• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde bu yıl 4.`sü düzenlenen ve sektörün bilimsel veriler ışığında ilerlemesine büyük fayda sağlayan Gıda Kongresi ve Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi (Ur-Ge) Gıda Alım Heyeti organizasyonunun açılışı yapıldı. BTSO öncülüğünde Gıda Ur-Ge Projesi kapsamında başta Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 39 ülkeden 250 yabancı iş insanı, Bursalı firmalarla işbirliğinin yollarını aradı.

“Avrupa Birincisiyiz”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay Gıda Kongresi`nde yaptığı açıklamasında, dünya ekonomileri için enerji ile birlikte en stratejik sektörlerin başında gıda ve tarımın geldiğini söyledi. Küresel politikalarda da belirleyici olan tarım ve gıda kaynakları konusunda Türkiye`nin ciddi bir potansiyel taşıdığını ifade eden Burkay, “Tüm bunlarla birlikte ülkemizin stratejik değişiminin ve dönüşüm sürecinin en iyi örnekleri arasında bulunan tarımda verimliliği artırmak ve yeni fırsatlara yönelmek hepimiz için öncelikli hedefler arasında olmalıdır. Çünkü ülkeler artık salt tarımsal üretime odaklanmak yerine bu işin teknolojisine, Ar-Ge`sine ve inovasyonuna da yatırım yapıyor. Üretim kabiliyeti ve kalkınmaya dönük desteklerle Avrupa`nın zirvesine, dünyada ise 7`nci sıraya kadar yükseldiğimiz sektörde, inanıyorum ki çok daha büyük başarılara ulaşacağız” dedi.

Sektörümüzün İhracatını Artırıyoruz

Ticari Safari projesi ile üyelerini dünyanın farklı ülkelerinden alım heyetleriyle buluşturduklarını söyleyen Başkan Burkay, “Gıda sektörü Bursamız için büyük bir önem taşıyor. Buradaki zenginlikleri dünya pazarlarına sunarak ülke ekonomimize kazandırmak istiyoruz. Nisan ayından sonra ikinci kez gıda sektöründe alım heyeti gerçekleştirdik. 39 ülkeden yaklaşık 250 işadamı firmalarımızla ikili iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Firmalarımız bu görüşmelerden olumlu netice aldıklarını ifade ettiler. Sadece Ur-Ge organizasyonlarımız kapsamında 2 binden fazla yabancı alıcıyı kentimize getirdik. Sabah gerçekleştirdiğimiz Gıda Kongremizle de sektörün geleceğine dönük atılması gereken adımları belirledik” diye konuştu.

250 Yabancı İş İnsanı Ticaret İçin Geldi

Gıda Ur-Ge Projesi kapsamında bir araya gelen sektör temsilcileri, alım heyeti organizasyonuyla 39 ülkeden 250`ye yakın yabancı alıcıyla buluştu. Alım heyeti organizasyonunda Bin Dawood, Elite Fancy Food ve Seashore Group gibi gıda sektörünün dev firmaları da yer aldı. 2 gün boyunca devam edecek sektörün en geniş katılımlı programında Suudi Arabistan`ın en büyük market zincirlerinden olan Bin Dawood da ikinci alım heyetinde yerini aldı. Suudi Bin Dawood`un yanı sıra Bahreyn`in en önemli marketler zinciri olan  Midway Supermarkets firmasının CEO`su Khaled El Amin Bursalı firmalarla buluştu.