Her derde deva bir sebze: Kereviz
Maydanozgiller ailesi içinde yer alan Kereviz, daha çok Akdeniz bölgesinde tüketilen sebzelerden biridir. Yeşil yapraklı sebzelerin sağlık açısından faydası oldukça büyüktür. Salatası ve yemeği yapılan bu şifalı sebzenin suyu da bir çok derde devadır.
Kereviz yeşil yaprakları, kökü ve sapları ile birlikte pişirilerek tüketilmelidir. Kereviz yaprakları özellikle zeytinyağlı yemeklere çok lezzet katar.
Pişerken çıkan kokusu sebebiyle çok sevilmese de içine portakal suyu, havuç ve zeytinyağı eklendiğinde en sağlıklı kış yemeklerinden biri olur.
Kerevizin faydaları nelerdir
Eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak bilinen Kerevizin birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. İşte bunlardan bazıları…
- Karaciğeri koruyucu etkisi vardır.
- Stresten koruyucu maddeler içerir.
- Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
- İçinde B1 ve B2 vitaminlerini barındırır.
- Doğal bir antioksidandır.
- İdrar yolu iltihabı için faydalıdır.
- Sedef ve vitiligo gibi cilt hastalıkları için yararlıdır.
- Diyabet hastalığına karşı fayda sağlar.
- Kalp krizi ve felç riskini azaltıcı etkisi vardır.
- Vücudun vitamin ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaya yardımcıdır.
- İyi bir idrar söktürücüdür.
- Vücuttaki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olur.
- Balgam söktürücü özelliği vardır.
- Vücuttaki şişkinlik ve ödemi atmayı sağlar.
- Cildi güzelleştirir ve akne oluşumunu önler.