• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Saygıdeğer Doğruhaber okuyucuları okumakta olduğunuz haberi iki gün önce biraz kısada olsa yayınlamıştık. Fakat konunun önemine, fırsatın büyüklüğüne ve özellikle faiz konusunda hassasiyet sahibi okuyucularımızın değerlendirmeleri adına, bu fırsatı tekrar hatırlatmak amacıyla, bugün biraz daha detaylı bir şekilde yayınlama ihtiyacı hissettik. Şimdi haberin detaylarına geçelim:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kurul üyelerinin de katıldığı KOSGEB`in İcra Kurulu toplantısında yeni destek programı ile mevcut destek programlarında yapılan revizyonlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kobigel`in Amacı İmalat Sanayisini Güçlendirmek

Toplantıda, hayata geçirdikleri yeni programlardan birinin KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) in yeni çağrısıyla imalat sanayisini güçlendirmek istediklerini belirten Özlü, KOBİ'lerin sunabilecekleri proje başlıklarını şöyle açıkladı:

"KOBİ`lerimiz, üretimde nesnelerin interneti uygulamaları, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının artırılması, katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş, ihracat kapasitesinin artırılması, yeni pazarlara açılım, mikro ölçekli işletmelerde tasarım, mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme, bilişim teknolojisi altyapısının güçlendirilmesi, enerji verimliliğinin artırılması ve yeşil üretime geçiş başlıkları altında sunulan projeleri kabul edeceğiz” dedi.

Kobi`ler 11 Eylül - 20 Ekim Tarihleri Arasında Başvurularını Yapabilirler

Özlü, “KOBİ Gelişim Destek Programı çağrımıza proje sunacak işletmelerin, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerekmektedir. Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla, orta ve yüksek teknolojili imalat sektöründeki KOBİ`lerimizin tümü, 11 Eylül - 20 Ekim tarihleri arasında başvurularını yapabilirler. Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ`lerimizde ise, 2016 yılı net satış hasılatının 300 bin lira, yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartını arayacağız. Ayrıca, işletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekiyor." Proje hedef ve faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olmak kaydıyla, yeni istihdam edilecek personel, makine ve teçhizat, yazılım, eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test, analiz, tanıtım, yurt dışı seyahat, fuar, stant, nakliye ve fuar kataloğu giderlerini de destekleyeceklerini kaydeden Özlü, projelerin değerlendirme kriterlerinden de bahsetti.

İşletmeler Proje Hakkında Tüm Bilgiye Kosgeb Web Sitesinden Ulaşabilirler

Özlü, KOBİ Gelişim Destek Programı yeni çağrı kapsamında, işletmelere verilecek destek tutarının üst limitlerinin 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"KOBİ'lere proje bütçesinin yüzde 30'una kadar erken ödeme yapacağız. Üst limitler aşılmamak kaydıyla uygun bulunan gider kalemleri ve tutarlarının KDV hariç kısmı üzerinden yüzde 60 oranında destek vereceğiz. KOBİ Gelişim Destek Programı proje çağrımızın toplam bütçesi 500 milyon lira olarak belirlenmiştir. İşletmelerimiz, proje başvuru kılavuzuna ve proje formatına, KOSGEB web sitesinden ulaşabilirler. Başvurular, aralık ayı sonunda sonuçlandırılacak ve ilan edilecektir."

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Kapsamında Verilecek Desteğin Üst Limiti 5 Milyon Lira

Bakan Özlü, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı hakkında da bilgiler vererek, bu programda temel olarak teknolojiye yüzde 100 destek olmayı hedeflediklerini söyledi. Özlü, yatırım sonrası üretime başlanmasıyla da personel giderleri, enerji giderleri, bakım, onarım giderleri gibi destekler sağlayacaklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Mikro işletmeler için yüzde 70 geri ödemesiz, yüzde 30 geri ödemeli, küçük orta ölçekli işletmeler için yüzde 60 geri ödemesiz, yüzde 40 geri ödemeli oranı uygulanarak destek vereceğiz. Üretime konu ürün yüksek teknolojik alanda yer alan bir ürün ise yüzde 5 destek oranına ilave edilecektir” dedi.

Fırsatlar Yağmur Bulutları Gibidir Çabucak Gelir Geçer

Özlü sözlerine şöyle devam etti:

“Destek kapsamında alınacak makine-teçhizatın yerli? Üretim olması önemli olup, yatırımın gerçekleşmesi için alınacak makine-teçhizat ve yazılım giderleri yerli malı belgesi kapsamında alınması durumunda geri ödemesiz destek oranına yüzde 15 ilave edilecektir. İşletmeler desteklenmesi öngörülen tutarın yüzde 25`i kadar erken ödeme alabileceklerdir. Destek kapsamında istenen teminat mektubu giderleri de yüzde 100 oranında desteklenmektedir. Program çağrı esaslı olmayıp, yıl içerisinde sürekli olacaktır. Yatırım projesinin süresi en çok 36 ay olup, kurul kararı ile 6 aya kadar ek süre verilebilir. Yatırım sonrası destek süresi ise 1 yıldır. Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limiti 5 milyon liradır."

Sonuç olarak bu destekler gerçekten çok büyük fırsatlardır ve özellikle faiz sorunu olmayışı ayrı bir avantajdır. İş konusunda yatırım ve girişimde bulunmak isteyenlerin en azından “bu nedir?” babından kısa da olsa bir araştırma yapmalarını tavsiye ederiz.

Çünkü Hz. Ali`(K.V)nin dediği gibi; “Fırsatlar yağmur bulutları gibidir, çabucak gelir geçer.”