• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

​EKONOMİ SERVİSİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Yozgat`ta önce Vali Kemal Yurtnaç'ı ziyaret etti. Bakan Fakıbaba, burada bir gazetecinin, "Et üreticileri, geçen hafta Yozgat'ta düzenlenen bir toplantıda kesimlerin azaldığını belirterek sıkıntılarını dile getirdi. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki sorusu üzerine,

"Mesela en basitinden söyleyeyim; Biz normal üreticiye 3 dolar 95 sente vermiş olduğumuz besilik hayvanı, daha ucuza aldık diye 3 dolar 70 sente veriyoruz. 25 sent, onlar hiçbir şey istemeden... Amacımız gerçekten üreticinin mutlu olması. Yani dengeyi kurabilmemiz. Üretimimizi koruyacağız, bir taraftan sanayiciyi de koruyacağız ama et yeme hakkı olan 80 milyon insanın da vebali var, onu da koruyacağız. Dengeli bir şekilde kazan-kazan olacaktır, hiçbir zaman tek taraflı kazanç olmayacaktır." diye konuştu.

Üretim Alanlarının Birleştirilmesi Projesiyle İhracatımız Patlayacak

Bakan Fakıbaba, Yozgat`ta önce Kadışehri ilçesine bağlı Kabalı köyünde arazi toplulaştırma yöntemiyle 5 bin 345 dekarda oluşturulan Kabalı Meyve Bahçesi'nde incelemelerde bulundu. Fakıbaba, "Genelde insanlar 5 dönüm, 3 dönüm, 10 dönümle tarım yapmaya çalışıyor. Oysa dünyaya baktığımızda en az 5 bin dönüm, 6 bin dönüm, en küçüğü bin dönüm. Burası örnek bir yer. Parselleri birleştirmişler, yine mal sahiplerinin tapuları kendi cebinde, burası bir işletme. Eskiden buradan bir lira kazanırken şimdi 10 lira kazanıyor. Burada köyden kente göç varken, şimdi İstanbul'dan bu köye göç var. Köyün nüfusu 13 hane artmış, toplam 100 kişi köy nüfusunda artış var, gelirinde artış var, sigortası var. Yozgat'ın üretmiş olduğu elmanın toplam miktarı 15 bin ton, sadece bu köy 4 bin ton üretiyor. Hep üretim diyorum. Akıllı bir şekilde, kardeşçe, yani bizim tapular cebimizde kalmak kaydıyla üretimi birleştirirse, inanın bizim ihracatımız patlayacak. Buna inanıyorum. Bu elmada, şeftalide, hububatta, baklagillerde, hayvancılıkta da böyle olacak."