• DOLAR 35.497
  • EURO 36.613
  • ALTIN 3053.58
  • ...
Verim alamayan mağdur çiftçiler destek bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Merkez köylerinde buğday hasadı yapan çiftçiler, bu yıl olumsuz hava şartları nedeniyle verim alamayıp zarar ettiklerini belirterek, bu yıla mahsus devletin kendilerine buğday tohumu desteğinde bulunmasını istedi.

İLKHA'ya konuşan çiftçiler, bu yıl buğday ekiminden zarar ettiklerini belirterek, bu aydan itibaren buğday ekimine başlayacak olan çiftçilere, devletin tohum desteğinde bulunmasını talep ettiler.

Bingöl Merkez Büyük Tekören köyünde çiftçilik yapan Saim Artuk, bu yıl hava şartları nedeniyle buğday ekiminden birçok çiftçi gibi kendisinin de verim alamadığını belirterek, bu konuda devletin çiftçilere buğday tohumu desteğinde bulunmasını istedi. Artuk, "Bu yıl buğday ekiminden verim alamadık, sıfırdı. Bu sene zarar ettik. Her yıl buğdaydan 30-40 ton buğday alıyordum, bu yıl ise çok az. Kuraklık ve soğuk nedeniyle verim alamadık. Yani yüzde 10 bile verim alamadık. Bu ay tohumlar toprağa atılıyor, yetkililerden tohum desteğini istiyoruz." dedi.

"Geçen yıl bir dönümden 200-300 kilo buğday alıyorduk bu yıl ise 20 kilo bile alamadık"

Büyük Tekören köyü çiftçilerinden Hayretin Alakuştekin ise "Bu yıl hiç verim alamadık. Geçen yıl bir dönümden 200-300 kilo buğday alıyorduk bu yıl ise 20 kilo bile alamadık. Geçen yıl sonbaharda az yağmur yağdığı için ektiğimiz buğday yeşillendi, hepsi kurudu. Biz devletten istiyoruz ki yardımcı olsunlar. Ben bu yıl 150 dönüm buğday ektim, eve bir ton buğday götürdüm. Buğdaydan zarar ettiğimiz için devletten tohum desteğini bekliyoruz. Daha önce 10 yıldır ektiğimiz buğdaylar eskidiği için yeni sertifikalı buğday ile değiştirilmesini istiyoruz. Ona göre kaliteli ürün olsun ki verim alalım." ifadelerini kullandı.

Büyük Tekören köyü çiftçilerinden Sabri Alakuştekin de "Bu yıla mahsus olarak malum bir yağmur yağdı, ilkbaharın son günlerinde kuraklık oldu. Hemen ardından kar yağdı. Kar yağınca bütün buğdaylar gitti. Ben şahsen bir kilo buğday alamadım. Dolayısıyla devletten tohum desteğini bekliyoruz." diye konuştu.

"Zarar ettiğimiz için devletten destek istiyoruz"

Merkez Garip köyü çiftçilerinden Şükrü Karuç, burada büyük bir çiftçi olduğunu belirterek, çiftçiler olarak yaşadıkları mağduriyetler hakkında şunları söyledi: "Arazileri kiralayarak ekim yapıyorum. Bu yıl 150 dönüm mısır ekip biçtim. 30 dönüm pancar ektim. 150 dönüm de buğday ektim. Kuraklık ve hava şartları nedeniyle Bingöl genelinde kimse bir verim alamadı. Zarar ettiğimiz için devletten destek istiyoruz. Özellikle Bingöl'de çiftçiyle kimse ilgilenmiyor. Derdimizi anlatıyoruz, kimse dinlemiyor. Gittiğimiz kurumlarda kimse bizimle muhatap ve yardımcı olmuyor. Çiftçi ne kazanıyor? Bir litre mazot 5 TL. Bir kilo buğday 80 kuruş. 2003 yılında buğday kilosunu 700 kuruştan sattım. Aynı yıl gübre aldım 5 TL'ye mazot ise 750 kuruş idi. Şimdi bir torba gübre 105 TL'ye çıkmış, mazot 5 TL. Buğday kilosu 80 kuruştur. Her şey ortadadır. Çiftçi ne kazanacak? Her şeyin fiyatı katlanmış. Çiftçi yerinde sayıyor. Yani memlekette çiftçilik öldü. Bingöl Ziraat Odası Başkanı Allah razı olsun, çiftçiler için mücadele ediyor. Biz çiftçiler olarak tohum desteği istiyoruz. Çiftçi destek alırsa kalkınır, yoksa sadece kendi imkânları ile ne yapacak. Hiç kimsenin elinde tohum yok. Piyasada tohumun kilosu 2 TL. Çiftçi nasıl kazansın? Devletin verdiği mazot parası ile bir dönüm dahi ekilmiyor. Bu yıl mısır ektim, dönümüne 420 TL masraf yaptım. Devlet destekleri çok az, çoğaltılması lazım. Özellikle bu yıl çiftçiye tohum desteği verilmesi gerekir. Eğer söylediklerimde yanlışlık varsa gelip düzeltsinler."

"Mağduruz, devletten tohum desteği bekliyoruz"

Merkez Kumgeçit köyü çiftçilerinden Fethullah Keskin de "Bu yıl buğday hasadından bir verim alamadık. Çiftçiler olarak devletten tohum desteği bekliyoruz. Bu yıl 80 dönüme buğday ektim, sadece 3 ton buğday alabildim. Geçen yıl yine iyiydi, bu yıl çok kötü. Çiftçiler mazot parasını dahi çıkarmadı. Mağduruz, devletten tohum desteği bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Devletin çiftçinin yanında olması lazım"

Kumgeçit köyü çiftçilerinden Mehmet Kayaokay, her yıl en ez 1000 dönüm arazide buğday ektiğini, aldığı ürünün 2 ton civarında olduğunu belirterek, bunu bin 300 TL'ye sattığını söyledi.

Bu yıl büyük bir afet yaşadıklarını, hiçbir devlet kurumunun kendilerine destek sağlamadığını dile getiren Kayaokay, şöyle konuştu: "Acaba biz üvey evlat mıyız? Afet olduğu zaman devletin çiftçinin yanında olması lazımdır. Zararının en az yüzde 50'sini ödemesi ve destek vermesi lazım. 1000 dönüm araziye buğday ektim, buradan aldığım ürün 2 ton civarında. Vallahi onu da götürüp satmadım, bir köylüm götürüp sattı. Getirdiği para bin 300 TL. Biz hangi devletin insanlarıyız. Siyasilerin istediği kişilere yardımlar yapılıyor. Birilerinin işine gelmediği zaman biz düşman oluyoruz. Ben büyük bir afet yaşadım. Yetkililer, bana diyor ki: "Sen niye bu tohumu ektin?" Bu tohum Türkiye'nin genelinde kullanılan bir tohumdur. Tarım Bakanlığı, 'Kaliteli ürün ekin, verim alın, hem çiftçi ve hem devlet fayda görsün.' diyor. Ben de Tarım bakanlığına uydum. Gittim, 30 ton buğday getirip ektim ve verim alamadım. Bize denildi ki sonbahar mevsiminde İl Özel İdaresinin katkılarıyla tohum getireceğiz. Nerede tohum? Ben birilerinin önünde el pençe mi durayım? Ben yapmadım, yapmam da. Ben onları Allah'a havale edeceğim. Ben, devletime de milletime de bağlıyım. İnsanı mı da devletimi de severim."

"300 dönüm arazide buğday ektim, tohumunu bile alamadım"

Bingöl Merkez Garip köyü çiftçilerinden Hasan Katkay, yaşadığı mağduriyeti dile getirerek şunları söyledi: "300 dönüm arazide buğday ektim, tohumunu bile alamadım. Komple zarar. Ektiğim buğdayın tohumunu alamadım, keşke tohumunu alabilseydik. Geçen yıl yine iyiydi. Hava şartları nedeniyle verim alamadık. Bu yıl devletten tohum desteği bekliyoruz."

Aynı köyde bir başka mağdur çiftçilerden Serhat Aslangiray da "Bu yıl çok az verim aldık. Tohum bile çıkaramadık. Ben 70 dönüm toprağa buğday ektim, aldığım verim 6 ton. O da kaliteli değildi. Yemlik olarak sattım. Zarar ettiğimiz için bir defaya da mahsus olsa devletten tohum desteği bekliyoruz." dedi.

Çiftçilerinden Nurettin Kıtay ise şu ifadeleri kullandı: "Ben de 190 dönüm arazide buğday ektim. Mesela şurada 20 dönüm ektim, 300 kilo buğday aldım. 10 yıldır aynı tohumu kullanıyoruz. Verimsizlik ondan dolayı da olabilir. Devletten sertifikalı tohum istiyoruz. Garip köyünde 15 bin dönüm arazide ekim yapılıyor. Bu yıl iyi verim olmadığı için devletten tohum desteğini bekliyoruz." (Nihat Kanat - İLKHA)






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir