akıbetimiz De Hayır Olacaktır

Geride kalan 20 yılda D-8'e hizmet eden, büyümesi, güçlenmesi için gayret gösterenlere de teşekkür eden Erdoğan, "Küresel ve bölgesel gelişmeler bağlamında, oldukça sancılı bir dönemde icra ettiğimiz toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah bugün hep birlikte gündemimizdeki başlıkları ele alacak, geçmişin muhasebesi yanında, geleceğin yol haritasını da birlikte çıkaracağız. Niyetimiz hayır, inşallah akıbetimiz de hayır olacaktır. Allah'tan yolumuzu, bahtımızı açık etmesini, gayretlerimizi hayra tebdil etmesini niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bir Avuç Mutlu Azınlık

Son yıllarda savaşların, terör eylemlerinin, ekonomik kriz ve doğal felaketlerin ne denli büyük yaralar açtığına hep beraber şahit olduklarına değinen Erdoğan, Afganistan'dan Irak'a, Libya'dan Suriye'ye, Arakan'dan Endonezya ve Nijerya'ya kadar yaşanan ıztıraba bizzat şahitlik ettiklerini vurguladı.

Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı akabinde kurulan, soğuk savaş sonrasında da tahkim edilen mevcut küresel sistemin, çıkarları garanti altına alınmış bir avuç mutlu azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmediğinin altını çizdi.

"Üç Kıtaya Hakim Durumdayız"

Erdoğan, "Kardeşlerim, bu tablonun bize verdiği ders şudur: D-8'in ilkelerine ve savunduğu değerlere olan ihtiyaç, bırakın azalmayı daha da artmıştır. Zira D-8, salt çıkarlar etrafında buluşan bir ülkeler topluluğu değil, bunun çok daha ötesinde, adil, huzurlu ve istikrarlı bir dünya talebinin mücessem halidir. Bizler D-8 üyeleri olarak, dünyada pek az ülkeye nasip olan coğrafi ayrıcalıklara sahibiz. Üç kıtaya hakim durumdayız. Zengin doğal kaynaklarımız, hepsinden önemlisi dünyanın yaklaşık yedide birini teşkil eden genç ve dinamik bir nüfusumuz var. D-8'i kurduğumuzda bin 820 dolar olan kişi başına düşen milli gelir ortalamamız, hamdolsun bugün 4 bin 500 doları aştı. Tabii ki yeterli değil. Bunun çok daha ilerilere gitmesi gerekir."

Erdoğan, bu anlaşmaların tüm üye devletler tarafından onaylanması ve uygulanması halinde şu an 100 milyar dolar civarında seyreden D-8 içi ticaret hacminin 500 milyar doların üzerine çıkacağına inandığını vurgulayarak, "Toplam ekonomik büyüklüğümüzün 3 trilyon 770 milyar dolar, nüfusumuzun 1,1 milyar olduğunu düşündüğümüzde bu seviyelerin bile bizim için yeterli olmadığı ortadadır." diye konuştu.

Kur Baskısı Altında Ekonomimizi Eritmeye Gerek Yok

"Her şeyin değiştiği bir dünyada D-8'in aynı kalması hatta yerinde sayması asla kabul edilemez. Teşkilatımızı yeni üyelerle, yeni ortaklarla tahkim etmemiz gerektiğine inanıyorum. Genişlemeden korkmanın hiçbir anlamı yok, burada rahat olmalıyız. Karar alma mekanizmalarımızda oy birliği yerine nitelikli çoğunluk gibi imkanlardan istifade edebilmeliyiz. Zira oy birliğiyle çalışma mekanizması çoğu zaman tıkanacaktır. Eğer burada nitelikli çoğunluk getirirsek inanıyorum ki karar alma süreci hızlanacaktır. Mevcut sistem tıkanıklıklara, zaman ve enerji israfına sebep oluyor. Eğer proje destek fonunu bir an önce hayata geçirebilirsek D-8'i daha etkin, verimli ve proje odaklı bir örgüt haline getirebiliriz. Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerimizi kullanmanın yolunu açabildiğimiz takdirde, D-8 tarihinde bir devrime imza atmış olacağız. Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok. Dolar baskısı altında eritmeye gerek yok. Avro baskısı altında eritmeye gerek yok. Biz yerli, milli paralarla bu ticaretimizi yaptığımız takdirde inanıyorum ki buradan ülkelerimiz ciddi manada da kazanacaktır.

Merkez Bankalarımızı Bir Araya Getirelim

Dönem başkanlığımız sırasında bu amaçla diyoruz ki bir takas odası kurulması için merkez bankalarımızı bir araya getirelim. D-8 ülkeleri olarak toplantılara katılım düzeylerini artırmalı, çalışmaları, özel sektör kuruluşlarını da bu çalışmalara dahil etmeliyiz. Cumhurbaşkanları olarak D-8 Liderler Zirvesi'nin önemi iyi kavranmalı. Hepimiz D-8'e sahip çıkmalı, daha etkin, daha verimli, daha güçlü olması için azami gayret göstermeliyiz."

Erdoğan, D-8'in dönem başkanlığını şimdiye kadar başarıyla ve sabırla yürüten Pakistan'a teşekkür ederek, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi'yi ve tüm personelini tebrik etti.

Dönem Başkanlığı Türkiye'ye Devredildi

Pakistan Başbakanı Abbasi, D-8'in başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a devretmekten şeref duyduğunu ifade ederek, Erdoğan'a, "Sizi, başkanlığınızdan dolayı kutluyorum. Eminim burada gösterdiğiniz zeka, dinamizm ve bilgeliğiniz sayesinde D-8'e yeni bir dinamizm katacaksınız. Pakistan halkı ve hükümeti adına size tam desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Pakistan'da her zaman son derece istekli bir dost ve ortak bulacaksınız." şeklinde hitap etti.

 

AA