Gaziantep'te organik yeşil zeytin tezgâhlarda
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yeşil zeytin hasadının başlamasıyla Gaziantep'in birçok yerinde zeytin tezgâhları kurularak, satışlar başladı.
Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Gaziantep'te kış aylarının yaklaşması üzerine tezgâhlarda yerini alan kışlık yeşil zeytin vatandaşların ilgisini çekiyor.
Her yıl sonbahar aylarında toplanan kahvaltılık yeşil zeytinler, genelde halk tarafından mevsimlik olarak tüketiliyor. Evlerde elle ve son model makinelerle kırılan zeytinler, çizme, kırma ve salamura şeklinde hazırlanıyor. Tezgâhlarda satılan 15 ayrı zeytin çeşidi, çizilme ve kırılma şekline göre 5 ile 12 TL arasında değişen fiyatla alıcı buluyor.
Kale altında dede mesleği olan zeytinciliği çeyrek asırdır devam ettiren Derviş Öğüt, yeşil zeytin sezonunun başladığını ancak bölgedeki kuraklık nedeniyle bu yıl zeytin rekoltesinin çok düşük olduğunu söyledi.
Zeytinin tüketiminin yıllık olduğunu, bu nedenle 4 ay içinde satış yaptıkları bilgisini veren Öğüt, "Bu sene yeşil zeytin beklediğimizin çok altında olacak. Zeytinin bu sene burada olması gerekiyordu. Bu son zamanlarda yağan yağmur ve dolu nedeniyle zeytin ilk çıktığı sıralarda çiçeğini döktü. Bu sene zeytinde bir kıtlık var. Bu sene çok sıkıntı çekeceğiz. Gaziantep'e özgü küçük zeytinler var. Özellikle o zeytinde sıkıntı yaşayacağız. Bu sene yine çetin geçecek." dedi.
Zeytin sezonunun yeni başladığını anlatan Öğüt, sözlerine şöyle devam etti: "Zeytin sezonu yeni başladı. Bu hafta daha ilk haftası. Yavaş yavaş sezon açılıyor. Satışlarımız yeni başladı. Her geçen gün de satışlar artıyor. Bu sene fiyatlar da 4 ila 5 liradan başladı. Geçen yıla oranla bir liralık bir artış oldu. Geçen seneye göre bu sene zeytin fiyatları pahalı olacak."
Kentte yeşil zeytinin kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olduğunu dile getiren Öğüt, "Zeytin bizim sofralarımızın vazgeçilmezidir. Antep'te sofralarda yeşil zeytin olmazsa olmaz. Mutfağımız çok zengin olduğu için zeytin de sofralarımızı zenginleştiren sağlıklı bir ürünümüz. Herkesin zeytin yemesi gerekiyor. Zeytin siyahlaşmadan çağla halinde yeşil olarak toplanır. Bizde de böyle bir mutfak kültürü var. Siyah ve yeşil zeytini ayrı tüketiyoruz. Yeşil zeytinde de yemek çeşidi zenginleşiyor. Siyah zeytin sadece tek kalem olarak tüketiliyor. Ama yeşil zeytinin 8 çeşidi var ve daha fazla yemekte kullanılıyor. Lahmacunundan tutun salataya kadar birçok yemekte kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde zeytin pazarı sektörünün ana merkezinin Gaziantep olduğuna, burada da Kale altı olduğuna değinen Öğüt, "Dünya genelinde en kaliteli zeytinler Nizip'ten gelir. Bu bölgenin zeytini Türkiye'de vazgeçilmezdir. Nizip zeytininin diğer bölgelerden farkı yağ oranı ve aroması yüksek. Zeytinlerimizi genelde Nizip'in köylerinden getiriyoruz. Nizip'in yanı sıra Hatay'dan, ilçelerinden ve Mersin Silifke'den getiriyoruz. Zeytin sezonu Türkiye genelinde başladı." şeklinde konuştu.
Zeytin almaya gelen Selahattin Özbal ise "Biz Gaziantepliler, sofrada eğer yeşil zeytin olmazsa yemek yemeyiz. Yeşil zeytin bizde alışkanlık olmuş ve Antep genelinde her sofrada bu yağlı yeşil zeytin olmak zorundadır. Çünkü çocuklarımız ve ailelerimiz yeşil zeytine alışmışlar. Yeşil zeytin sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Kış aylarında basmalık yani salamurasını yaparız. Kış boyunca çeşitli yemeklerini yaparız. Zeytin sağlık açısından da çok faydalıdır. Çünkü içindeki yağ oranı vücudumuza faydalıdır. Biz bundan özellikle siyah ve yeşil zeytin alıp tatlandırıyoruz." dedi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)