Uçak bileti fiyatı nelerden oluşur?
İlandır...
Yolculukların daha kolay yaşanması ve daha zahmetsiz şekilde bilet alınması eskisine göre çok daha kolay. İnternet sitelerinden çevrimiçi bilet satın alma imkanlarının oluşturulduğu günümüzde, kampanyaları takip ederek en uygun uçak bileti fiyatlarını incelemek ve satın almak oldukça kolaydır.
Biletbayi.com bu hizmetlerden çok daha fazlasını sunmak amacıyla kurulmuş online bilet sitelerinden biridir. “Yolculuk anlayışı” kişiden kişiye göre değişir. Kimi için “ucuz uçak bileti” satın almak daha önemli iken başka biri için “konforlu yolculuk” yapmak her şeyden çok daha önemlidir. Yani işin aslında, kişinin ne şekilde yolculuk yapacağına karar vermesi en önemli detaydır. Sizin tercihiniz hangisi?
Uçak bileti fiyatı nelerden oluşur?
Tarife
Uçak bileti fiyatları; havalimanı ve bilet firmalarının hizmet şekillerinden yani “tarife”den oluşur. Satın alınan bilete göre fiyatlar belirlenir. Uzun yolculuklarda örneğin; Roma / Paris uçuşlarında ekonomik sınıf bilet satın aldığınızda öğle yemeği verilir. Tüm bunlar uçak bileti fiyatlarına dahil edilir.
Havalimanı ücretlerine dahil olanlar;
• Havayolu şirketinin havaalanına ödediği; iniş-kalkış ücreti ve bakım ücreti,
• Yakıt ücreti,
• Vergiler ve diğer ödemeler (Vergiler, varış yerinin ülke vergi kuralları dikkate alınarak ücretlere dahil edilir.)
Hizmet Ücreti
Bilet sağlayıcı firmanın (acente, online satış, firma bilet kanalları) bilet düzenlemesi için istediği ücrettir. Bu ücretler tamamen firmanın inisiyatifinde olup, istediği gibi fiyatları belirleyebilir veya hakkından feragat edebilir.
Bilet fiyatlarında değişikliğin olması; yerel hükümetlerin uyguladığı vergi politikasına bağlıdır. Aynı uzaklıkta olmasına rağmen iki varış yeri arasında bilet fiyatlarında farklılıklar görülebilir. Havaalanı, yerel yönetimler ve bilet tipine göre değişikliklerin yansıdığı bilet fiyatlarında en çok görülen değişiklik, düşük maliyetli uçuşlardadır.
İnternet sitelerinden bilet alırken aklınızda bulunması gereken önemli bir detay; biletlerin kesin satış fiyatları belirlenmez, bu belirsizliğe yakalanmak istemeyenlerin “satış koşulları” bölümünü okumanız önerilir.
Uçaklar neden sık rötar yapar?
Uçak ile yolculuk yapanların sık karşılaştıkları sorunlardan biri de uçağın rötar yapması yani gecikmesidir. Her ne kadar yolculuk esnasında rötar sebebini sormak gibi bir şey akla gelmese de genel olarak uçağın neden rötar yaptığı merak konusudur. Peki, uçaklar neden sık rötar yapar?
Uçaklar, iniş veya kalkış yaparken belli bir sıra şeklinde yaparlar, yani sırası gelen uçağa pist ayrılır ve sırası geldiğinde uçak kalkış yapabilir. Ancak soğuk kış şartlarından dolayı uçakların iniş-kalkış yapmaları zorlaşabilir bu da uçağın rötar yapmasına neden olur. Zaman zaman havada yaşanan aksiliklerden dolayı veya hava çok şiddetli rüzgârlı ise uçakların inmesinde gecikme meydana gelebilir, bir diğer neden ise havanın aşırı sisli olmasıdır, bu yüzden de uçakların rötar yapması görülebilir bir durumdur.
Hava şartlarına ek olarak bir de indirimli havayolu şirketlerinin uçaklarında gecikmeler meydana gelir. Bu durum ise “ihtimal”den ziyade “olabilir” durumlardan biridir. Charter sefer yapan şirketler, yedekte uçak olmaması durumunda uçuşu geciktirebilirler. Bu yüzden de kesin saat yerine “tahmini saat” verilir.