• DOLAR 34.282
  • EURO 37.673
  • ALTIN 2911.438
  • ...
"Şehrin kalbi camilerdir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te düzenlenen "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" programında konuşan Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık, şehirlerde camilerin önemine vurgu yaparak "Cami yoksa İslam şehri de yok. İslam şehri yoksa İslam medeniyetiniz yoktur. Şehirlerin kalbi camilerdir." dedi.

Gaziantep İl Müftülüğü tarafından müftülük konferans salonunda "Cami, Şehir ve Medeniyet" konulu bir program düzenlendi. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda DİB tarafından hazırlanan ve camilerin önemini anlatan sinevizyon gösterimi izlendi.

Programa konuşmacı olarak katılan Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, İslam medeniyeti, İslam şehri ve camilerin önemini anlattı.

Açık, "Bizim kafamızda, zihin dünyasında bir İslam şehri varsa, İslam şehri oluşturmak istiyorsak, İslam şehrinin sokaklarında, caddelerinde ve İslam şehrinin olduğu bir mekanda teneffüs etmek istiyorsak o zaman Medine'yi anlamamız gerekiyor. Medine'yi anlamamız içinde Mescid-i Nebevi'yi anlamalıyız. Çünkü peygamberimiz hedef olarak bir şehri nasıl İslam şehri yaptığını orada görüyoruz. Yesrib'i bir anda nasıl Medine'ye çevirdiğini görüyoruz. Çok kısa bir dönem içerisinde Yesrib'i nasıl İslam şehrine çevirdiğini düşünmemiz lazım. Daha devesinden bile inmeden önce şehrin merkezine mescidi neden oturttuğunu düşünmeliyiz." dedi.

"Mescid'i Nebevi'yi anlamak lazım" diyerek konuşmasını sürdüren Açık,  "Bulunduğunuz ortamı, şehri değiştirebilirisiniz, dönüştürebilirsiniz. Hz. Muhammed'in sahabesiyle birlikte yaptığı gibi. O dönemde Müslümanların sayısı bin 500, Yahudi, Hristiyan ve müşriklerin sayısı ise 8 bin 500 kişi. Yani bu azlık ve çokluk meselesi değil. Önemli olan istek, arzu, şehri dönüştürmek ve 'ben burayı İslam şehri yapmak istiyorum, İslami bir şehirde ikamet etmek, Müslüman'ca yaşamak istiyorum' diye bir arzunuz varsa Mescid'i Nebevi'yi anlamak lazım." ifadelerini kullandı.

Açık, "Birde Mescdi'i Aksa'yı anlamak lazım. Mescdi'i Aksa'yı da kök itibariyle ola ki kaybettiğiniz bir belde varsa, bulunduğunuz yerinde mübarekleşmesi için diyelim ki Antep'te yaşıyorsunuz, Antep için dua edebilirsiniz. Peygamberlerin Mescdi'i Aksa'ya dua ettikleri gibi. O dua ise çalışmak ve gayrettir. Peygamberimizde aynen Mescid'i Nebevi için dua etmiştir. Cami yoksa İslam şehri yok. İslam şehri yoksa İslam medeniyetiniz yoktur. Şehirlerin kalbi camilerdir."şeklinde konuştu.

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik de, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası"na sahip çıkılması gerektiğini belirterek, Gaziantep İl Müftülüğü tarafından yapılan projeleri anlattı.

Programda "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" kapsamında kent genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Programa, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Kilis İl Müftüsü Mahmut Karatepe, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, ilçe müftüleri ve davetliler katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir