• DOLAR 32.542
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2458.81
  • ...
ABD Adana Konsolosluğu çalışanının yargılanmasına devam edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK'nin üst düzey sorumlularından 'Behzat' kod adlı kişinin Mardin'de öldürülmesinin ardından bölgeye gelerek halkı provokatif eylemlerle yönlendirmeye çalıştığı iddiasıyla gözaltına alınan ABD Adana Konsolosluğu Tercümanı Hamza Uluçay'ın yargılanmasına devam edildi.

Hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan davanın ilk duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Halkı, PKK adına provokatif eylemlerle kışkırtmaya çalıştığı iddiasıyla 22 Şubat'ta tutuklanan Uluçay, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılırken, aynı dosyada tutuksuz yargılanan Mardin Barosuna kayıtlı avukat Hüseyin Cangir duruşmaya katılmadı.

SEGBİS üzerinden ifade veren Uluçay, üzerine isnat edilen suçlamaları reddederek, FETÖ ve PKK ile bağlantısının olmadığını ileri sürdü.

 "Suriye'deki merkezin açılışına katıldım"

İddianamede geçen, PKK'nin Suriye'deki uzantısı PYD/YPG içerisinde faaliyet yürüten teröristlerin çatışmalarda uzuv kaybı ve kalıcı sakatlığı gibi durumlarda tedavi edilmeleri için Suriye'nin Kamışlı ilçesinde protez merkezi kurulması çalışmasında yer almadığını öne süren Uluçay, sadece merkezin açılışına katıldığını belirtti.

Cumhuriyet Savcısı; sanık Uluçay'ın üzerine isnat edilen suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, delilleri karartma ile kaçma şüphesini gerekçe göstererek, tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Uluçay'ın avukatı ise müvekkilinin delilleri karartma ve kaçma şüphesinin bulunmadığını iddia ederek, tahliye talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren mahkeme, Uluçay'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 27 Aralık'a erteledi.

İddianame

İddianamede, 22 Şubat'ta Mardin İl Emniyet Müdürlüğüne, ABD Adana Konsolosluğunda çalışan Uluçay ve Kızıltepe ilçesinde avukat Cangir hakkında Nusaybin ilçesinde güvenlik güçlerince yapılan operasyonları provoke etmek ve köylerdeki vatandaşları sokağa dökmek için çalıştıkları ve PKK ile bağlantılı oldukları yönünde ihbar yapıldığı bildirildi.

Uluçay'ın PKK'nin Suriye'deki uzantısı PYD/YPG içerisinde faaliyet yürüten örgüt mensuplarının çatışmalarda uzuv kaybı ve kalıcı sakatlığı gibi durumlarda tedavi edilmeleri için Suriye'nin Kamışlı bölgesine protez merkezi kurulması çalışmasında yer aldığı belirtilen iddianamede, avukat Cangir'in ise PKK/KCK adına faaliyetlerde bulunduğu kaydedildi.

FETÖ'ye yönelik operasyonlarda elde edilen 1 dolarların hatırlatıldığı iddianamede, Uluçay'ın evinde yapılan aramada 21 adet 1 dolar ele geçirildiği ifade edildi.

İstenilen ceza

İddianamede, Hamza Uluçay ve avukat Cangir hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (M. Salih Keskin - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir