• DOLAR 34.26
  • EURO 37.617
  • ALTIN 2909.561
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran'a günübirlik ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaretini gerçekleştirmek üzere dün İran İslam Cumhuriyeti'nin başkenti Tahran'a günübirlik ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker eşlik etti.

Ankara Esenyurt Havalimanı'nda bazı yetkililer tarafından uğurlanan ve Mihrabad Havalimanı'na ulaşan Erdoğan; İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Şeriatmedari, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ruhani tarafından karşılandı

Atlı birlik eşliğinde Sadabad Sarayı'na ulaşan Erdoğan, görüşme öncesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılandı.

İki ülke liderinin tokalaşarak basın mensuplarına görüntü vermesinin ardından Erdoğan ve Ruhani, baş başa ve heyetler arası görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Sadabad Sarayı'na geçti.

Ortak basın toplantısı düzenlendi

Görüşmenin tamamlanmasından sonra Erdoğan, Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Gösterilen ev sahipliğine teşekkür eden ve yapılan seçim sonrası yeniden bu göreve seçilen İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yi tebrik eden Erdoğan, Muharrem ayının bütün İslam âlemi için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Gerçekleştirdikleri Yüksek Düzeyli 4'üncü Stratejik Konsey Toplantısı'nın çok yararlı olduğunu belirten Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel ve turizmle ilgili konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Türkiye ile İran arasında son dönemde yapılan üst düzey ziyaretlerdeki artışın; iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu istikamette bir düzeye taşıyacağına inandığını dile getiren Erdoğan, yıllar önce belirledikleri 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin son dönemde 10 milyar dolarda kaldığını hatırlattı ve "4'üncü Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'de 30 milyar dolarlık bu hedefin, gündemlerinin ana belirleyici maddesi olduğu" bilgisini verdi.

"Yerli parayla alışveriş yapma kararı aldık"

Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığından savunma sanayine, her türlü alanda yoğun bir şekilde ilgili kurum ve bakanların çalışmasını teşvik ettiklerini ifade eden Erdoğan, "Merkez bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki iş birliğiyle finans sektörüne bir canlanma, bir hareketlilik getirme kararına vardık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez bankalarımız, önümüzdeki hafta bir araya gelmek suretiyle bu noktadaki anlaşmayı imzalayacaklar. Tabii bunlarla birlikte aynı zamanda, örneğin bankalarımızın İran'da şube açmaları, aynı şekilde İran bankalarının Türkiye'deki şube sürecini zenginleştirmeleri hareketlenecektir." dedi.

"Enerji sektöründe iş birliğini artıracağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke olarak, enerji sektöründe iş birliğini yoğunlaştırma kararlılığını ortaya koyduklarını, kültür ve turizm alanındaki iş birliğine büyük önem verdiklerini anlatarak, şunları söyledi: "Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a, inanıyorum ki ülkemizden binlerce, on binlerce insan ziyarete gelecektir ve şu anda Türk Hava Yolları olarak Türkiye'den İran'a olan seferlerimiz zaten bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, teşvik edeceğiz."

Irak Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen 'bağımsızlık referandumu'

Bölgesel sorunların da gündemlerinde olduğuna değinen Erdoğan, "Özellikle şu anda üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzde ilk madde hâline gelmiş vaziyette. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumunu zaten tanımadığımızı ifade ettik. 350 kilometre sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye; Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor ve kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Mossad'la masaya oturularak verilen karar meşru olamaz, gayrimeşrudur. Bir tarafına malum bir zatı alıp, bir diğer tarafına bir başka malum bir zatı alıp bu şekilde böyle bir adımı atmak, inanıyorum ki Kuzey Irak Yerel Yönetimi'ni yalnızlığa mahkûm edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir." ifadelerini kullandı.

"Irak'taki muhataplarının merkezi yönetim olduğunu ve referandumu da gayrimeşru olarak telakki ettiklerini" belirten Erdoğan, "Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran'ın, gerek Türkiye'nin, gerek merkezi yönetimin ama bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var." şeklinde konuştu.

"Suriye'de çatışmasızlık bölgesini önemsiyoruz"

Suriye'de bir üçlü mekanizma olduğunu ve orada İran-Rusya-Türkiye olarak Astana süreciyle çerçevelenen bir süreci işlettiklerine değinen Erdoğan, burada da çatışmasızlık bölgesini önemsediklerini ve bunun oradaki mazlum ve mağdur insanların kurtuluşuna vesile olacağına inandığını söyledi. "Tüm dünyadaki mazlumların, mağdurların mücadelesi, onların kurtuluşu için vereceğimiz mücadele, inanıyorum ki bizler üzerinde önemli bir vecibedir." diyen Erdoğan, süreç içerisinde ilgili bakanların, silahlı kuvvetlerinin, istihbarat örgütlerinin bölgede her tür çalışmayı yoğun bir şekilde yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını, 24 ve 25 Ekim'de yapılacak Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak tamamladı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise iki ülke arasındaki siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarındaki ilişkilerin her geçen gün daha da geliştiğini dile getirip, iki ülke arasında seyahatleri kolaylaştırmak, ürün transitini hızlandırmak ve ticaret gelişimine yardımcı olmak için iki gümrük kapısının 24 saat çalışacağını, bir kapının ise en yakın zamanda çalışmaya hazır olacağını açıkladı.

Ortak basın toplantısının ardından Erdoğan, Ruhani'nin onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamaney ile görüştü

Ayrıca Erdoğan, İran İslam İnkılabı Rehberi Ali Hamaney ile Hamaney'in ofisinde görüştü.

Görüşmede, Doğu Asya, Myanmar ve Kuzey Afrika'ya kadar İslam dünyasında yaşanan olaylar ele alındı.

Doğu Asya, Myanmar ve Kuzey Afrika'ya kadar İslam dünyasının ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Hamaney, "Bu sorunlar karşısında İran ve Türkiye bir anlaşmaya vardıkları zaman o anlaşma kesinlikle başarıya ulaşacak ve hem iki ülkenin hem de İslam dünyasının yararına olacaktır." dedi.

"Amerika, İran ve Türkiye'ye karşı her zaman rahatsız edici bir aracı elinde tutmak ister"

Irak Kürdistan Bölgesi'nde yapılan referandumla ilgili Hamaney, şu ifadeleri kullandı: "İran ve Türkiye bu olay karşısında her türlü önlemleri almalı. Irak yönetiminin de bu konuda ciddiyetle aldığı kararları hayata geçirmesi gerekiyor. Amerika ve Batılı devletlerin bu konuya yönelik bakış açısı İran ve Türkiye'nin görüşüyle tamamen farklıdır. Amerika, İran ve Türkiye'ye karşı her zaman rahatsız edici bir aracı elinde tutmak ister. Dolayısıyla Amerika ve Avrupalıların yaklaşımlarına hiçbir şekilde güvenilmez."

"Siyonist rejim bölgede 'yeni bir İsrail' oluşturmak istiyor"

İran ve Türkiye'yi bölgedeki önemli meselelerden alıkoymak için düşmanların çok uğraştığını sözlerine ekleyen Hamaney, "Dış güçler ve özellikle de Siyonist rejim, ihtilaflar çıkarmak için bölgede 'yeni bir İsrail' oluşturmaya çalışıyor. Son olaylar karşısında uzun vadeli ve stratejik bir bakış açısından yola çıkarak ortak eylemler çerçevesinde acil ve ciddi kararların alınması gerekir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Ruhani ile yapılan müzakerelerde Suriye ve Irak hususunda ortak bir kanıya vardıklarını söyledi.

İran ve Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesi konusunda ortak karar alması gerektiğine değinen Erdoğan, "İnkar edilemez gerçekler... ABD ve İsrail, Kürdistan konusunda anlaştı ve Barzani de referandum yaparak affedilemez bir hata yaptı. Irak'ın komşuları bu kararı kabul edemezler ve bundan dolayı Irak Kürt Bölgesi yetkilileri bundan sonra bir adım atamayacaklar ve kurtuluş yolları olmayacaktır." şeklinde konuştu.

ABD, Fransa ve Siyonistlerin Ortadoğu bölgesindeki ülkeleri parçalamak ve bundan yararlanmak istediğini sözlerine ekleyen Erdoğan, şunları söyledi: "Onlar Suriye için de bunu planlamışlardır ve İran ile Türkiye'nin bu konudaki birliği, kararı çok önemlidir."

İran'daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Mihrabad Havalimanı'na geçerek, beraberindeki heyetle birlikte Türkiye'ye hareket etti. (İLKHA)























































Bu haberler de ilginizi çekebilir