• DOLAR 32.46
  • EURO 34.765
  • ALTIN 2434.478
  • ...

ABD ve Türkiye arasında yaşanan vize krizinin piyasalardaki yansımalarıyla ilgili değerlendirme yapan Batmanlı kuyumcular, vize krizinin altın fiyatının yükselmesine ve piyasalarda durgunluğa neden olduğunu belirttiler.

Aylardır normal seviyelerde olan altın, son günlerde ABD ve Türkiye arasında yaşanan vize krizi nedeniyle yine tırmanışa geçti. Altın fiyatlarındaki yükseliş piyasanın durgunluğuna neden olurken, halkı ise tedirgin ediyor. Batmanlı kuyumcular, altındaki yükseliş nedeniyle halkın altın alamadığından ve piyasanın durgunluğundan yakındılar.

Hareketli olan altın piyasasının vize krizinden sonra durgunluğa geçtiğini söyleyen kuyumcu Halim Bardakçı, "Vize krizinden önce piyasa normal seyrinde devam ediyordu. Piyasa çok fazla canlıydı. Satışlarımız iyiydi. Vize krizinden hemen sonra ne yazık ki negatif yansımaları oldu. Bütün sektörleri olduğu gibi altın, döviz sektörünü de iyice etkiledi. Altın şu anda 141 liradan 153 liraya kadar çıktı. Tabi, bu külçe fiyatıdır. Normal fiyatı 137 liradan 143 liraya kadar yükseldi. Bayağı fiyat farkı oldu." dedi.

"Büyük ihtimalle böyle devam etmeyecek"

Sadece altın fiyatlarının değil, doların da yükselişe geçtiğini dile getiren Bardakçı, şunları söyledi: "Haliyle negatif yansımalarını biz de görüyoruz. Piyasa durmuş durumda. Umarız ki fiyatlar düşer ve piyasalara da olumlu şekilde yansır. Neticede altın ekonomi için önemli bir sektördür. Büyük ihtimalle böyle devam etmeyecektir, yansımaları olacaktır. Muhtemelen önümüzdeki haftadan itibaren fiyatlar biraz kendini bırakacaktır. Çünkü bu kadar yüksek şekilde devam edemez, piyasa çok aşırı şekilde etkilenir. Yetkililerin buna izin vermeyeceğine inanıyoruz."

"Şu anda iş yapamıyoruz"

Vize krizinin ekonomik dalgalanmalara ve altın piyasasının bir anda durgunluğuna neden olduğunu ifade eden kuyumcu İsmet Koç ise "Vize krizinden önce işlerimiz iyiydi. Kriz olduktan sonra altın, dolar fiyatları yükseldi. Bu nedenle şu anda iş yapamıyoruz. Vize krizinden önce piyasalar hareketliydi ama şu anda bir durgunluk yaşanıyor. Millet altın almıyor, fiyatların düşmesini bekliyor. Külçe altın 146 liradan 153 liraya çıktı. 22 ayar altın 138 liradan 144 liraya çıktı. Şu anda fiyatlar yükseldiği için vatandaşlar altın almıyor." şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül - İLKHA)