"Kırmızı ette çözüm ithalat değil üretim"
Gaziantep Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Sadık Koçak, et fiyatlarında yaşanan artışın ithalatla değil üretimle çözüme kavuşacağını belirtti.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO)'da son dönemlerde kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın nedenleri ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda, et fiyatlarındaki artışın ithalatla değil üretimle çözüme kavuşacağını belirtildi.
GTO'da bir araya gelen kırmızı et sektör temsilcileri, "Sığır Et İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğin" sektöre etkilerini tartıştı.
Toplantıda konuşan GTO Başkan Yardımcısı Sadık Koçak, et fiyatlarının artışın ithalatta değil, ulusal üretimle çözüme kavuşacağını belirtti.
Koçak, "Son yayınlanan tebliğde karkas etin yanı sıra 'lop' et olarak adlandırılan kemiksiz et ithalatına ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Bu düzenleme ile et fiyatlarının düşürülmesi ve böylece enflasyonun da aşağı çekilmesi hedefleniyor. Ancak bunun çözümü ithalat değildir. Bunun çözümü ulusal üretimi artırmaktır. Et fiyatlarının kalıcı olarak düşmesini sağlayacak çözüm, ülkedeki et üretimini artırmaktır. Devletin et ithal edip marketlerde satması, üretici ile devletin rekabete başlaması demektir. Yani bu durum üreticinin yok olması demektir. Yapılması gereken özel sektöre vergiden muaf ve canlı hayvan ithali için izin verilmesi, hayvan sayısının, kalitesinin ve ırkının artırılmasıdır. Sektörün ithalatla değil hayvan varlığını ve kalitesini artıracak yöntemlerle desteklenmesi gerek." dedi.
"Üretim artırılmalı"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da coğrafyamızın küçükbaş hayvancılığa uygun olduğunu belirterek "Küçükbaş hayvancılığı bizim ön plana çıkarmamız gerekiyor. Üretimin desteklenerek kısa vadede artırılması gerek. Sütle, yemle ilgili sorunu çözemezsek et sorunu çözülemez. İthal et kısa süreli bir çözümdür." ifadelerini kullandı.
Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Haydar Demirel ise devletin et ithalatı ile ilgili planlama yapmasını gerektiğini söyledi.
"Et ithalatı bunun için çözüm değil"
GTO Meclis üyesi Mahmut Yıldırım da şunları söyledi: "Et tüketimi ülkelerin gelişmişlik seviyesine göre değişir. Gelişmekte olan ülkelerde artar. Bizde kırmızı ete olan talep artıyor. Ancak talebi karşılayacak oranda kesim yapılmıyor. Et ithalatı bunun için bir çözüm değil. Et ithali kapansın ve canlı hayvan ithal edilsin. Tek çözüm damızlık hayvan girişidir."
"Market raflarına girecek etin üzerine ithal et damgası vurulmalı" diyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ise ete bir standart getirilmesi gerektiğini belirtti.
Çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri bir rapor hazırlanarak yetkililere iletilecek. (İLKHA)